PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2020 | 71 | 1 |

Tytuł artykułu

Role of fruit and vegetables for the mental health of children: a systematic review

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Background. About 10-20% of children and adolescents worldwide experience a mental health problems, while among the factors which may be preventive, there is a diet, especially fruit and vegetables intake. Objective. The aim of the study was to conduct a systematic review of the observational studies analyzing the association between the fruit and vegetables intake and the mental health in pre-schoolers and school-aged children. Material and methods. The systematic review was conducted based on PubMed and Web of Science databases, while the human studies, published in English until June 2019, conducted in populations of pre-schoolers and/ or school-aged children, verifying the influence of fruit and/ or vegetables and products (e.g. juices) intake on a various aspects of mental health were included. Results. The number of 12 studies were included, while a wide area of aspects of mental health was taken into account, including general well-being, emotions, stress, behavioral difficulties and problems, as well as depressive symptoms, or depressive symptoms combined with anxiety. Conclusions. In majority of studies included to the systematic review of the observational studies analyzing the association between the fruit and vegetables intake and mental health in pre-schoolers and school-aged children, the supposed positive influence was confirmed. However, it must be indicated that it was studied only in a few research and the issue must be analyzed in other populations. At the same time, in a number of studies, not fruit and vegetables intake alone was stated to be beneficial, but rather a more general dietary pattern, including also other elements of healthy diet and healthy lifestyle.
PL
Wprowadzenie. Zaburzenia psychiczne są obecnie coraz powszechniejszym problemem zdrowotnym, dotykającym około 10-20% dzieci i młodzieży, podczas gdy wśród czynników mających znaczenie w profilaktyce wskazuje się prawidłową dietę, w tym szczególnie spożycie warzyw i owoców. Cel badań. Celem badań było przeprowadzenie przeglądu systematycznego badań obserwacyjnych dotyczących zależności między spożyciem warzyw i owoców a zdrowiem psychicznym u dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Materiał i metody. Przegląd systematyczny przeprowadzono w oparciu o bazy PubMed i Web of Science i włączono badania z udziałem ludzi, opublikowane w języku angielskim do czerwca 2019 włącznie, realizowane w populacjach dzieci w wieku przedszkolnym i/ lub szkolnym, które weryfikowały wpływ spożycia warzyw i/ lub owoców oraz ich przetworów (w tym soków) na różne aspekty zdrowia psychicznego. Wyniki. Włączono 12 badań, obejmujących szeroki zakres czynników związanych ze zdrowiem psychicznym, takich jak generalny dobrostan, emocje, stres, zaburzenia i problemy związane z zachowaniem, jak również objawy depresyjne, lub objawy depresyjne w połączeniu z niepokojem. Wnioski. W większości badań włączonych do systematycznego przeglądu badań obserwacyjnych oceniających zależność między spożyciem warzyw i owoców a zdrowiem psychicznym u dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym, spodziewana zależność została potwierdzona. Jednakże, należy wskazać, że była ona do tej pory analizowana w niewielu badaniach i należałoby problem ten oceniać także w innych populacjach. Równocześnie, w wielu badaniach, to nie samo spożycie warzyw i owoców było określone jako korzystne, ale raczej obserwowano wpływ generalnych wzorców żywieniowych, obejmujących także inne elementy diety i prozdrowotnego stylu życia.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

71

Numer

1

Opis fizyczny

p.5-13,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Food Market and Consumer Research, Institute of Human Nutrition, Warsaw University of Life Science s -SGGW, Nowoursynowska Street 159c, 02-776 Warsaw, Poland
autor
  • Department of Dietetics, Institute of Human Nutrition, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Warsaw, Poland
autor
  • Department of Dietetics, Institute of Human Nutrition, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Warsaw, Poland
autor
  • Department of Food Market and Consumer Research, Institute of Human Nutrition, Warsaw University of Life Science s -SGGW, Nowoursynowska Street 159c, 02-776 Warsaw, Poland

Bibliografia

  • 1. Banta J.E., Khoie-Mayer R.N., Somaiya C.K., McKinney O., Segovia-Siapco G.: Mental health and food consumption among California children 5-11 years of age. Nutr Health. 2013;22(3-4):237-253. doi: 10.1177/0260106015599511.
  • 2. Benton D., Young H.A.: Role of fruit juice in achieving the 5-a-day recommendation for fruit and vegetable intake. Nutr Rev. 2019;77(11):829–843. https://doi. org/10.1093/nutrit/nuz031.
  • 3. Cartwright M., Wardle J., Steggles N., Simon A.E., Croker H., Jarvis M.J.: Stress and dietary practices in adolescents. Health Psychol. 2003;22(4):362-369.
  • 4. Clevenger K.A., Pfeiffer K.A., Yee K.E., Triplett A.N., Florida J., Selby S.: Mindfulness and Children’s Physical Activity, Diet, Quality of Life, and Weight Status. Mindfulness. 2018;9(1):221-229.
  • 5. Dennison-Farris M., Sisson S.B., Stephens L., Morris A.S., Dickens R.D.: Obesogenic behaviors, self-efficacy, and depressive symptoms in American Indian children. Am Indian Alsk Native Ment Health Res. 2017;24(2):18-39.
  • 6. Groele B., Głąbska D., Gutkowska K., Guzek D.: Influence of the socio-demographic characteristics of mothers of children aged 3-10 years on their at-home support of fruit and vegetable consumption. Rocz Panstw Zakl Hig. 2019;70(3):277-285.
  • 7. Guzek D., Głąbska D., Lange E., Jezewska-Zychowicz M.: A Polish Study on the Influence of Food Neophobia in Children (10-12 Years Old) on the Intake of Vegetables and Fruits. Nutrients. 2017;2;9(6). pii: E563. doi: 10.3390/nu9060563.
  • 8. Guzek D., Głąbska D., Mellová B., Zadka K., Żywczyk K., Gutkowska K.: Influence of Food Neophobia Level on Fruit and Vegetable Intake and Its Association with Urban Area of Residence and Physical Activity in a Nationwide Case-Control Study of Polish Adolescents. Nutrients. 2018;13;10(7):897. doi: 10.3390/nu10070897.
  • 9. Hoare E., Hockey M., Ruusunen A., Jacka F.N.: Does Fruit and Vegetable Consumption During Adolescence Predict Adult Depression? A Longitudinal Study of US Adolescents. Front Psychiatry. 2018;13;9:581. doi: 10.3389/fpsyt.2018.00581.
  • 10. Huang P., O’Keeffe M., Elia C., Karamanos A., Goff L.M., Maynard M., Cruickshank J.K., Harding S.: Fruit and vegetable consumption and mental health across adolescence: evidence from a diverse urban British cohort study. Int J Behav Nutr Phys Act. 2019;8;16(1):19. doi: 10.1186/s12966-019-0780-y.
  • 11. Ilow R., Płonka K., Regulska-Ilow B., Biernat J.: Assessment of fruit and vegetable intake among the population of junior high school students from Oleśnica. Rocz Panstw Zakl Hig. 2007;58(1): 237-243.
  • 12. Jacka F.N., Kremer P.J., Berk M., de Silva-Sanigorski A.M., Moodie M., Leslie E.R., Pasco J.A., Swinburn B.A.: A prospective study of diet quality and mental health in adolescents. PLoS One. 2011;6(9):e24805. doi:10.1371/journal.pone.0024805.
  • 13. Khalid S., Williams C.M., Reynolds S.A.: Is there an association between diet and depression in children and adolescents? A systematic review. Br J Nutr. 2016;116(12):2097-2108. doi:10.1017/S0007114516004359.
  • 14. Kim J.Y., Kang H.L., Kim D.K., Kang S.W., Park Y.K.: Eating Habits and Food Additive Intakes Are Associated with Emotional States Based on EEG and HRV in Healthy Korean Children and Adolescents. J Am Coll Nutr. 2017;36(5):335-341. doi: 10.1080/07315724.2017.1281774.
  • 15. Kohlboeck G., Sausenthaler S., Standl M., Koletzko S., Bauer C.P., von Berg A., Berdel D., Krämer U., Schaaf B., Lehmann I., Herbarth O., Heinrich J., GINI-plus and LISA-plus Study Groups: Food intake, diet quality and behavioral problems in children: results from the GINI-plus/LISA-plus studies. Ann Nutr Metab. 2012;60:247–256.
  • 16. McMartin S.E., Kuhle S., Colman I., Kirk S.F., Veugelers P.J.: Diet quality and mental health in subsequent years among Canadian youth. Public Health Nutr 2012;15:2253–2258.
  • 17. Michels N., Sioen I., Braet C., Eiben G., Hebestreit A., Huybrechts I., Vanaelst B., Vyncke K., De Hen auw S.: Stress, emotional eating behaviour and dietary patterns in children. Appetite. 2012;59(3):762-769. doi: 10.1016/j.appet.2012.08.010.
  • 18. O’Brien D., Harvey K., Howse J., Reardon T., Creswell C.: Barriers to managing child and adolescent mental health problems: a systematic review of primary care practitioners’ perceptions. Br J Gen Pract. 2016;66(651):e693-707. doi: 10.3399/bjgp16X687061.
  • 19. Oellingrath I.M., Svendsen M.V., Hestetun I.: Eating patterns and mental health problems in early adolescence-a cross-sectional study of 12-13-year-old Norwegian schoolchildren. Public Health Nutr. 2014;17(11):2554-62. doi: 10.1017/S1368980013002747.
  • 20. O’Neil A., Quirk S.E., Housden S., Brennan S.L., Williams L.J., Pasco J.A., Berk M., Jacka F.N.: Relationship between diet and mental health in children and adolescents: a systematic review. Am J Public Health. 2014;104(10):e31-42. doi: 10.2105/AJPH.2014.302110.
  • 21. Renzaho A.M., Kumanyika S., Tucker K.L.: Family functioning, parental psychological distress, child behavioural problems, socio-economic disadvantage and fruit and vegetable consumption among 4-12 year-old Victorians, Australia. Health Promot Int. 2011;26(3):263-275. doi: 10.1093/heapro/daq054.
  • 22. Ryan R., O’Farrelly C., Ramchandani P.: Parenting and child mental health. London J Prim Care (Abingdon). 2017;10;9(6):86-94. doi: 10.1080/17571472.2017.1361630.
  • 23. Schulte-Körne G.: Mental Health Problems in a School Setting in Children and Adolescents. Dtsch Arztebl Int. 2016;18;113(11):183-90. doi: 10.3238/arztebl.2016.0183.
  • 24. Shastri P.C.: Promotion and prevention in child mental health. Indian J Psychiatry. 2009;51(2):88-95. doi: 10.4103/0019-5545.49447.
  • 25. Sheehan R.: Mental Illness in Children: Childhood Illness and Supporting the Family. Brain Sci. 2017;8;7(8):97. doi: 10.3390/brainsci7080097.
  • 26. WHO. Child and adolescent mental health. Available: https://www.who.int/mental_health/maternal-child/child_adolescent/en/ (Accessed 01.12.2019)
  • 27. Wissow L.S., van Ginneken N., Chandna J., Rahman A.: Integrating Children’s Mental Health into Primary Care. Pediatr Clin North Am. 2016;63(1):97-113. doi: 10.1016/j.pcl.2015.08.005.
  • 28. Wu W.C., Luh D.L., Lin C.I., Chiang Y.C., Hung C.C., Wang S., Wu C.C., Hurng B.S., Chang Y.H., Yen L.L., Chang H.Y.: Reciprocal relationship between unhealthy eating behaviours and depressive symptoms from childhood to adolescence: 10-year follow-up of the Child and Adolescent Behaviors in Long-Term Evolution study. Public Health Nutrition. 2016;19(9):1654-1665.
  • 29. Yu H.J., Li F., Hu Y.F., Li C.F., Yang X.H., Yuan S., Huang Y., Tang B.W., Gong J., He Q.Q.: Associations of physical activity and fruit and vegetable intake with well-being and depressive symptoms among obese schoolchildren in Wuhan, China: a cross-sectional study. BMC Public Health. 2018;8;18(1):986. doi: 10.1186/s12889-018-5779-9.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-2a2fa455-eb9d-4b4a-af14-586c7f601ccd
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.