PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1988 | 30 |
Tytuł artykułu

Mieszanki treściwe z udziałem śruty poekstrakcyjnej z nowych odmian rzepaku oraz Zn-bacytracyny i tylozyny w tuczu świń

Warianty tytułu
EN
Concentrates with rapeseed meal from new varietes and with Zn-bacitracin and tylosin in pig fattening
Języki publikacji
PL
Abstrakty
EN
In the experiment carried out on 72 fatteners divided into 4 groups, the nutritive value of full ration mixtures of PT1 f PT2 type was evaluated. In the mixtures studied, a part or the whole amount of soybean meal was replaced fay commercial rapeseed meal or the one from new varieties of rape of twozero type. The supplement of rape meal of zero-zero type rape improved body gain and feed consumption in the first period of fattening by 4-10% and by 3-4% /P>0,05/ in the whole fattening period. Tylosin added to the mixtures containing the improved rape meal had better stimulating effect than Zn-bacitracin. The type of rape meal did not influence significantly the slaughter indices and meat quality. Commercial rape meal supplement in the mixtures resulted in the increase in thyroid weight of the animals /P<0,01/. It has been concluded that rapeseed meal from zerozero varieties can replace soybean meal in fatteners fed concentrates.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
30
Opis fizyczny
s.169-178,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, Wrocław
autor
  • Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, Wrocław
autor
  • Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, Wrocław
autor
  • Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, Wrocław
Bibliografia
  • [1] Fritz Z., Kinal St., Fucha B.: Biul. Inf. Przem. Pasz., 1983 , 3/4, 15-20.
  • [2] Glapś J., Harenza T.: Biul. inf. Przem. Pasz., 1982, 1/2, 15-25.
  • [3] Glapś J., Ziółkowski T., Sujak E.: Wykorzystanie śruty poekstrakcyjnej rzepakowej z nasion rzepaku odmian tradycyjnych i podwójnie uszlachetnionych w żywieniu tuczników, Rocz. Nauk zoot., 1986 /w druku/.
  • [4] Grabiec B., Krzymański J.: Inf. o wynikach badań naukowych, Hodowla i uprawa roślin, Warszawa 1985, 121.
  • [5] Grabiec B., Krzymański J., Frątczak E.: Inf. o wynikach badań naukowych, Hodowla i Uprawa Roślin, Warszawa 1985, 123.
  • [6] Heiman S.: Wyniki badań nad rzepakiem ozimym, IHAR Radzików 1985, 113-117.
  • [7] Kinal St., Fucha B.: Łuczak W.: Zesz. nauk. AR Wrocław, Zoot. XXVI, 1984, 77-87.
  • [8] Klawe W.: Rocz. Nauk zoot., Monogr. i Rozpr., 20, 1982 , 241-255.
  • [9] Krzymański J., Grabiec B.: Inf. o wynikach badań naukowych, Hodowla i uprawa Roślin, Warszawa 1985, 122.
  • [10] Rundgren M., Askbrant St., Thomke S.: Swed. J. Agr. Res., 15, 1985, 2, 61-69.
  • [11] Ruszczyć Z,: Metodyka doświadczeń zootechnicznych, PWRiL, Warszawa 1981.
  • [12] Salo M.L.: J. Agric. Soc. Finl., 52, 1980, 45-49.
  • [13] Sauer W., Cichon R., Misir R.: J. Anim. Sci., 54, 1982, 2, 292-301.
  • [14] Thacker P.A., Aherne F.X.: Feedstuffs, 56, 1984, 26, 33-44.
  • [15] Normy Żywienia Zwierząt Gospodarskich, PWRiL, Warszawa 1981.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-2dcffd99-46a1-49c1-9d7a-5f2c9549d8d7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.