Warianty tytułu
Model' ehlektroskhemy dlja ehlektrostimulirovanija mjasa krupnogo rogatogo skota i koniny
Research upon the model cattle and horse meat electrostimulation system
Języki publikacji
Abstrakty
На основании биохимических и морфологических результатов анализа кулинарного мяса после приёма электростимуляции (ЗС) определено эффективные параметры тока и параметры этого приёма. Результаты собственных исследований, ресортные и санитарные требования положили основу для определения технических и технологических предпосылок конструкции электрической схемы. Полученные результаты дали возможность спректирования предлагаемой в статье электрической схемы.
From an analysis of the biochemical and morphological effects of electrostimulation (ES) of meat for culinary purposes the effective current parameters and factors of the operation were determined. The results of the author's investigations and the trade and sanitary requirements provided a basis for the technological concept of the construction of the electric system. The data obtained made it possible to design the system presented in this article.
Słowa kluczowe
Wydawca
Czasopismo
Rocznik
Tom
Opis fizyczny
s.157-161,rys.,bibliogr.
Twórcy
autor
- Zakład Maszyn i Urządzeń Przemysłu Spożywczego, Politechnika Białostocka, Białystok
Bibliografia
- 1. Braathen С. S.: Apparatus for electric stimulation of hot boned meat curs. Ann. Technol. Agric. 1980, vol. 29, 4, 691-695.
- 2. Borzuta K. i inni: Effects of low volgate electrical stimulation on pH, colour and water holding capacity of beef. Symposium, Poznań-Rydzyny 1981.
- 3. Korzeniowski W., Ostoja H.: Próba zastosowania elektrostymulacji jako metody poprawiającej niektóre cechy fizykochemiczne wołowej tkanki mięsnej. Gosp. Mięs. 1985, 5.
- 4. Korzeniowski W., Ostoja H.: Wpływ elektrostymulacji na dynamikę przemian poubojowych i niektóre właściwości technologiczne tkanki mięsnej. Gosp. Mięsn. 1985, 4.
- 5. Morris Ch. E.: Electrical tenderization. Food Eng. Sept. 1979.
- 6. Smulders F. 3. M., Eikelenboorn G., Von Logtestijn J. G.: The effect of electrical stimulation and hot boning on beeg quality. Proc. 27th Europ. Meat Res. Work., Congress, Vianna 1981.
- 7. Szorc J.: Układ kontrolno-pomiarowy do elektrostymulacji mięsa. Prace Naukowe IBM nr 4, WSI Koszalin 1979, 24-35.
- 8. Szorc 3.: Urządzenie do elektrosymulacji mięsa. Prace Naukowe IBM nr 3, WSI Koszalin 1979, 5-32.
- 9. Szorc J.: Elektrostymulacyjna regulacja jakości mięsa bydlęcego. Zeszyty Naukowe - Nauki Techniczne nr 4, Politech. Białost., Białystok 1984.
- 10. Szorc J.: Urządzenie do elektrostymulacji tusz mięsnych zwłaszcza bydlęcych. Patent nr 245509, PRL 1985.
- 11. Szorc J.: Model urządzenia do elektrostymulacji mięsa kulinarnego końskiego i bydlęcego. Zeszyty Naukowe - Nauki Techniczne nr 6, Politech. Białost., Białystok 1986.
- 12. Szorc J., Adamczyk L.: Projekt stanowiska do elektrostymulacji elementów kulinarnych. Maszynopis IM Politech. Białost., Białystok 1985.
- 13. Szorc J., Adamczyk D.: Projekt stanowiska do elektrostymulacji półtusz i tusz wołowych. Maszynopis I.M. Politech. Białost., Białystok 1985.
- 14. Szorc J., Demianiuk L.: Urządzenie do elektrostymulacji części zasadniczych tusz owczych oraz tuszek ptactwa. Wzór użytkowy nr 78690, Politech. Białost., Białystok 1987.
- 15. Szorc J., Demianiuk L.: Urządzenie do elektrostymulacji mięsa kulinarnego końskiego i bydlęcego. Prawo Ochronne nr 78691, Politech. Białost., Białystok 1987.
- 16. Szorc 3.: Układ elektryczny do elektrostymulacji mięsa bydlęcego i końskiego. Patent nr 256764, Politech. Białost., Białystok 1987.
- 17. Szorc 3., Karpowicz P., Osipowicz Z.: Urządzenie do elektrostymulacji tusz bydła rzeźnego. P. Och. 37612, PRL 1984.
- 18. Szorc J., Sokołowski R.: Układ elektryczny do kształtowania parametrów prądu przy elektrostymulacji mięsa. Patent nr 257461, Politech. Białost., Białystok 1987.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-2c8374e6-6a13-47ac-81aa-ce3cbb2f4908