PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 32 | 1 cz.1 |
Tytuł artykułu

Dobowe spożycie makro- i mikroskładników przez uczniów klas IV-VI z wybranych łódzkich szkół podstawowych, a zagrożenia dla zdrowia

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
24-hour intake of macro- and microelements in the IV-VI grade pupils of selected Lodz elementary schools and health hazards
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Biopierwiastki są niezbędnymi składnikami naszej diety, mimo że bezwzględna ich zawartość w organizmach i produktach żywnościowych jest niewielka. Podstawową cechą składników mineralnych jest udział w regulacji większości procesów przemiany materii i energii w charakterze koenzymów lub substancji biologicznie czynnych. Inną istotną cechą pierwiastków śladowych jest konieczność dostarczenia ich organizmowi wraz z pożywieniem [19]. W pracy oceniono podaż wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi w grupie dzieci z klas IV-VI wybranych łódzkich szkól podstawowych w zwyczajowo spożywanych racjach pokarmowych. Wyniki spożycia wskazują na niedostateczne spożycie większości biopierwiastków, za wyjątkiem fosforu, stwarzając tym samym wyższe ryzyko powstania niedoborów z towarzyszącymi konsekwencjami zdrowotnymi, obserwowanymi także w życiu dorosłym.
EN
The bio-elements are indispensable elements of our diet despite the fact that their absolute content in the organism and food products is small. The fundamental feature of mineral elements is their participation in adjustment of majority of metabolism processes as coenzymes or biologically active substances. Significant feature of the trace elements is necessity to deliver them with food [19]. The calcium, phosphorus, magnesium, iron, zinc and copper supply with the food rations eaten by schoolchildren from the IV-VI grade of selected primary schools in Łódź, was estimated. Results indicate insufficient consumption of majority bio-elements except phosphorus, causing the threat of deficiencies followed by health effect observed in the adult life.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
32
Numer
Opis fizyczny
s.641-645,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Zakład Higieny Żywienia i Epidemiologii, Katedra Higieny i Epidemiologii, Uniwersytet Medyczny w Łodzi, Łódź
Bibliografia
  • 1. Berger S. Rola witamin i pierwiastków śladowych w żywieniu człowieka. Witaminy i mikroelementy w żywieniu człowieka - biodostępność i stan odżywienia. Konferencja naukowa Warszawa 2-3 czerwca 1998, 15.
  • 2. Chlebna-Sokół D., Jakubowska E. i wsp. Osteoporoza samoistna i osteopenia u dzieci i młodzieży- doświadczenia własne. Przegl .Pediatr. 2000, 30, 3, 213.
  • 3. Duda G., Twardowska-Rajewska J. i wsp. Ocena żywienia kobiet w wieku podeszłym. Bromat.Chem. Tokstkol.1999,2,161.
  • 4. Ganong W.F. Fizjologia . Podstawy fizjologii lekarskiej, PZWL, Warszawa, 1994.
  • 5. Ilow R., Regulska-Ilow B. i wsp. Ocena sposobu żywienia dziewcząt ze szkół średnich z Głogowa i Lubina. Cz.II. Ocena ilościowa. Bromat. Chem. Toksykol. 1999, 1, 27.
  • 6. Ilow R., Regulska-Ilow B. i wsp. Ocena sposobu żywienia chłopców ze szkół średnich z Głogowa i Lubina. Cz.II. Ocena ilościowa. Bromat. Chem. Toksykol. 1999, 1, 43.
  • 7. Krejpcio Z., Gawęcki J. Interakcje pierwiastków śladowych z wybranymi składnikami pokarmowymi. Witaminy i mikroelementy w żywieniu człowieka - biodostępność i stan odżywienia. Konferencja naukowa Warszawa 2-3 czerwca 1998, 94.
  • 8. Olejnik D., Krejpcio Z. i wsp. Zawartość wapnia i magnezu w całodziennych racjach pokarmowych młodzieży starszej. Bromat. Chem. Toksykol. 1999, 1, 51.
  • 9. Olejnik D„ Krejpcio Z. i wsp. Zawartość wybranych składników mineralnych (Ca, Mg, Zn, Cu, Fe) w całodziennych racjach pokarmowych młodzieży starszej: porównanie wyników analitycznych i obliczeniowych. Witaminy i mikroelementy w żywieniu człowieka - biodostępność i stan odżywienia. Konferencja naukowa Warszawa 2-3 czerwca 1998, 165.
  • 10. Paprzycki P., Kałkowska E. i wsp. Osteoporoza-choroba zawiniona przez nas?. Medycyna Ogólna 1998, 4, 135.
  • 11. Paradowska-Stankiewicz I., Trafalska E., Grzybowski A. Realizacja zapotrzebowania na wybrane witaminy i składniki mineralne w diecie młodzieży. Nowa Medycyna 2000, 108,'12,19.
  • 12. Szajkowski Z. Badania nad zawartością i wzajemnymi relacjami wybranych składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych wytypowanych populacji z regionu Wielkopolski. Cz.IV. Wzajemne relacje między Fe i Cu. Nowiny Lekarskie 2000, 69, 1, 24.
  • 13. Szajkowski Z. Ocena zawartoœci Mg, Ca i P w całodziennych racjach pokarmowych osób w wieku emerytalnym na podstawie badań ankietowych i analitycznych. Nowiny Lekarskie 2001, 70, 1, 32.
  • 14. Szczygieł H., Szczepańska H. i wsp. Album fotografii produktów i potraw o zróżnicowanej wielkości porcji. IŻŻ, Warszawa, 1991.
  • 15. Szewczyński J., Ostrowska A. Porównanie sposobu żywienia słuchaczek medycznych szkól zawodowych w latach 1985/86 i 1995/96, Bromat. Chem. Toksykol. 1999, 3, 293- 96.
  • 16. Świtoniak T. Sposób żywienia studentów w warunkach gospodarki rynkowej. Brom. Chem. Toksykol. 1999, 55.
  • 17. Świtoniak T., Nowacka E. i wsp. Wyżywienie wybranych grup kobiet z uwzględnieniem zróżnicowanego stanu fizjologicznego. Brom. Chem. Toksykol., 1999, 63.
  • 18. Ziemlański Ś. Podstawy prawidłowego żywienia człowieka. Zalecenia żywieniowe dla ludności w Polsce. Instytut Danone, Warszawa,1998.
  • 19. Ziemlański Ś. Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy. PZWL, Warszawa, 2001.
  • 20. Ziemlański Ś., Bułhak-Jehymczyk B. i wsp. Normy żywienia dla ludności w Polsce. Nowa Medycyna 1998.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-2e3a7689-c35b-4169-86e0-c0210900a15b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.