PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 68 | 03 |
Tytuł artykułu

Zastosowanie bakteriofagów jako środków ochrony żywności. Cz.2.

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Application of bacteriophages in food protection. Part 2
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Bakteriofagi zostały dopuszczone do stosowania w ochronie żywności. Wiele badań naukowych potwierdza ich skuteczność względem bakterii patogennych zakażających produkty spożywcze. W artykule przedstawiono możliwości zastosowania bakteriofagów w celu zapewnienia czystości mikrobiologicznej żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Omówiono przykłady ochrony roślin, terapii zwierząt, biosanitacji, biokontroli i konserwacji żywności z zastosowaniem preparatów bakteriofagowych.
EN
Bacteriophages have been approved for the application in food protection. Many scientific studies confirm their efficacy with respect to pathogenic bacteria that infect food products. In this paper, the possibility of using bacteriophages in ensuring the microbiological purity of food of plant and animal origin is discussed. There were described the examples of plant protection, animal therapy, bio-sanitation, bio-contro and preservation of foods, using bacteriophage preparations.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
68
Numer
03
Opis fizyczny
s.16-18
Twórcy
autor
  • Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań
  • Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-2957e846-c6e5-4f4f-93e5-34953d869065
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.