PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 497 | 1 |
Tytuł artykułu

Wpływ długotrałego przechowywania ziarna na wartość cech plonotwórczych w kolekcji pszenżyta ozimego (x Triticosecale WITTMACK)

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
The influence of a long-term storage of grains on the value of yielding traits in winter triticale collection (x Triticosecale WITTMACK)
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Badania przeprowadzono na 96 odmianach i rodach pszenżyta ozimego. Ziarno analizowanych genotypów po okresie 4-letniej waloryzacji przekazano do klimatyzowanej przechowalni IHAR w Radzikowie. Próbki ziarna do przechowywania dosuszano do około 7% wilgotności wody. Następnie ziarno wsypywano do pojemników, które zamykano za pomocą pompy próżniowej. Tak przygotowane pojemniki przechowywano w komorze w temperaturze -15°C, przez okres 10 lat. Po tym okresie przechowywania materiały poddano regeneracji. Wyniki badań po regeneracji porównano do wartości uzyskanych w okresie 4-letniej waloryzacji tych obiektów. Stwierdzono, że przechowywanie ziarna przez okres 10 lat u większości badanych genotypów nie miało wpływu na poziom badanych cech, który mieścił się w zakresie zmienności uzyskanej w okresie waloryzacji. Średnia wartość cech plonotwórczych w badanej populacji genotypów po okresie waloryzacji była nieznacznie niższa od wartości uzyskanej w okresie waloryzacji. Najmniejsze różnice stwierdzono dla wysokości roślin, płodności kłosków w kłosie i masy 1000 ziarn.
EN
The experiments were carried out on 96 varietes and lines of winter triticale. The grain of the analysed genotypes was transferred to the air-conditioned storage plant of IHAR in Radzików. The grain samples assigned for storage were dried until they reached the moisture content of 7%. Next, the grain was poured into containers, which were closed by means of a vacuum-pump. Then the containers were placed in a chamber at the temperature of -15°C, where they remained for ten years. After this storage time the materials were regenerated. The results obtained after the regeneration were compared to those obtained during the 4-year of valorisation of the used objects. It was observed that storing the grain for 10 years had no influence on the values/level of examined features. The values were comparable to those obtained during valorisation. The obtained range of variability was comparable to the one obtained during valorisation. The mean value of the yielding traits in the examined population of genotypes after the valorisation was slightly lower than the value obtained during valorisation. The smallest differences were observed as regards plant height, spikelets fertility and 1000 grain weight.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
497
Numer
1
Opis fizyczny
s.163-169,tab.,wykr.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Instytut Genetyki i Hodowli Roślin, Akademia Rolnicza, ul.Akademicka 15, 20-934 Lublin
Bibliografia
  • Gabińska K., Narkiewicz-Jodko M., Schneider K. 1991. Wpływ wieloletniego przechowywania na wartość siewną pszenżyta ozimego. Biul. IHAR 180: 43-52.
  • Górski M. 1993. Zdolność kiełkowania ziarniaków pszenicy jarej w długoterminowym przechowywaniu. Biul. IHAR 188: 255-260.
  • Górski M. 1995. Żywotność ziarniaków pszenicy ozimej w długoterminowym przechowywaniu. Biul. IHAR 193: 95-101.
  • Górski M. 2000. Zdolność kiełkowania różnych odmian i rodów pszenżyta ozimego po długoterminowym przechowywaniu. Zesz. Nauk. AR w Szczecinie, Folia Univ. Agric. Stetin. 206, Agricultura 82: 79-82.
  • Kulpa D. 1994. Ocena zdolności kiełkowania i wigoru przechowywania ziarna pszenżyta. Biul. IHAR 190: 53-59.
  • Narkiewicz-Jodko M., Scheneider J. 1990. Wpływ warunków przechowywania na wartość siewną i zdrowotną ziarna pszenżyta ozimego. Hod. Rośl. Aklim. 32(616): 1-23.
  • Puchalski J. 1998. Długotrwałe przechowywanie plazmy zarodkowej roślin użytkowych - metody i problemy. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 463: 211\233.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-28f3d073-87fc-41db-804d-dec5fb6d69ad
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.