PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 4[42] |

Tytuł artykułu

Development of organic farming in Poland

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The main aim of the article is to characterize development of organic farming in Poland in 2004–2014. The research refers to aspects such as the number and structure of organic producers, the structure of ecological land and organization, and the productivity and profi tability of organic farms in comparison to conventional farms. The research shows that since the accession of Poland into the EU, the domestic organic farming sector has developed dynamically. The number of organic producers increased sevenfold in 2004–2014 and the observed changes were caused by an increase in both the number of ecological farms and organic food processing enterprises. Organic and conventional farms clearly differ in terms of organization, productivity and profi tability. Conventional farms experienced higher rates of productivity, land profi tability, and work profitability. Furthermore, the financial situation of organic farms was vastly determined by state subsidies, which constituted almost 80% of income accrued from agricultural production.
PL
Głównym celem pracy była charakterystyka rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2004–2014. Analizowano liczbę i strukturę producentów ekologicznych, strukturę gruntów użytkowanych metodami ekologicznymi oraz organizację, produktywność i dochodowość gospodarstw ekologicznych na tle konwencjonalnych. Badania wykazały, że w okresie funkcjonowania w ramach UE rolnictwo ekologiczne w Polsce dynamicznie się rozwijało. W latach 2004–2014 liczba producentów ekologicznych wzrosła ogółem prawie 7-krotnie, a zmiany te wynikały zarówno ze wzrostu liczby gospodarstw ekologicznych, jak i przedsiębiorstw przetwórstwa ekologicznego. Gospodarstwa ekologiczne i konwencjonalne znacznie różnią się pod względem organizacji, produktywności oraz dochodowości. Gospodarstwa konwencjonalne uzyskiwały znacząco wyższy poziom produktywności oraz dochodowości ziemi i pracy. Ponadto sytuacja ekonomiczna gospodarstw ekologicznych była istotnie determinowana przez subwencje, które stanowiły blisko 80% wartości dochodu uzyskiwanego z produkcji rolniczej.

Wydawca

-

Rocznik

Numer

Opis fizyczny

p.533–543,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Poznan University of Life Sciences, Wojska Polskiego 28, 60-637 Poznan, Poland

Bibliografia

  • Gulbicka, B. (2007). Rynek żywności ekologicznej – ekonomiczne i społeczne uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej. Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  • IJHARS (2015). Raporty o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2004–2014. Warszawa. Retrieved Jan 30th 2016 from: http://www.ijhar-s.gov.pl/.
  • Komorowska, D. (2006). Perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce. Probl. Roln. Świat., 15, 43–48.
  • Kuś, J., Jończyk, K. (2009). Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce. J. Res. Appl. Agric. Eng., 54(3), 178–182.
  • Łuczka-Bakuła, W. (2005). Rozwój rolnictwa ekologicznego oraz dystrybucji i konsumpcji jego produktów. Wieś Roln., 2, 179–182.
  • Łuczka-Bakuła, W. (2007). Rynek żywności ekologicznej – wyznaczniki i uwarunkowania rozwoju. Warszawa: PWE.
  • FADN (2016). System zbierania i wykorzystywania danych rachunkowych z gospodarstw rolnych. Retrieved Jan 30th 2016 from: http://www.fadn.pl/.
  • GUS (2015). Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej. Warszawa: Główny Urząd Statystyczny.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-28e27442-6035-4ed2-a76d-e69d58f4792e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.