PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 563 |
Tytuł artykułu

Badania procesu rozmrażania ryb zamrożonych w blokach

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Investigation of thawing process of the fish frozen in blocks
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W artykule przedstawione zostały badania porównawcze wybranych metod rozmrażania ryb (śledzi) zamrożonych w blokach. Rozmrażanie przeprowadzono czterema metodami: w powietrzu, w wodzie, mikrofalowo i próżniowo-parowo. W wyniku badań określono: czas rozmrażania bloku, wielkość wycieku rozmrażalniczego, ubytek masy, temperaturę poszczególnych ryb w bloku po rozmrożeniu, stopień rozmrożenia bloku oraz wykonano ocenę sensoryczną rozmrożonych ryb.
EN
Objective of the study was to compare chosen methods of thawing fish (herrings) frozen in blocks. Thawing was realized by using four methods: in air, in water, microwave thawing and vacuum-steam thawing. During investigation were determined also: time of blocks thawing, mass loss, fish temperature in block after thawing, block thawing degree. Sensory evaluation of thawed fish was also performed.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
563
Opis fizyczny
s.91-98,rys.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego, Politechnika Koszalińska
  • Katedra Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego, Politechnika Koszalińska
Bibliografia
  • Bykowski P., Dutkiewicz D. 1986. Techniki zamrażania i rozmrażania w przemyśle rybnym. Technika i Gospodarka Morska 6: 279-283.
  • Gruda Z., Postolski J. 1999. Zamrażanie żywności. PWN, Warszawa: 685 ss.
  • Kondratowicz J., Dajnowska K. 2000. Możliwości rozmrażania mięsa i produktów metodą tempering. Chłodnictwo 6, Warszawa: 42-44.
  • Kopeć A., Diakun J. 2005. Kinetyka zmian masy i temperatury w procesie sublimacyjno-parowo-próżniowego rozmrażania mięsa. Inżynieria Rolnicza 11(71), Komitet Techniki Rolniczej PAN, Warszawa: 251-258.
  • Li B., Sun D-W. 2002. Novel methods for rapid freezing and thawing of foods - a review. Journal of Food Engineering 54: 175-182.
  • Perek A., Dolata W. 2009. Zastosowanie mikrofal do obróbki cieplnej żywności. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2, Warszawa: 103-108.
  • PN-92/A-88758. Ryby i inne zwierzęta wodne świeże i mrożone.
Uwagi
PL
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-2db33528-fe32-4b1d-a277-8ceadb63f0d1
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.