PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 71 | 03 |

Tytuł artykułu

Markery peptydowe na tropie mięsa i składników niemięsnych w produktach mięsnych. Peptydy na tropie...

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Peptide markers on the trail of meat and non-meat ingredients in meat products. Peptides on the trail...

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Peptydomika ma duży potencjał w wykrywaniu zafałszowań przetworzonych produktów mięsnych dzięki możliwości identyfikacji mięsa i składników niemięsnych pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego, takich jak mięso odkostnione mechanianie, mączki mięsno-kostne, preparaty krwi, białka mleka oraz dodatków roślinnych, opartej na analizie stabilnych termicznie markerów peptydowych. Markery tego rodzaju są zwykle unikalne zarówno dla gatunku, jak i białka z którego pochodzą, np. miozyny i mioglobiny pochodzących z różnych gatunków zwierząt, fibrynogenu i kolagenu wołowego lub wieprzowego, kazeiny bydlęcej czy białek soi. W artykule omówiono możliwości peptydomiki w zakresie wykrywania zafałszowań produktów mięsnych na podstawie markerów peptydowych pochodzących z mięsa i z białkowych składników niemięsnych.
EN
Peptidomics is characterized by a high potential in detecting adulterations in the processed meat products because it enables identification of meat and non-meat components of animal or plant origin, such as mechanically deboned meat, meat and bone meals, blood products, milk proteins and other plant additives, by analysis of thermally stable peptide markers. These markers are usually specific both of the species and protein from which they originate, e.g. myosin and myoglobin from different animal species, bovine or porcine fibrinogen and collagen, bovine casein, or soy protein. The article discusses the potential of peptidomics to detect adulterations in meat products based on peptide markers from meat and non-meat protein components.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

71

Numer

03

Opis fizyczny

s.30-33,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Technologii Mięsa, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań

Bibliografia

  • [1] Balizs G., С. Weise, С. Rozycki, Т. Opialla, S. Sawada, J. Zagon, A. Lampen. 2011. „Determination of osteocalcin in meat and bone meal of bovine and porcine origin using matrix-assisted laser desorption ionization/time-of-flight mass spectrometry and high-resolution hybrid mass spectrometry”. Anal. Chim. Acta 693:89-99.
  • [2] Buckley M., M. Collins, J. Thomas-Oates, J.C. Wilson. 2009. „Species identification by analysis of bone collagen using matrix-assisted laser desorption/ionisation time-of- flight mass spectrometry”. Rapid Commun. Mass Spectrom. 23:3843-3854.
  • [3] Buckley M., K.S. Whitcher, S. Howard, S. Campbell, J. Thomas-Oates, M. Collins. 2010. „Distinguishing between archaeological sheep and goat bones using a single collagen peptide”. J. Archaeological Sci. 37:13-20.
  • [4] Claydon A.J., H.H. Grundy, A.J. Charlton, M.R. Romero. 2015. „Identification of novel peptides for horse meat speciation in highly processed foodstuffs”. Food Addit. Contam. Part A 32:1718-1729.
  • [5] Day L., H. Brown. 2001. „Detection of mechanically recovered chicken meat using capillary gel electrophoresis”. Meat Sci. 57:31-37.
  • [6] Fernandez Ocaña M., H. Neubert, A. Przyborowska, R. Parker, P. Bramley, J. Halket, R. Patel. 2004. „BSE control: detection of gelatine-derived peptides in animal feed by mass spectrometry”. Analyst 129:111 -115.
  • [7] Grundy H.H., P. Reece, M.D. Sykes, J.A. Clough, N. Audsley, R. Stones. 2007. „Screening method for the addition of bovine blood-based binding agents to food using liquid chromatography triple quadrupole mass spectrometry”. Rapid Commun. Mass Spectrom. 21:2919-2925.
  • [8] Grundy H.H., P. Reece, M.D. Sykes, J.A. Clough, N. Audsley, R. Stones. 2008. „Method to screen for the addition of porcine blood-based binding products to foods using liquid chromatography/triple quadrupole mass spectrometry”. Rapid Commun. Mass Spectrom. 22:2006-2008.
  • [9] Grundy H.H.,W.A. Read, R. Macarthur, M. Dickinson, A.J. Charlton, M. Dušek, A. Breidbach, P.F. Scholl, G.A. Newsome, D. Bell, M. Alewijn. 2013. „Selected reaction monitoring method to determine the species origin of blood-based binding agents in meats: a collaborative study”. Food Chem. 141:3531-3536.
  • [10] Gu X.L., T. Beardslee, M. Zeece, G. Sarath, J. Markwell. 2001. „Identification of IgE-binding proteins in soy lecithin”. Int. Arch. Allergy Immunol. 126:218-225.
  • [11] Houston N.L., D.-G. Lee, S.E. Stevenson, G.S. Ladies, G.A. Bannon, S. McClain, L. Privalle, N. Stagg, C. Herouet-Guicheney, S.C. Macintosh, I.J. Thelen. 2011. „Quantitation of soybean allergens using tandem mass spectrometry”. J. Proteome Res. 10:763-773.
  • [12] Montowska M., W. Rao, M.R. Alexander, G.A. Tucker, D.A Barrett. 2014. „Tryptic digestion coupled with ambient desorption electrospray ionization and liquid extraction surface analysis mass spectrometry enabling identification of skeletal muscle proteins in mixtures and distinguishing between beef, pork, horse, chicken, and turkey meat”. Anal. Chem. 86:4479-4487.
  • [13] Montowska M., M.R. Alexander, G.A. Tucker, D.A. Barrett. 2014. „Rapid detection of peptide markers for authentication purposes in raw and cooked meat using ambient liquid extraction surface analysis mass spectrometry”. Anal. Chem. 86:10257-10265.
  • [14] Montowska M., M.R. Alexander, G.A.Tucker, D.A Barrett. 2015. „Authentication of processed meat products by peptidomic analysis using rapid ambient mass spectrometry”. Food Chem. 187:297-304.
  • [15] Leitner A., F. Castro-Rubio, M.L. Marina, W. Lindner. 2006. „Identification of marker proteins for the adulteration of meat products with soybean proteins by multidimensional liquid chromatography-tandem mass spectrometry”. J. Proteome Res. 5:2424-2430.
  • [16] Sarah S.A., W.N. Faradalila, M.S. Salwani, I. Amin, S.A. Karsani, A.Q. Sazili. 2016. „LC- QTOF-MS identification of porcine-specific peptide in heat treated pork identifies candidate markers for meat species determination”. Food Chem. 199:157-164.
  • [17] Sentandreu M.A., P.D. Fraser, J. Halket, R. Patel, P.M. Bramley. 2010. „A proteomic-based approach for detection of chicken in meat mixes”. J. Proteome Res. 9:3374-3383.
  • [18] Surowiec I., K.M. Koistinen, P.D. Fraser, P.M. Bramley. 2011. „Proteomic approach for the detection of chicken mechanically recovered meat”. Meat Sci. 89:233-237.
  • [19] von Bargen С., J. Brockmeyer, H.-U. Humpf. 2014. „Meat authentication: a new HPLCMS/MS based method for the fast and sensitive detection of horse and pork in highly processed food”. J. Agric. Food Chem. 62:9428-9435.
  • [20] von Bargen С., J. Dojahn, D. Waidelich, H.-U. Humpf, J. Brockmeyer. 2013. „New sensitive high-performance liquid chromatography-tandem mass spectrometry method for the detection of horse and pork in halal beef”. J. Agric. Food Chem. 61:11986-11994.
  • [21] Watson A.D., Y. Gunning, N.M. Rigby, M. Philo, E.K. Kemsley. 2015. „Meat authentication via multiple reaction monitoring mass spectrometry of myoglobin peptides”. Anal. Chem. 87:10315-10322.
  • [22] Zhang G., T. Liu, Q. Wang, L. Chen, J. Lei, J. Luo, G. Ma, Z. Su Z. 2009. „Mass spectrometric detection of marker peptides in tryptic digests of gelatin: A new method to differentiate between bovine and porcine gelatin”. Food Hydrocolloids 23:2001-2007.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-2a64bc4f-3362-4ce5-8262-558cbf76a2b4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.