PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 60 | 1 |
Tytuł artykułu

Metody oznaczania wilgotności ziarna zbóż i przetworów zbożowych

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Characteristics of grain and grain products moisture content determination
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Wilgotność ziarna zbóż jest ważnym wyróżnikiem jakościowym w praktyce przechowywania i przetwarzania ziarna. Poziom wartości tego wyróżnika jakościowego informuje o przydatności ziarna i mąki do bezpiecznego przechowywania. Zbyt wysoka wilgotność mąki może przyczyniać się do jej zbrylania i powodować trudności w transporcie pneumatycznym. W artykule opisano metody oznaczania wilgotności ziarna zbóż podstawowych, kukurydzy i nasion roślin oleistych oraz przetworów zbożowych. Wskazane zostały także różnice między metodami oraz podana precyzja metod oznaczania.
EN
The moisture content of grain is an important quality parameter in the practice of grain storage and grain processing. The level of moisture content inform about the suitability of safe storage of grain and flour. Too high moisture content of flour can cause problems with caking of flour and difficulties in pneumatic transport. The methods of moisture content determination of grain and grain products were described in the article. The differences between methods and precision of these methods were also specified.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
60
Numer
1
Opis fizyczny
s.28-30,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie, Warszawa
Bibliografia
  • [1] PN-A-74022:2003 Przetwory zbożowe – Mąka pszenna
  • [2] PN-A-74032:2002 Przetwory zbożowe – Mąka żytnia
  • [3] PN-A-74009:1990 Ziarno zbóż, nasiona roślin strączkowych i rzepaku oraz przetwory zbożowe – Oznaczanie wilgotności za pomocą wilgotnościomierzy elektrycznych (zm. A1:1998)
  • [4] PN-A-74011:1986 Ziarno zbóż, nasiona roślin strączkowych i przetwory zbożowe – Oznaczanie wilgotności
  • [5] PN-EN ISO 665:2004P Nasiona oleiste – Oznaczanie wilgotności i zawartości substancji lotnych
  • [6] PN-EN ISO 712:2012 Ziarno zbóż i przetwory zbożowe – Oznaczanie wilgotności – Metoda odwoławcza
  • [7] PN-EN ISO 6540:2010 Kukurydza – Oznaczanie wilgotności (rozdrobnionego i całego ziarna)
  • [8] PN-ISO 7700-1:2014-06 Produkty żywnościowe – Sprawdzanie wzorcowania wilgotnościomierzy użytkowych – Część 1: Wilgotnościomierze do ziarna zbóż.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-291b90b6-b9c4-48ac-ac86-2055508694ea
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.