PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1977 | 03 | 3 |

Tytuł artykułu

Experiences with the use of electrostatically filtred smoke for smoking of meat products

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Doświadczenia w zakresie praktycznego zastosowania wędzenia elektrostatycznego produktów mięsnych

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The chemical composition of whole smoke and of vapour phase, their aromatizing properties and the influence of electrostatic filtration upon the content of benzo(a)pyrene have been studied. The available iooizing voltage was within the 10-14 kV range. The results of experiments have confirmed that by means of electrostatic filtration the content of benzo(a)pyrene can be substantially reduced and the smoking process radically improved.
PL
Zbadano możliwości ulepszenia tradycyjnego procesu wędzenia stosowanego w przemyśle mięsnym w Czechosłowacji. Główną uwagę skierowano na obniżenie znajdującej się w dymie ilości węglowodorów wielopierścieniowych. W tym celu zastosowano "oczyszczenie" dymu z części smolistych w filtrze elektrostatycznym. Prześledzono skuteczność tego zabiegu w przedziale napięcia jonizującego 10-14 KV, porównując skład chemiczny pełnego dymu oraz fazy gazowej po przejściu przez filtr. Stwierdzono, że w warunkach laboratoryjnych istnieje możliwość usunięcia tą drogą ok. 98% zawartego w dymie benzo(a)pirenu, zaś w warunkach przemysłowych - 85-90%. Porównano właściwości sensoryczne produktów mięsnych wędzonych fazą bazową dymu (po przejściu przez filtr elektrostatyczny) oraz wędzonych tradycyjnie stwierdzając, że nie występują między nimi istotne różnice jakości.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

03

Numer

3

Opis fizyczny

p.301-306,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Research Institute of Meat Industry, Palackeho 1-3, 612 00 Brno, Czech Republic

Bibliografia

  • 1. Tilgner D. J.: Residue Reviews. Springer Verlag 1969, 19.
  • 2. Sula J., Dobes M.: Cas. lek. ces., 1951, 90, 985.
  • 3. Berankova Z., Sula J.: Cas. lek. ces., 1953, 92, 195.
  • 4, Dobes M. et al. Csl. onkologia 1954, 1, 254.
  • 5. Rusz J.: Czechoslov. patent Nr 138271, 1968.
  • 6. Foster W. W., Simpson T. H.: J. Sci Food Agric., 1961, 12, 363.
  • 7. Foster W. W., Simpson T. H.: J. Sci Food Agric., 1961, 12, 635.
  • 8. Kral V., Blilmelova J. et al.: Chem. listy 1964, 58, 1448.
  • 9. Ki Soon Rhee, Bratzler L. J.: J. Food Sci., 1968, 33, 626.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-2c802df0-7cf7-4505-bd8c-5a2b4f6fa70b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.