PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 16 | 4 |

Tytuł artykułu

Multidimensional analysis of the procurement of funds by European Union member state under measure 133. "Information and promotion activities"

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wielowymiarowa analiza pozyskiwania środków finansowych przez kraje Unii Europejskiej z działania 133. „Działania informacyjne i promocyjne”

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Ensuring high quality and safety of food has become one of the priorities of the Common Agricultural Policy pursued both at the level of the European Union and individual Member States, including Poland. Consequently, among the measures in the Rural Development Programme for 2007-2013 was Measure 133 ‘Information and promotion activities’ designed to make consumers aware of the specificity of high-quality food products and to point out the benefits of consuming them. Its goal was to increase the demand for agricultural products and foodstuffs covered by food quality schemes and to broaden consumers’ knowledge of both the quality mechanisms and the advantages of the products covered by them. The article presents the results of a multidimensional analysis of financial support, which reveal the level of activity of agricultural producer groups in various Member States in procuring funds under Measure 133.
PL
Zapewnienie wysokiej jakości i bezpieczeństwa żywności stało się jednym z priorytetów wspólnej polityki rolnej prowadzonej zarówno na poziomie Unii Europejskiej, jak i poszczególnych państw do niej wchodzących, w tym Polski. W związku z tym w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 zostało zaproponowane działanie 133. mające zapoznać konsumentów ze specyfiką produktów wysoko jakościowych i wskazać korzyści wynikające z ich spożycia. Jego celem było zwiększenie popytu na produkty rolne i środki spożywcze objęte mechanizmami jakości żywności oraz pogłębienie wiedzy konsumentów zarówno dotyczącej mechanizmów jakościowych, jak i zalet produktów objętych tymi systemami. Wykorzystano wielowymiarową analizę wsparcia finansowego pozwalającą poznać aktywność grup producentów rolnych w poszczególnych krajach członkowskich realizujących działanie 133. „Działania informacyjne i promocyjne”.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

16

Numer

4

Opis fizyczny

p.259-265,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Education Economics, Communication and Counselling, Faculty of Economic Sciences, Warsaw University of Life Sciences, Nowoursynowska 166 str., 02-787 Warsaw, Poland

Bibliografia

  • Działania informacyjne i promocyjne w ramach PROW na lata 2007-2013. 2010: Agencja Rynku Rolnego, Wyd. ARR, Warszawa, 3-4.
  • Kieljan K. 2011: O systemach jakości żywności, Wyd. CDR, Kraków, 51.
  • Leoniak M. 2010: Pomoc dla producentów żywności wysokiej jakości na podstawie działań programu rozwoju obszarów wiejskich na lata 2007-2013, [w:] Informator dla producenta żywności tradycyjnej, Wyd. FAPA, Warszawa, 31.
  • Materiał informacyjny dotyczący działań PROW na lata 2007-2013 „Działania informacyjne i promocyjne”. 2012: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa, 24.
  • Peters R. (red.). 2012: Przegląd Obszarów Wiejskich UE nr 14. Sieci i tworzenie sieci kontaktów w ramach polityki rozwoju obszarów wiejskich, Wyd. Uniwersytetu Ekonomicznego, Belgium, 12.
  • Winawer Z. 2013: Przetwórstwo lokalne – definicje i przykłady. Systemy jakości żywności, [w] Produkt tradycyjny i lokalny – wytwarzanie, promocja, budowanie marki, dystrybucja. Kompendium dobrych praktyk, Wyd. FAPA, Warszawa, 4-16.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-2bba0dfa-a9e6-4054-a204-ae328cfe7ffa
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.