PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 63 |
Tytuł artykułu

Możliwości wykorzystania ziół w celu poprawy dobrostanu kurcząt brojlerów w czasie obrotu przedubojowego ocenianego na podstawie wybranych parametrów krwi

Warianty tytułu
EN
The effect of medicinal herbs on the welfare of broiler chickens during pre-slaughter handling, determined based on selected blood parameters
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
EN
Wydawca
-
Rocznik
Tom
63
Opis fizyczny
s.355-362,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Higieny Zwierząt i Środowiska, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn
autor
  • Katedra Higieny Zwierząt i Środowiska, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn
autor
  • Katedra Higieny Zwierząt i Środowiska, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn
autor
  • Katedra Fizjologii Zwierząt, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn
  • Katedra Chorób Ptaków, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn
autor
  • Katedra Chorób Ptaków, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn
autor
  • Zakład Badania Jakości Produktów Leczniczych i Suplementów Diety, Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu, Poznań
  • Katedra Higieny Zwierząt i Środowiska, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn
  • Katedra Towaroznawstwa i Badań Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn
Bibliografia
  • Brake J., Pardue S.L., 1998. Role of ascorbic acid in poultry nutrition. Proc. 10th European Poultry Conference, Jerusalem, Israel, vol. I: 63-67.
  • Faruga A., Pudyszak K., Koncicki A., Polak M., 2002. Wpływ preparatu ziołowego Biostrong-500 na efektywność odchowu i poziom niektórych wskaźników biochemicznych krwi indyczek rzeźnych. Med. Wet., 58(10): 796-798.
  • Fritz Z., Kinal S., Schleicher A., 1994. Wpływ podawania kurczętom brojlerom mieszanek z udziałem preparatu torfowego lub ziół na wskaźniki hematologiczne, dysekcyjne, histologiczne i jakość mięsa. Zesz. Nauk. AR Wroc., Zoot., XXXIX, 252: 59-71.
  • Grela E.R., Sembratowicz I., Czech A., 1998. Immunostymulujące działanie ziół. Med. Wet., 54(3): 152-158.
  • Jamkhedkar P.P., 1996. Herbal immunomodulators in man, animals and poultry - a promising fu¬ture (A review). Proc. XX World's Poultry Congress, New Dehli, India, II: 477-483.
  • Jarosiewicz K., Słowiński M., 2011. Obrót przedubojowy przyczyną stresu u drobiu. Med. Wet., 67(5): 309-312.
  • Kania B.F., Matczuk J., Ciciera M., 2001. Neurofarmakologiczne podstawy łagodzenia stresu. Med. Wet., 57(10): 719-722.
  • Kinal S., Schleicher A., Fritz Z., 1998. Wpływ stosowania w mieszankach treściwych ziół o działaniu tonizującym i uspokajającym na wskaźniki fizjologiczne i jakość mięsa kurcząt rzeźnych. Zesz. Nauk. AR Wroc., Zoot., XLIV, 350: 69-78.
  • Kotwica G., Kamińska B., Franczak A., Kurowicka B., Staszkiewicz J., Skowroński M.T., Kraziński B., Okrasa S., 2004. The effect of oxytocin on cortisol and corticosterone secretion in cyclic gilts - in vivo and in vitro studies. Reprod. Biol., 4(1): 35-50.
  • Mitchell K.W., Kettlewell P. J., Maxwell M.H., 1992. Indicators of physiological stress in broiler chickens during road transportation. Anim. Welfare, 1(2): 91-103.
  • Nijdam E., Arens P., Lambooij E., Decuypere E., Stegeman J.A., 2004. Factors influencing bruises and mortality of broilers during catching, transport and lairage. Poultry Sci., 83(9): 1610¬1615.
  • Owens C.M., Sams A.R., 2000. The influence of transportation on turkey meat quality. Poultry Sci., 79(8): 1204-1207.
  • Pisarski R.K., Zięba M., 2005. An influence of herbs on hematological indicators in broiler chick¬ens. Anim. Sci. Pap. Rep., 23, Supl. 1: 335-338.
  • Schleicher A., Fritz Z., Kinal S., 1996. Wpływ stosowania dodatków ziołowo-czosnkowych w mieszankach na wyniki produkcyjne i poubojowe kurcząt rzeźnych. Zesz. Nauk. AR Wroc., Zoot., XLI, 297: 181-198.
  • Schleicher A., Kinal S., Denkiewicz R., Cermak B., Kadlec J., Lad F., 2001. Zastosowanie pre¬paratu ziołowego Biostrong-500 w żywieniu kurcząt rzeźnych. Mat. Konf.: Current Problems of Breeding, Health and Production Poultry. Czeskie Budziejowice: 93.
  • Siegel H.S., Gross W.B., 2000. General principles of stress and well-being, [in:] Livestock handling and transport. CAB International, 27-41.
  • Sokołowicz Z., Połtowicz K., Herbut E. 2000. Wpływ przedubojowego stresu termicznego na pH i barwę mięsa kurcząt brojlerów. Rocz. Nauk. Zoot., Supl., 6: 379-384.
  • Sowińska J., 2002. Wpływ systemu utrzymania, typu użytkowego i obrotu przedubojowego na wybrane wskaźniki krwi, obraz morfologiczny mięśnia piersiowego oraz jakość mięsa indyków rzeźnych. Rozpr. i Monogr. UWM Olsztyn, 69: 1-74.
  • Sowińska J., Wójcik A., 1999. Ubytki masy ciała oraz uszkodzenia mechaniczne indyków w czasie transportu do rzeźni w okresie letnim i zimowym. Zesz. Nauk. Prz. Hod., 45: 279-286.
  • Sowińska J., Filuś K., Gierczyński S., Wójcik A. 1995. Poziom kortykosteronu we krwi indyków mięsnych po zastosowaniu przed obrotem przedubojowym witaminy E i selenu. Acta Acad. Agricult. Techn. Olst., Zoot., 44: 55-60.
  • Warris P.D., Pagazaurtundua A., Brown S.N., 2005. Relationship between maximum daily tempera¬ture and mortality of broiler chicken during transport and lairage. Brit. Poultry Sci., 46(12): 647-651.
  • Weeks C.A., Nicol C., 2000. Poultry handling and transport. In: Livestock handling and transport. CAB International: 363-384.
  • Wójcik A., 2007. Wpływ podawania kurczętom brojlerom chromu lub ziół na ograniczenie nieko-rzystnych skutków obrotu przedubojowego. Rozpr. i Monogr. UWM Olsztyn, 125: 1-110.
  • Wójcik A., Sowińska J., Iwańczuk-Czernik K., 2001. Body weight losses, mechanical damage and meat quality characteristics in slaughter turkeys receiving vitamin-mineral components before pre-slaughter handling. Pol. J. Food Nutr. Sci., 10/51, 3(S): 244-247.
  • Wójcik A., Chorąży Ł., Sowińska J., Iwańczuk-Czernik K., Kondratowicz J., Chwastowska- -Siwecka I., Mituniewicz T., Witkowska D., 2010. Quality of meat from broilers chicken re¬ceiving an aqueous herbal extract during pre-slaughter handling in the summer, [in:] Welfare and Economic Aspects of Animal Production. Ed.: Krawczyk W., Godyń D., Muchacka R., Monograph: 134-143.
  • Young J.F., Stagsted J., Jensen S.K., Karlsson A.H., Henckel P., 2003. Ascorbic acid, a-tocopherol, and oregano supplements reduce stress-induced deterioration of chicken meat quality. Poultry Sci., 82(8): 1343-1351.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-2d11ca1c-c5f7-4dec-94ef-15bd9c4cea66
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.