PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 15 | 2 |

Tytuł artykułu

Biological value of various edible flower species

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wartość biologiczna wybranych gatunków kwiatów jadalnych

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Flowers are an important part of a plant which contains a great variety of natural antioxidants, such as polyphenols, carotenoids and many other bioactive and nutraceutical compounds. Edible flowers have been used in culinary preparations for centuries to improve the nutritional and sensorial qualities of food. The aim of the experiment was to compare the biological value of Borago officinalis, Lavandula angustifolia, Oenothera biennis, Viola tricolor, Bellis perennis, Salvia splendens, Tagetes tenuifolia, Verbena × hybrid, Begonia semperflorens and Begonia × tuberhybrida flowers. Among the compared edible flower species, signet marigold showed the highest biological value due to the highest amounts of L-ascorbic acid, total carotenoid and total polyphenol content and the highest antioxidant activity. Moreover, the flowers of heartsease were characterized by the highest content of total ash, saccharose, and chlorophylls; lavender flowers – by the highest content of dry matter, crude fibre, total soluble and reducing sugars; scarlet sage flowers – by the highest content of total nitrogen and total protein; while wax begonia flowers – by the highest titratable acidity and the least sugar/acid ratio.
PL
Kwiaty jadalne już od wieków są wykorzystywane kulinarnie oraz cenione z uwagi na ich wysoką wartość biologiczną i sensoryczną. Celem niniejszej pracy było porównanie wartości biologicznej kwiatów Borago officinalis, Lavandula angustifolia, Oenothera biennis, Viola tricolor, Bellis perennis, Salvia splendens, Tagetes tenuifolia, Verbena × hybrid, Begonia semperflorens oraz Begonia × tuberhybrida. Spośród porównywanych w doświadczeniu gatunków kwiatów jadalnych istotnie największą zawartością związków biologicznie czynnych (kwasu L-askorbinowego, karotenoidów ogółem, polifenoli ogółem) oraz aktywnością antyoksydacyjną wyróżniały się kwiaty aksamitki wąskolistnej. Kwiaty fiołka trójbarwnego charakteryzowały się natomiast istotnie większą zawartością popiołu ogólnego, sacharozy oraz barwników chlorofilowych. Istotnie większą zawartość suchej masy, błonnika surowego, cukrów rozpuszczalnych ogółem oraz cukrów redukujących oznaczono w kwiatach lawendy wąskolistnej, zaś azotu ogólnego i białka ogółem – w kwiatach szałwii błyszczącej. Istotnie największą kwasowością ogólną odznaczały się kwiaty begonii stale kwitnącej, które charakteryzował również najmniejszy stosunek cukrów ogółem do kwasowości ogólnej.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

15

Numer

2

Opis fizyczny

p.109-119,fig.,ref.

Twórcy

  • Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Slowackiego 17, 71-434 Szczecin, Poland
autor
  • West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland
  • West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland

Bibliografia

  • Abdala, L.R. (2001). Tagetes tenuifolia Cav. (Asteraceae): some chemosystematic implications of their flavonoids. Biochem. Syst. Ecol., 29, 861-863.
  • Asadi-Samani, M., Bahmani, M., Rafieian-Kopaei, M. (2014). The Chemical composition, botanical characteristic and biological activities of Borago officinalis: a review. Asian Pac. J. Trop. Med.,7(Suppl 1), 22-28.
  • Avato, P., Tava, A. (1995). Acetylenes and Terpenoids of Bellis perennis. Phytochemistry, 40, 141-147.
  • Błażewicz-Woźniak, M., Madej, J., Rtemi, D., Wartacz, W. (2012). The growth and flowering of Salvia splendens Sellow ex Roem. et Schult. under flowerbed conditions. Acta Agrobot., 65(2), 99-108.
  • Cavaiuolo, M., Cocetta, G., Ferrante, A. (2013). The antioxidant changes in ornamental flowers during development and senescence. Antioxidants, 2, 132-155.
  • Chen, Y.-M., Mii, M. (2012). Interspecific hybridization of Begonia semperflorens (section Begonia) with B. pearcei (section Eupetalum) for introducing yellow Hower color. Plant Biotechnol., 29, 77-85.
  • Creasy, R. (1999). The edible flower garden. Periplus, Singapore.
  • Deineka, V.I., Sorokopudov, V.N., Deineka, L.A., Tret'yakov, M.Yu. (2007). Flowers of marigold (Tagetes) species as a source ofxanthophylls. Pharm. Chem. J., 41(10), 540-542.
  • Grabias, B., Dombrowicz, E., Kalemba, D., Światek, L. (1995). Phenolic acids in Flores Bellidis and Herba Tropaeoli. Herba Pol., 41(3), 111-114.
  • Ghasemnezhad, A., Honermeier, B. (2007). Seed yield, oil content and fatty acid composition of Oenothera biennis L. affected by harvest datę and harvest method. Ind. Crop. Prod., 25, 274-281.
  • Grzeszczuk, M., Wesołowska, A., Jadczak, D., Jakubowska, B. (2011). Nutritional value of chive edible flowers. Acta Sci. Pol. Hortorum Cultus, 10(2), 85-94.
  • Gudej, J., Nazaruk, J. (2001). Flavonol glycosides from the flowers ofBellisperennis. Fitoterapia, 72, 839-840.
  • Hajhashemi, V., Ghannadi, A., Sharif, B. (2003). Anti-inflammatory and analgesic properties of the leaf extracts and essential oil of Lavandula angustifolia Mili. J. Ethnopharmacol., 89, 67-71.
  • Herrmann, M., Joppe, H., Schmaus, G. (2002). Thesinine-4’-0-P-D-glucoside the first glycosylated plant pyrrolizidine alkaloid from Borago officinalis. Phytochemistry, 60, 399-402.
  • Kaisoon, O., Siriamornpun, S., Weerapreeyakul, N., Meeso, N. (2011). Phenolic compounds and antioxidant activities of edible flowers from Thailand. J. Funct. Foods, 3, 88-99.
  • Kaisoon, O., Konczak, I., Siriamornpun, S. (20F2). Potential health enhancing properties of edible flowers from Thailand. Food Res. Int., 46, 563-571.
  • Kavalcioglu, N., Açik, L., Demirci, F., Semirci, B., Demir, H., Başer, K.H.C. (2010). Biological activities of Bellisperennis volatiles and extracts. Nat. Prod. Commun., 5(1), 147-150.
  • Kelley, K.M., Cameron, A.C., Biernbaum, J.A., Poff, K.L. (2003). Effect of storage temperaturę on the ąuality of edible flowers. Postharv. Biol. Tec., 27, 341-344.
  • Klepacka, M. (1996). Analiza żywności. Fundacja Rozwój SGGW, Warszawa.
  • Koike, A., Barreira, J.C.M., Barros, L., Santos-Buelga, C., Villavicencio, A.L.C.H., Ferreira, I.C.F.R. (2015). Edible flowers of 'Fioła tricolor L. as a new functional food: Antioxidant activity, individual phenolics and effects of gamma and electron-beam irradiation. Food Chem., 179, 6-14.
  • Kołodziej, B. (2010). Uprawa ziół. PWRiL, Poznań.
  • Kondo, T., Yoshikane, M., Goto, T., Yoshida, K. (1989). Structure of anthocyanins in scarlet, purple, and blue flowers of salvia. Tetrahed. Lett., 48, 6729-6732.
  • Krełowska-Kułas, M. (1993). Oznaczanie kwasowości ogólnej metodą miareczkowania potencjometrycznego. In: Badaniejakości produktów spożywczych. PWE, Warszawa.
  • Li, A.-N., Li, S., Li, H.-B., Xu, D.-P., Xu, X.-R., Chen, F. (2014). Total phenolic contents and antioxidant capacities of 51 edible and wild flowers. J. Funct. Foods, 6, 319-330.
  • Lichtenthaler, H.K., Wellburn, A.R. (1983). Determination of total carotenoids and chlorophylls a and b ofleafextracts in different solvents. Biochem. Soc. Trans., 603, 591-592.
  • Lim, T.K. (2014). Edible medicinal and non medicinal plants. Flowers. Vol. 7&8. Springer Science+Business Media, Dordrecht.
  • Micek, J., Rop, O. (2011). Fresh edible flowers of ornamental plants - A new source of nutraceutical foods. Trends in Food Sci. Tech., 22, 561-569.
  • Morikawa, T., Ninomiya, K., Takamori, Y., Nishida, E., Yasue, M., Hayakawa, T., Muraoka, O., Li, X., Nakamura, S., Yoshikawa, M., Matsuda, H. (2015). Oleanane-type triterpene saponins with collagen synthesis-promoting activity from Howers of Bellis perennis. Phytochemistry, 116, 203-212.
  • Nazaruk, J., Gudej, J. (2001). Qualitative and quantitative chromatographic investigation of flavonoids in Bellis perennis L. Acta Pol. Pharm. - Drug Res., 58(5), 401-404.
  • Prusinowska, R., Śmigielski, K.B. (2014). Composition, biological properties and therapeutic effects of lavender (Lavandula angustifolia L.). A review. Herba Pol., 60(2), 56-66.
  • Renaud, E.N.C., Charles, D.J., Simon, J.E. (2001). Essential oil ąuantity and composition from 10 cultivars of organically grown lavender and lavandin. J. Essent. Oil Res., 13, 269-273.
  • Roberts, M. (2014). 100 Edible & Healing Flowers. Struik Naturę, South Africa.
  • Rop, O., Micek, J., Jurikova, T., Neugebauerova, J., Vabkova, J. (2012). Edible flowers - a new promising source of minerał elements in human nutrition. Molecules, 17, 6672-6683.
  • Rossi, M., Giussani, E., Morelli, R., Scalzo, R., Nani, R.C., Torreggiani, D. (2003). Effect of fruitblanching on phenolics and radical scavenging activity ofhighbush blueberry juice. Food Res. Int.,36, 999-1005.
  • Scognamiglio, M., Esposito, A., D’Abrosca, B., Pacifico, S., Fiumano, V., Tsafantakis, N., Monaco, P., Fiorentino, A. (2012). Isolation, distribution and allelopathic effect of caffeic acid derivates fromBellisperennis L. Biochem. Syst. Ecol., 43, 108-113.
  • Seidler-Łożykowska, K., Mordalski, R., Kucharski, W., Kędzia, B., Bocianowski, J. (2014). Yielding and ąuality of lavender flowers (Lavandula angustifolia Mili.) from organie cultivation. Acta Sci. Pol. Hortorum Cultus, 13(6), 173-183.
  • Seroczyńska, A., Korzeniewska, A., Sztangret-Wiśniewska, J., Niemirowicz-Szczytt, K., Gajewski, M. (2006). Relationship between carotenoids content and flower or fruit flesh colour of winter squash (Cucurbita maxima Duch.). Folia Hort., 18(1), 51-61.
  • Singleton, V.L., Rossi, J.A., Jr. (1965). Colorymetry of total phenolics with phosphomolybdiephosphotungstie acid reagents. Am. J. Enol. Viticult., 16,144-158.
  • Startek, L., Mynett, K. (2003). Rośliny ozdobne. Hortpress. Sp. Z o.o., Warszawa.
  • Tamura, M., Togami, J., Ishiguro, K., Nakamura, N., Katsumoto, Y., Suzuki, K., Kusumi, T., Tanaka, Y. (2003). Regeneration of transformed verbena (Yerbena x hybrida) by Agrobacterium tumefaciens. Plant Celi Rep., 21, 459-466.
  • Vukics, V., Kery, A., Guttman, A. (2008a). Analysis of polar antioxidants in heartsease (Yiola tricolor L.) and garden pansy (Yiola x wittrockiana Gams.). J. Chromatogr. Sci., 46, 823-827.
  • Vukics, V., Ringer, T., Kery, A., Bonn, G.K., Guttman, A. (2008b.) Analysis of heartsease (Yiola tricolor L.) flavonoid glycosides by micro-liquid chromatography coupled to multistage mass spectrometry. J. Chromatogr. A, F206,11-20.
  • Wesołowska, A., Jadczak, D., Grzeszczuk, M. (2010). Influence of distillation time on the content and composition of essential oil isolated from lavender (Lavandula angustifolia Mili.). Herba Pol., 56(3), 24-36.
  • Wu, D.L., Hou, S.W., Qian, P.P., Sun, L.D., Zhang, Y.C., Li, W.J. (2009). Flower color chimera and abnormal leaf mutants induced by 12C6+ heavy ions in Salvia splendens Ker-Gawl. Sci. Hortic., 121,462-467.
  • Yen, G.C., Chen, H.Y. (1995). Antioxidant activity of various tea extracts in relation to their antimutagenicity. J. Agric. Food Chem., 43, 27-32.
  • Zadernowski, R., Naczk, M., Nowak-Polakowska, H. (2002). Phenolic acids of borage (Borago officinalis L.) and evening primrose (Oenothera biennis L.). JAOCS, 79(4), 335-338.
  • Zangenehgheshlaghi, S., Sharafzadeh, S., Ejraei, A. (2012). Vegetative and flowering characteristics of daisy (Bellis perennis L.) as affected by vermicompost rates. Int. J. Agric. Crop Sci., 5(2), 173-176.
  • Zeng, Y., Deng, M., Lv, Z., Peng, Y. (2014). Evaluation of antioxidant activities of extracts from 19 Chinese edible flowers. SpringerPlus, 3, 315.
  • Zhang, K.-M., Yu, H.-J., Shi, K., Zhou, Y.-H., Yu, J.-Q., Xia, X.-J. (2010). Photoprotective roles of anthocyanins in Begonia semperflorens. Plant Sci., 179, 202-208.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-2ecbae33-5fda-4f44-9596-992ff4dfc153
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.