PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 61 | 12 |

Tytuł artykułu

Gryka - cenny surowiec w produkcji żywności funkcjonalnej

Warianty tytułu

EN
Buckwheat - important raw material in functional food production

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Wartościowy sktad chemiczny ziarniaków gryki sprawia, że są one cennym materiałem dla przemysłu spożywczego do komponowania żywności fimkcjonalnej. Ziarniaki gryki najczęściej wykorzystuje się w ka- szarstwie. W Indiach gryka jest zbożem chlebowym, w Chinach i Japonii - podstawowym składnikiem lub dodatkiem do produkcji makaronów. W artykule przedstawiono aktualne informacje o białkach i polisacharydach gryki, pełniących funkcje odżywczo-dietetyczne.
EN
Because of valuable chemical composition of buckwheat grains, buckwheat is an important material for food industry. It is used to compose functional foodstuffs. In Polish industry buckwheat grains are mainly used for production of groats. In India bread is prepared from buckwheat, whereas in China and Japan buckwheat flour is main component or addition to pasta production. Based on actual data the information is provided about proteins and polysaccharides, macrocomponents with nutritional and/or dietary Junctions, present in buckwheat.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

61

Numer

12

Opis fizyczny

s.36-37,tab.

Twórcy

autor
  • Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności, Polska Akademia Nauk, Olsztyn

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-2c8bfab0-b1df-45d7-ace1-d3a461b48601
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.