PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1991 | 18 | 2 |
Tytuł artykułu

The effect of various dietary fats on the development of experimental atherosclerosis, lipid metabolism indices and ascorbic acid metabolism in rabbits

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Wpływ różnych tłuszczów diety na rozwój doświadczalnej miażdżycy, wskaźniki przemiany lipidowej oraz metabolizm kwasu askorbinowego u królików
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The effects of vegetable oils („non-erucic-acid” rapeseed oil and sunflower oil) and animal fat (butter) on the development of experimental atherosclerosis were studied in rabbits kept during 12 weeks on a cholesterol-rich diet. The degree of atherosclerotic changes by calculating planimetrically the site of the areas of fatty infiltrations in the aorta, the concentrations of total cholesterol, HDL-cholesterol, triglycerides lipid peroxides in the serum and ascorbic acid content in the tissues was determined. The cholesterol-rich diet caused development of atherosclerotic changes, increased serum cholesterol and lipid peroxide levels and ascorbic acid concentration in the studied tissues. „Non-eru- cid-acid” rapeseed oil slowed down the development of experimental atherosclerosis in a degree comparable to the effects of sunflower oil.
PL
Badano wpływ tłuszczów roślinnych (oleju rzepakowego bezerukowego i oleju słonecznikowego) oraz tłuszczu zwierzęcego (masło) na rozwój doświadczalnej miażdżycy u królików, wywołanej podawaniem przez 12 tygodni diety bogatocholesterolowej. Określono stopień zmian aterogennych poprzez planimetryczne oznaczanie obszaru stłuszczeń w ścianie aorty, zawartość cholesterolu, HDL-cholesterolu, trójglicerydów i nadtlenków lipidowych w surowicy krwi oraz zawartość kwasu askorbinowego w tkankach. Dieta bogatocholesterolowa powodowała rozwój zmian miażdżycowych, wzrost zawartości cholesterolu i nadtlenków lipidowych w surowicy oraz kwasu askorbinowego w badanych tkankach. Olej rzepakowy bezerukowy hamował rozwój miażdżycy doświalczalnej w stopniu porównywalnym do oleju słonecznikowego.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
18
Numer
2
Opis fizyczny
p.83-89,fig.,ref.
Twórcy
  • Department of Nutrition Physiology and Biochemistry, National Food and Nutrition Institute, Warsaw, Poland
  • Department of Nutrition Physiology and Biochemistry, National Food and Nutrition Institute, Warsaw, Poland
  • Department of Nutrition Physiology and Biochemistry, National Food and Nutrition Institute, Warsaw, Poland
  • Department of Nutrition Physiology and Biochemistry, National Food and Nutrition Institute, Warsaw, Poland
Bibliografia
  • 1. Duthie G. G., Wahle K. W., James W. P. T.: Oxidants, antioxidants and cardiovascular disease. Nutr. Res. Rev., 1989, 2, 51.
  • 2. Gey K. F.: On the antioxidant hypothesis with regard to atherosclerosis. Bibl. Nutr. Dieta 1986, 37, 53.
  • 3. Gurr M. J., Borlak N., Ganatra S.: Dietary fat and plasma lipids. Nutr. Res. Rev., 1989, 2, 63.
  • 4. Hermus R. J.: Experimental atherosclerosis in rabbits on diets with milk fat and different proteins. Vageningen Centre for Agricultural Publishing and Documentation 1975, 91.
  • 5. Horrobin D. F.: Clinical aspects of the uses of gamma-linolenic acid (GLA). Proc. Internat. Symposium on “New aspects of dietary lipids”. Goteborg 1989, 71.
  • 6. Horrobin D. F., Huano J. S.: The role of linoleic acid and its metabolites in the lowering of plasma cholesterol and the prevention of cardiovascular disease. Int. J. Cardiol., 1987, 17, 241.
  • 7. Klosiewicz-Latoszek L., Cybulska B.: Nienasycone kwasy tłuszczowe w profilaktyce miażdżycy. Cz. I. Kwasy z rodziny omega 6. Żyw. Człow. Metab., 1988, 15, 2, 115.
  • 8. Kita T., Jokade M., Ishi K., et al.: Lipoproteins and atherosclerosis: lessons from an animal model for familial hypercholesterolemia. In: Recent developments in lipid and lipoprotein re- search. Ed: A. Steinmetz. Berlin 1988.
  • 9. Lowry O.H., Lopez J.A., Bessey O. A.: The determination of ascorbic acid is smali amounts of blood serum. J. Biol. Chem., 1946, 160, 609.
  • 10. Hiramatsu K., Rosen H., Heinecke J. W., et al.: Superoxide initiates oxidation of Iow density lipoprotein by human monocytes. Arteriosclerosis 1987, 7, 55.
  • 11. Okolska G., Ziemiański S.: Zalecenia w zakresie racjonalnego spożycia tłuszczów. Cz. I. Badania populacyjne i kliniczne. Rola jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Rocz. PZH 1988, XL, 2, 89.
  • 12. Okolska G., Ziemiański S.: Aktualne zalecenia w zakresie racjonalnego spożycia tłuszczów. Cz. II. Znaczenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-6 i n-3 oraz zalecenia ogólne. Rocz. PZH, XL, 3, 178.
  • 13. Pascaud A., Ben Nasser J., Bridonneau P.: Acides polyunsatures indispensables, eicosanoides et cancer. Cah. Nutr., 1985, 20, 443.
  • 14. Salonen J.T., Salonen R., Ihanainen M., et al.: Blood pressure, dietary fats and antioxidants. Amer. J. Clin. Nutr., 1988, 48, 5, 1226.
  • 15. Satoh K.: Serum lipid peroxide in cerebrovascular disorders determined by a new colorimetric me- thod. Clin. Chem. Acta 1978, 90, 37.
  • 16. Sevandan A.: Toxicity of oxidized lipids. Proc. Internat. Symposium on “New aspects of dietary lipids”. Goteborg 1989, 123.
  • 17. Szostak W. B., Cybulska B.: Profilaktyka miażdżycy w świetle poglądów na jej etiopatogenezę. Prz. Lek. (w druku).
  • 18. Szostak W. B., Cybulska B.: Lipidy w etiopatogenezie miażdżycy. Doskonalsze poglądy w oparciu o stare informacje. Prz. Lek., 1987, 44, 6, 474.
  • 19. Wartanowicz M., Ziemiański S., Potrzebnicka K.: The effect of various amounts of polyunsaturated fatty acids on the levels of antioxidative vitamins in the serum and certain tissues of experimental animals. Part II. Ascorbic acid. Żyw. Człow., Metab., 1989, 15, 240.
  • 20. Wartanowicz M: Witaminy antyoksydacyjne a schorzenia metaboliczne. Żyw. Człow. Metab., 1989, 16, 4, 296.
  • 21. Ziemlański Ś., Panczenko-Kresowska B., Okolska G., et al.: Effect of dietary fats on experimental hypertension. Ann. Nutr. Metab., 1985, 29, 223.
  • 22. Ziemlański Ś., Wartanowicz M., Potrzebnicka K.: The effect of various of polyunsaturated fatty acids on the Ievels of antioxidative vitamins in the serum and certain tissues of experimental animals. Part I. Tocopherol, retinol and carotens. Żyw. Człow., Metab., 1989, 16, 237.
  • 23. Ziemiański ś., Wartanowicz M., Potrzebnicka K., et al.: Ascorbic acid and tocopherol levels in the organs and serum of guinea-pigs with experimentally induced atherosclerosis. Acta Physiol. Pol., 1989, 40, 5.
  • 24. Ziemiański Ś.: Wpływ tłuszczu pożywienia na układ krążenia. Materiały Sympozjum „Rola żywienia w promocji zdrowia”. Warszawa, IŻŻ, 1989.
  • 25. Ziemlański Ś.: Nutrition and hypertension. In: “Nutritional science for human health”. London, Smith-Gordon-Nishimura, 1988.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-28e87594-d59a-4efb-9724-78a9ae38e087
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.