PL
Nawożenie azotowe jest jednym z wielu czynników wpływających na plon i wartość odżywczą ziarna owsa. Zakres tego wpływu zależy od warunków glebowo-klimatycznych, odmiany, formy i dawki azotu oraz sposobu jego aplikacji. W artykule opisano wyniki badań literaturowych dotyczących wpływu nawożenia azotowego na plon, podstawowy skład chemiczny oraz zawartość ß–glukanów i aminokwasów w ziarnie. Wyższe dawki nawożenia azotowego wpływają na wzrost zawartości białka w ziarnie i poprawiają jego wskaźniki odżywcze, zwiększają zawartość składników mineralnych i ß--glukanów oraz nie wpływają, a czasem obniżają zawartość tłuszczu ogólnego.
EN
Nitrogen fertilisation is one of several factors influencing the yield and nutritional value of oats grains. The scope of the impact depends on factors such as prevailing soil and weather conditions, variety, the type and dosage of nitrogen, including its method of application. The paper presents the findings of literature based studies on the impacts of nitrogen fertilisation on yield, chemical composition, including the content of ß–glucan and amino-acids in grains. Higher dose of nitrogen fertilisation resulted in increased protein content of grains, improved its nutritional indicators,, increased content of mineral components and ß-glucan but had no impacts on total fat content, although it sometimes lowered it.