PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 454 | 2 |
Tytuł artykułu

Metaboliczne uwarunkowania obliczania strat ciepła na wyparowanie wody w chlewniach

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Przedstawiono metodę określania strat ciepła na wyparowanie wody w pomieszczeniach dla trzody chlewnej. Zaproponowano określanie strat ciepła na podstawie obliczeń fizjologicznych wartości bilansu wodnego zwierząt.
EN
There is presented a method of determining heat losses for evaporation from moist surfaces in pig houses. The method consists in determining the heat losses basing on physiological values of the water balance of animals. Heat losses in effect of water evaporation from moist surfaces were determined with assessment method as the component of thermal balance and accepted for different rooms within the limits of 15-50% total heat losses. So great differences cannot be accepted, particularly considering energy saving. This inconvenience could have been escaped by introducing enthalpy of humid air into the equation of heat balance. Heat losses for evaporation from moist surfaces can be calculated from the following equation: Qₑᵥ= 139.75 × W⁰·⁶⁷ In the authors' opinion the dependence presented would allow a more precise determination of the components of thermal balance (particularly heat losses due to water evaporation from moist surfaces) in rooms for pig fattening.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
454
Numer
2
Opis fizyczny
s.363-370,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
Bibliografia
  • [1] BURCE M. 1981. Ventilation and Temperature Control Criteria for Pigs, IN Clark J.A., (ed.). Environmental Aspects of Housing for Animal Production. Butterwords, London: 197-216.
  • [2] Commision Internationale du Genie Rural. 1984. Report of working group on climatization of animal houses. Scottish Farm Buildings Investigation Unit, Aberdeen: 72 s.
  • [3] COLE D.J.A. 1972. Pig Production, London, Butterworths, Chapter 3.3, Kielanowski J.: Energy Requirements of the Growing Pig: 183-223.
  • [4] GRZEGORZAK A. 1965. Badania metodyczne nad sprawnością wentylacji i wielkością narzutu wilgoci w zamkniętych oborach wielko- stanowiskowych. Rocz. Nauk Rol., 85 B, 2: 247-263.
  • [5] LANDIS J. 1980. Institut für Tierproduktion, Gruppe Ermährung, ETH Zurich, Universitätstrasse 2, CH-8092 Zürich, Switzerland, Communication to the Working Group.
  • [6] MONTEITH J.L., MOUNT L.E. 1974. Heat Loss from Animals and Man, London, Butterworths Chapter 20, Armstrong В.: A Technique for Assessing the Economics of Environmental Control in arm Buildings: 405-423.
  • [7] PODGÓRSKI W. 1966. Zastosowanie wskaźnika entalpii powietrza mokrego w rachunku bilansu cieplnego pomieszczeń zwierzęcych. Rocz. Nauk Rol., 89 B, 2: 275-284.
  • [8] STROM J.S. 1978. Heat Loss from Cattle, Swine and Poultry as Basis Design of Environmental Control Systems in Livestock Buildings. SBI- Landbrugsbyggeri 55, Statens Byggeforskningsinstitut DK 2970- Hörsholm.
  • [9] WROTKOWSKI K., LEBIEDOWICZ W., KOWALIK W. 1994. Wykorzystanie metody rachunku bilansowego do obliczeń narzutu wilgoci w chlewniach. Probl. Inż. Roln., 1 (3): 141-150.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-2d7e3996-6e29-4bbb-98ab-c99a3a4300f5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.