PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 12 | 3 |

Tytuł artykułu

Wybrane elementy analizy finansowej przedsiębiorstw przetwórstwa spożywczego w latach 2005-2009

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Selected elements of the financial analysis of the food processing enterprises in the years 2005-2009

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Artykuł prezentuje wybrane elementy analizy finansowej przedsiębiorstw przetwórstwa spożywczego i ich analizę przeprowadzoną dla okresu 2005 - 2009, umożliwiające ocenę kondycji finansowej przedsiębiorstwa. Podjęta w artykule analiza wybranych wyników finansowych przedsiębiorstw przetwórstwa spożywczego wskazuje na duże zróżnicowanie tych wyników w zależności od branży przedsiębiorstwa.
EN
The aim of the operation of each enterprise in financial terms is gaining maximum profit, and due to this - creating value for the owners. Maximization of profit should take place with ensuring financial liquidity and execution of the financial strategy at the same time. Adequate financial operations and enterprise’s financial condition assessment may be verified by the financial analysis method. The use of indicators of financial analysis in financial liquidity, efficiency, structure of liabilities and profitability of the food enterprise requires the researcher’s up-to-date knowledge on the food industry, the whole sector and business environment of the company, in order to fully evaluate financial condition of the enterprise. The paper presents some elements of the financial analysis of food processing enterprises and their analysis, conducted for the period 2005-2009, assessing the financial condition of the enterprise. The analysis undertaken in the article of the selected food processing enterprises financial results shows a wide variety of these results, depending on the industry of the enterprise.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

12

Numer

3

Opis fizyczny

s.414-420,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Zarządzania i Inżynierii Rolnej, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Sulechowie, ul.A.Krajowej 51, 66-100 Sulechów

Bibliografia

  • Gabrusewicz W. 2002: Podstawy analizy finansowej. PWE, Warszawa, s. 243.
  • Nowak E. 2008: Analiza sprawozdań finansowych. PWE, Warszawa, s. 232.
  • Pomykalska B., Pomykalski P. 2007: Analiza finansowa przedsiębiorstwa. PWN, Warszawa,s. 13-14.
  • Sierpińska M., Jachna T. 2007: Ocena przedsiębiorstwa według standardów światowych. PWN, Warszawa, s. 195.
  • Wasilewski M., Felczak T. 2010: Strategia płynności finansowej w Netia S.A. [W:] Zarządzanie finansami. Analiza finansowa i zarządzanie ryzykiem (red. D. Zarzeckij.Wyd. Uniwersytet Szczeciński, Szczecin, s. 423.
  • Zelek A. 2003: Zarządzanie kryzysem w przedsiębiorstwie - perspektywa strategiczna. Wyd. Instytut Organizacji i Zarządzania w Przemyśle „ORGMASZ”, Warszawa, s. 95.
  • [www.pontinfo.com.pl], 24.04.2010.
  • [www.protalspozywczy.pl], 23.04.2010.
  • Wyniki finansowe podmiotów gospodarczych za rok 200S-2009: GUS, Warszawa [www.stat.gov.pl], 22.01.2010.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-2d3c0351-e5aa-4f91-a629-e240adf9390e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.