Czasopismo
Tytuł artykułu
Autorzy
Treść / Zawartość
Pełne teksty:
Warianty tytułu
Badania nad przydatnością pszenżyta do produkcji krochmalu
Języki publikacji
Abstrakty
53 varieties of triticale were examined in respect of the chemical composition of grain and the selected physico-chemical properties of starch. Tse results made it possible to select 20 varieties featuring the best technological qualities for use in the starch-manufacturing industry. Attention was paid to the high viscosity of starch pastes of triticale.
W poszukiwaniu nowych źródeł surowcowych dla przemysłu krochmalniczego zwrócono uwagę na pszenżyto (triticale). Przewidując, że zboże to wejdzie w niedalekiej przyszłości w Polsce na szeroką skalę przebadano 53 rody pszenżyta znajdujące się w badaniach hodowlanych (tab. 1). Badania te obejmowały analizę ziarn zboża na zawartość skrobi, białka, tłuszczu i błonnika (tab. 2) oraz analizę skrobi wyosobnionej z ziarn metodą laboratoryjną. W skrobi oznaczono zawartość białka, tłuszczu i popiołu oraz dokonano analizy ziarnistości, średniej masy cząsteczkowej, stopnia wiązania wody i rozpuszczalności w wodzie oraz charakterystyki kleikowania (tab. 3). W celu porównania wszystkie analizy przeprowadzono również na pszenicy "Grana" uprawianej w latach 1978 i 1979 w tych samych warunkach co badane rody pszenżyta. Ziarniaki przebadanych rodów pszenżyta odznaczały się wysoką zawartością skrobi (73-85% s.s.) oraz białka (10-18%). Pod względem właściwości fizykochemicznych skrobia pszenżyta nie wykazywała zasadniczych różnic "in minus" w stosunku do skrobi pszenicznej. W związku z tym wytypowano wiele rodów tego zboża, które ze względu na ich wysoki plon ziarna z ha oraz właściwości skrobi nadawałyby się jako surowiec do produkcji krochmalu. I tak najwyższym plonem skrobi z hektara i korzystną ziarnistością oraz wysoką lepkością odznaczają się rody: LT-695./75 i LT-850/74 w 1978 r. oraz LT-176/73, LT-59/76 i CT-252/76 w 1979 r. Najwyższym plonem z hektara, przy nieco gorszej ziarnistości i niższej lepkości, charakteryzują się rody: LT-176/73 i B-866/GR w 1978 r. oraz LT-363./75, LT-404/76, LT-349/74 i CT-93/76 w 1979 r. Nieco niższe plony skrobi z hektara, ale korzystną ziarnistość i wysoką lepkość wykazywały: CR-130, LT-363/75 w 1978 r. oraz CR-146, CR-384, CR-440, B-951, CT-118/76, MT-29-515 i MT-3-128 w 1979 r.
Słowa kluczowe
Wydawca
Czasopismo
Rocznik
Tom
Numer
Opis fizyczny
p.53-62,fig.,ref.
Twórcy
autor
- Agriculture University, Mickiewicza 24/28, 30-059 Krakow, Poland
autor
- Agriculture University, Mickiewicza 24/28, 30-059 Krakow, Poland
autor
- Agriculture University, Mickiewicza 24/28, 30-059 Krakow, Poland
autor
- Agriculture University, Mickiewicza 24/28, 30-059 Krakow, Poland
Bibliografia
- 1. Berry C. P., D'Appolonia B. L.: Cereal Chemistry 1971, 48, 415.
- 2. Bushuk W. : Rye production, chemistry and technology. American Association of Cereal Chemistries. St. Paul, Minnesota 1976.
- 3. Ceh M., Stropnik Č., Leskowar S.: Die Stärke 1976, 28, 51.
- 4. Charalambous G., Bruckner K. J.: Braurei 1978, 31 (8), 298.
- 5. Dziamba S.: Nowe Rolnictwo 1976, 25 (21-22), 8.
- 6. Dziamba S.: Postępy Nauk Rolniczych 1979, 26 (2), 3.
- 7. Haber T. : Zeszyty Naukowe SGGW-AR. Rozprawy naukowe. Warszawa 1979, 120.
- 8. Jermakov A. J., Arasimowicz W., Murri J. K., Smirnowa-Ikonnikowa M. J.: Mietody biochiczeskowo issledowanija rastienij. Goz. Izd. Sielsk. Lit. Moskwa-Leningrad 1952.
- 9. Klassen A. J., Hill R. D.: Cereal Chemistry 1971, 48, 647.
- 10. Koubek J.: Die Stärke 1974, 26, 81.
- 11. Lii C. Y., Lineback D. R. : Cereal Chemistry 1977, 54, 138.
- 12. Pomeranz Y., Burkhart B. A., Moon L. C. : Proc. Am. Soc. Brew. Chem., 1970, 40, 40.
- 13. Richter M., Augustat S., Schierbaum F.: Ausgewählte Methoden der Stärkechemie, VEB Fachbuchverlag, Leipzig 1968.
- 14. Ruebenbauer T., Nalepa S.: Hodowla Roślin, Aklimatyzacja i Nasiennictwo 1970, 14, 315.
- 15. Samotus B., Kujawski M.: Roczn. Techn. i Chemii żywności 1969, 15, 5.
- 16. Stefanowska G.: Postępy Nauk Rolniczych 1973, 20, 37.
- 17. Tarkowski C.: Roczniki Nauk Rolniczych, ser. D. Monografie 1975, 157.
- 18. Tsen C. C.: Triticale first man-made cereal. American Association of Cereal Chemists. St. Paul, Minnesota 1974.
- l9. Tymieniecka E.: Biul. Branż. Hodowli Rośl. i Nasiennictwa 1973, 45 (2), 27.
- 20. Winkler S., Luckow G., Donic H.: Die Stärke 1971, 23, 325.
- 21. Wolski T.: Nowe Rolnictwo 1973, ·22 (24), 8.
- 22. Wolski T.: Nowe Rolnictwo 1977, 26 (4), 7.
- 23. Wolski T., Tymieniecka E.: Nowe Rolnictwo 1978, 27 (1), 8.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-2cbdb7a5-51b5-49a5-87f9-63103549e4eb