PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 522 |
Tytuł artykułu

Funkcjonalne składniki nasion łubinu – korzyści i potencjalne zagrożenia

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Functional components of lupin seeds – the advantages and potential disadvantages
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Nasiona łubinu są bogatym źródłem składników funkcjonalnych. Określa się tak obecnie występujące w żywności związki odżywcze oraz nieodżywcze, które mają pozytywny wpływ na zdrowie, rozwój fizyczny lub samopoczucie. Białka łubinowe uczestniczą w obniżaniu poziomu lipidów, w tym cholesterolu, ważnego dla prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Frakcja lipidowa nasion łubinu zawiera α-, γ- i δ-tokoferole, naturalne przeciwutleniacze, których zawartość korzystnie koreluje z wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Występujące w dużej ilości oligosacharydy z rodziny rafinozy, będąc prebiotykiami, stanowią pożywkę dla probiotycznych bakterii kwasu mlekowego. Są surowcem do produkcji funkcjonalnej żywności dla diabetyków. Polifenole nasion łubinu wykazują właściwości przeciwutleniające i antybakteryjne. Potencjalnie prozdrowotne właściwości ma też włókno pokarmowe nasion łubinu. Niestety białka łubinu, podobnie jak białka innych roślin strączkowych, mogą wywoływać reakcje alergiczne o różnej intensywności i przebiegu. Objawy uczulenia mogą wystąpić z powodu bezpośredniego kontaktu z łubinem, jak i wskutek reakcji krzyżowych z innymi strączkowymi.
EN
Lupin seeds are a rich source of functional components that are found in modern food. They may be nutritional and non-nutritional compounds and have a positive effect on health, physical development and wellbeing. Lupin proteins take part in the process of decreasing lipid levels, including cholesterol an important compound for the circulatory system functioning. Lipid fraction of lupin seeds consists of α-, γ- and δ-tocopherols - natural antioxidants. Their contents are positivelly correlated with polyunsaturated fatty acids. Big amounts of raffinose family oligosaccharides are a good nutrient for the probiotic lactic acid bacteria. They are a raw material for production of functional food for people suffering from diabetes. Polyphenols that can be found in lupin seeds show the antioxidative and antibacterial properties. Nutritional fibre of lupin seeds is also characterized by potentially pro-healthy properties. Unfortunately lupin proteins, like other legume's proteins, can cause allergic reactions of different severity and course. Symptoms of allergy can be present due to direct contact with lupin or because of the cross-reaction with other legume species.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
522
Opis fizyczny
s.387-392,bibliogr.
Twórcy
  • Katedra Biochemii i Analizy Zywności Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego, ul. Mazowiecka 48, 60-623 Poznań
autor
  • Katedra Biochemii i Analizy Zywności Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego, ul. Mazowiecka 48, 60-623 Poznań
Bibliografia
  • CHIESA G., MARCHESI M., PAROLINI C., JOHNSON S.K., CALIGAR S., GILIO D., MANZONI C., CASTIGLIONI S., LOVATI M.R., SIRTORI C.R. 2005. Effects of lupin proteins on lipidliporotein metabolism in vitro and in vivo studies, w: Optimised processes for preparing healthy and added value food ingredients from lupin kernels, the European protein-rich grain legume. Procc. Final Conf. Europ. Project, Milan, 9-10 XI 2005, A. Arnoldi (red.): 139-148.
  • CRESPO J.F., RODRIGUEZ J., VIVES R., JAMES J.M., REAŃO M., DAROCA P., BURBANO C., MUZQUIZ M. 2001. Occupational IgE - mediated allergy after exposure to lupine seed flour. J. Allergy & Clinic. Immunol. 108: 295-297.
  • DIRECTIVE 2003. Directive 2003/89/EC of the European Parliament and of the Council of 10 November 2003, amending Directive 2003/13/EC as regards indication of the ingredients present in foodstuffs. Official Journal of the European Union, L 308: 15-18.
  • EVANS A.J., CHEUNG P. C-K. 1993. The carbohydrate composition of cotyledons and hulls of cultivars of Lupinus angustifolius from Western Australia. J. Sci. Food Agric. 61: 189-194.
  • FĆSTE CH.K., LŘŘVIK M., WIKER H.G., EGAAS E. 2004. A case of peanut cross-allergy to lupine flour in a hot dog bread. Int. Arch. Allergy & Immunol. 135: 36-39.
  • GUTIERREZ D., CONDE A., DURAN S., DELGADO J., GUARDIA P., MARTINEZ R., GARCIA-CUBILLANA A., GONZALEZ J. 1997. Contact urticaria from lupin. Contact Dermatitis 36: 311.
  • JĘDRYCHOWSKI L. 2001. Alergeny pokarmowe jako czynniki ryzyka zdrowotnego. Żywność 4(29), Supl.: 62-81.
  • LALLČS J.P., PELTRE G. 1996. Biochemical features of grain legume allergens in humans and animals. Nutr. Reviews 54(4): 101-107.
  • LEDUC V., MONERET-VAUTRIN D.A., GUÉRIN L. 2002. Allergenicity of lupin flour. Allergie et Immunologie (Paris) 34: 213-217.
  • LAMPART-SZCZAPA E. 1998. Łubin jako potencjalny surowiec białkowy w produkcji żywności. Rozpr. Nauk. Zesz. 279, Roczniki AR w Poznaniu: 104 ss.
  • LAMPART-SZCZAPA E., KORCZAK J., NOGALA-KAŁUCKA M., ZAWIRSKA-WOJTASIAK R. 2003a. Antioxidant properties of lupin seed products. Food Chemistry 83: 279-285.
  • LAMPART-SZCZAPA E., SIGER A., TROJANOWSKA K., NOGALA-KAŁUCKA M., MAŁECKA M., PACHOŁEK B. 2003b. Chemical composition and antibacterial activities of lupin seeds extracts. Nahrung/Food 47(5): 286-290.
  • MORENO-ANCILLO Á., GIL-ADRADOS A.C., DOMÍNGUEZ-NOCHE C., COSMES P.M. 2005. Lupine inhalation induced asthma in a child. Pediatric Allergy and Immunology 16: 542-544.
  • NARUSZEWICZ M. 2005. White lupin protein to prevent cardiovascular disease: Clinical evidence, w: Optimised processes for preparing healthy and added value food ingredients from lupin kernels, the European protein-rich grain legume. Procc. Final Conf. Europ. Project, Milan, 9-10 XI 2005, A. Arnoldi (red.): 169-171.
  • RADCLIFFE M., SCADDING G., MORROW BROWN H. 2005. Lupin flour anaphylaxis. Lancet 365: 1360.
  • RAHMAN M.H. 2005. Hypocholesterolemic activity of lupin proteins – A serendipitous discovery, w: Optimised processes for preparing healthy and added value food ingredients from lupin kernels, the European protein-rich grain legume. Procc. Final Conf. Europ. Project, Milan, 9-10 XI 2005, A. Arnoldi (red.): 199-202.
  • WORLD HEALTH ORGANIZATION 2004. LVIII World Health Assembly: Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health, Final resolution (WHA57.17). 22 V 2004, WHO Library Cataloguing-in-Publication Data, <www.who.int/dietphysicalactivity/strategy/>.
Uwagi
PL
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-2902cf64-3fd5-42d6-94cf-9b3672c60a63
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.