PL
Przemysł spożywczy w Polsce przechodzi obecnie okres dynamicznych przemian. Okres końca lat 80- tych i początku 90-tych wiązał się z kryzysem w przemyśle spożywczym, a także z początkiem restrukturyzacji. Od 1995 r. następuje stopniowa poprawa wyników poszczególnych branż przemysłu, przy jednoczesnym rozwarstwianiu się branż i przedsiębiorstw. Branże przemysłu spożywczego można na podstawie ich zachowania w okresie transformacji gospodarki oraz obecnej ich sytuacji podzielić na trzy grupy: branże rozwojowe, stagnujące i przeżywające długotrwały kryzys. Przemysł spożywczy spełnia wiele funkcji. Do ważniejszych funkcji można zaliczyć: przetwórczą, uszlachetniającą, cenotwórczą, kosztową, integracyjną, inwestycyjną, stymulowania konsumpcji, buforową i przechowalniczą, innowacyjną, marketingową.
EN
In Poland the food industry is now undergoing a dynamic alteration. On the turn of 80»s and 90»s a Crisis in the food industry was observed and started process of its restructurisation. From 1995 year the outcome of the respective branch of the food industry has been in gradual progress. At the same time the separation of industry and enterprices has been appearing. Considering the process of activity the food industry can be divided up into three groups: the developing industry, the stagnant industry and the industry in long term crisis. The food industry fulfils many functions. The most important there are: a processing function an ennoblement function, the function of creationing prices, the function of establishing costs, integrated, organisational, providing functions, as well qualitative, adaptive, investigative functions, stimulating of consumption an innovative function, storeage function and the marketing function.