PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1985 | 11 | 1 |
Tytuł artykułu

Studies on the suitability of triticale for starch production

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Badania nad przydatnością pszenżyta do produkcji krochmalu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
53 varieties of triticale were examined in respect of the chemical composition of grain and the selected physico-chemical properties of starch. Tse results made it possible to select 20 varieties featuring the best technological qualities for use in the starch-manufacturing industry. Attention was paid to the high viscosity of starch pastes of triticale.
PL
W poszukiwaniu nowych źródeł surowcowych dla przemysłu krochmalniczego zwrócono uwagę na pszenżyto (triticale). Przewidując, że zboże to wejdzie w niedalekiej przyszłości w Polsce na szeroką skalę przebadano 53 rody pszenżyta znajdujące się w badaniach hodowlanych (tab. 1). Badania te obejmowały analizę ziarn zboża na zawartość skrobi, białka, tłuszczu i błonnika (tab. 2) oraz analizę skrobi wyosobnionej z ziarn metodą laboratoryjną. W skrobi oznaczono zawartość białka, tłuszczu i popiołu oraz dokonano analizy ziarnistości, średniej masy cząsteczkowej, stopnia wiązania wody i rozpuszczalności w wodzie oraz charakterystyki kleikowania (tab. 3). W celu porównania wszystkie analizy przeprowadzono również na pszenicy "Grana" uprawianej w latach 1978 i 1979 w tych samych warunkach co badane rody pszenżyta. Ziarniaki przebadanych rodów pszenżyta odznaczały się wysoką zawartością skrobi (73-85% s.s.) oraz białka (10-18%). Pod względem właściwości fizykochemicznych skrobia pszenżyta nie wykazywała zasadniczych różnic "in minus" w stosunku do skrobi pszenicznej. W związku z tym wytypowano wiele rodów tego zboża, które ze względu na ich wysoki plon ziarna z ha oraz właściwości skrobi nadawałyby się jako surowiec do produkcji krochmalu. I tak najwyższym plonem skrobi z hektara i korzystną ziarnistością oraz wysoką lepkością odznaczają się rody: LT-695./75 i LT-850/74 w 1978 r. oraz LT-176/73, LT-59/76 i CT-252/76 w 1979 r. Najwyższym plonem z hektara, przy nieco gorszej ziarnistości i niższej lepkości, charakteryzują się rody: LT-176/73 i B-866/GR w 1978 r. oraz LT-363./75, LT-404/76, LT-349/74 i CT-93/76 w 1979 r. Nieco niższe plony skrobi z hektara, ale korzystną ziarnistość i wysoką lepkość wykazywały: CR-130, LT-363/75 w 1978 r. oraz CR-146, CR-384, CR-440, B-951, CT-118/76, MT-29-515 i MT-3-128 w 1979 r.
Słowa kluczowe
EN
Wydawca
-
Rocznik
Tom
11
Numer
1
Opis fizyczny
p.53-62,fig.,ref.
Twórcy
autor
  • Agriculture University, Mickiewicza 24/28, 30-059 Krakow, Poland
autor
  • Agriculture University, Mickiewicza 24/28, 30-059 Krakow, Poland
autor
  • Agriculture University, Mickiewicza 24/28, 30-059 Krakow, Poland
  • Agriculture University, Mickiewicza 24/28, 30-059 Krakow, Poland
Bibliografia
  • 1. Berry C. P., D'Appolonia B. L.: Cereal Chemistry 1971, 48, 415.
  • 2. Bushuk W. : Rye production, chemistry and technology. American Association of Cereal Chemistries. St. Paul, Minnesota 1976.
  • 3. Ceh M., Stropnik Č., Leskowar S.: Die Stärke 1976, 28, 51.
  • 4. Charalambous G., Bruckner K. J.: Braurei 1978, 31 (8), 298.
  • 5. Dziamba S.: Nowe Rolnictwo 1976, 25 (21-22), 8.
  • 6. Dziamba S.: Postępy Nauk Rolniczych 1979, 26 (2), 3.
  • 7. Haber T. : Zeszyty Naukowe SGGW-AR. Rozprawy naukowe. Warszawa 1979, 120.
  • 8. Jermakov A. J., Arasimowicz W., Murri J. K., Smirnowa-Ikonnikowa M. J.: Mietody biochiczeskowo issledowanija rastienij. Goz. Izd. Sielsk. Lit. Moskwa-Leningrad 1952.
  • 9. Klassen A. J., Hill R. D.: Cereal Chemistry 1971, 48, 647.
  • 10. Koubek J.: Die Stärke 1974, 26, 81.
  • 11. Lii C. Y., Lineback D. R. : Cereal Chemistry 1977, 54, 138.
  • 12. Pomeranz Y., Burkhart B. A., Moon L. C. : Proc. Am. Soc. Brew. Chem., 1970, 40, 40.
  • 13. Richter M., Augustat S., Schierbaum F.: Ausgewählte Methoden der Stärkechemie, VEB Fachbuchverlag, Leipzig 1968.
  • 14. Ruebenbauer T., Nalepa S.: Hodowla Roślin, Aklimatyzacja i Nasiennictwo 1970, 14, 315.
  • 15. Samotus B., Kujawski M.: Roczn. Techn. i Chemii żywności 1969, 15, 5.
  • 16. Stefanowska G.: Postępy Nauk Rolniczych 1973, 20, 37.
  • 17. Tarkowski C.: Roczniki Nauk Rolniczych, ser. D. Monografie 1975, 157.
  • 18. Tsen C. C.: Triticale first man-made cereal. American Association of Cereal Chemists. St. Paul, Minnesota 1974.
  • l9. Tymieniecka E.: Biul. Branż. Hodowli Rośl. i Nasiennictwa 1973, 45 (2), 27.
  • 20. Winkler S., Luckow G., Donic H.: Die Stärke 1971, 23, 325.
  • 21. Wolski T.: Nowe Rolnictwo 1973, ·22 (24), 8.
  • 22. Wolski T.: Nowe Rolnictwo 1977, 26 (4), 7.
  • 23. Wolski T., Tymieniecka E.: Nowe Rolnictwo 1978, 27 (1), 8.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-2cbdb7a5-51b5-49a5-87f9-63103549e4eb
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.