PL
Wprowadzenie: Warzywa i owoce stanowią bardzo istotny element zdrowego żywienia. Produkty te są ważnym źródłem przeciwutleniaczy, błonnika oraz witamin i składników mineralnych. Regularne spożywania warzyw i owoców przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zapadalności na choroby układu sercowo-naczyniowego, a także niektóre nowotwory. Cel pracy: Celem pracy była ocena częstotliwości spożycia warzyw i owoców wśród uczniów szkół podstawowych i gimnazjów. Materiał i metody: Badanie przeprowadzono w grupie 3266 uczniów szkół podstawowych i gimnazjów z terenu 16 województw. Badanie przeprowadzono metodą ankietową. Ankieta zawierała pytania zamknięte, w której wydzielono 6 poziomów częstotliwości spożycia dla warzyw i owoców. Wyniki: Częściej po warzywa jak i owoce sięgają dziewczęta niż chłopcy i to zarówno w szkole podstawowej, jak i w gimnazjum. Wraz z wiekiem zmniejsza się liczba uczniów spożywających owoce codziennie więcej niż jeden raz, a także zmniejsza się liczba uczniów spożywających warzywa codziennie więcej niż jeden raz. Wykazano, że 62% chłopców i 56% dziewcząt w gimnazjum nie spożywa owoców codziennie oraz aż 65% chłopców i 58% dziewcząt w gimnazjum nie spożywa warzyw codziennie. Wnioski: W Polsce spożycie warzyw i owoców przez dzieci w szkołach podstawowych i gimnazjach jest niewystarczające w stosunku do zaleceń. Ze względu na pogarszanie się nawyków żywieniowych z wiekiem, wydaje się niezbędne podejmowanie działań edukacyjnych motywujących do zwiększania spożycia warzyw i owoców na wszystkich etapach edukacji, zaczynając już od najmłodszych dzieci. Równie ważne dla zdrowia dzieci jest promowanie wśród rodziców korzyści ze spożycia warzyw i owoców.
EN
Introduction: Vegetables and fruits are a very important part of healthy eating. These products are an important source of antioxidants, fiber and vitamins and minerals. Regular consumption of vegetables and fruits contributes to reducing the risk of cardiovascular disease as well as some cancers. Aim of the study: The aim of the study was to evaluate the frequency of fruit and vegetable consumption among pupils in primary and lower secondary schools. Material and methods: The study was conducted in a group of 3266 primary and secondary school students from 16 voivodships. The survey was conducted by the questionnaire. The questionnaire contained six closed frequency levels for vegetables and fruits. Results: Girls more often consume fruit and also vegetables than boys, both in primary school and in lower secondary school. With age, the number of students consuming fruit more than once a day is decreasing as well as the number of students consuming vegetables more than once a day. It has been shown that 62% of boys and 56% of girls in lower secondary schools do not eat fruits every day and as many as 65% of boys and 58% of girls in lower secondary schools do not consume vegetables every day. Conclusions: In Poland, the consumption of vegetables and fruits by children in primary and lower secondary schools is insufficient in relation to recommendations. Due to the deterioration of eating habits with age, it is necessary to undertake educational activities promoting the frequency of fruit and vegetable consumption at all stages of education starting from the youngest children. It is also important to promote among parents the benefits of eating vegetables and fruits for the health of children.