PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2014 | 82 | 3 |
Tytuł artykułu

Wykorzystanie potencjału biologicznego i genetycznego owiec w pozyskiwaniu produktów wzbogacających dietę człowieka

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Exploitation of the biological and genetic potential of sheep to obtain products enriching the human diet
Języki publikacji
PL
Abstrakty
EN
The adaptability of sheep to harsh environmental conditions makes it possible to obtain valuable products using poor fallow land. However, this requires the selection of an appropriate genotype and stocking density. Both grazing and a diet enriched with vegetable and fish fats increase the content of PUFA n-3 and CLA fatty acids, which are beneficial to human health, in the lipid fraction of milk and intramuscular fat. The breed of sheep has been observed to influence carcass quality and the physical properties and chemical composition of lamb meat. Besides feeding, the fatty acid profile of the fat fraction of milk and the muscle tissue may also be dependent on the genotype of the animals. Sheep with the BB (3-lactoglobulin genotype had higher content of casein and whey proteins in the milk. Age and higher body weight at slaughter in sheep kept in the same environmental conditions was not found to affect meat quality. Sheep products, irrespective of how they are obtained, may be an important component of the human diet.
Wydawca
-
Czasopismo
Rocznik
Tom
82
Numer
3
Opis fizyczny
s.14-16,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Katedra Szczegółowej Hodowli Zwierząt, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
  • Katedra Szczegółowej Hodowli Zwierząt, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
  • Katedra Szczegółowej Hodowli Zwierząt, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
  • Katedra Szczegółowej Hodowli Zwierząt, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
  • Katedra Szczegółowej Hodowli Zwierząt, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
  • Katedra Szczegółowej Hodowli Zwierząt, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
Bibliografia
  • 1. Amigo L., Recio I., Ramos M., 2000 - Int. dairy J. 10, 135- -149.
  • 2. Aurousseau B., Bauchart D., Calichon E., Micol D., Priolo A., 2004 - Meat Sci. 66, 531-541.
  • 3. Borys B., Borys A., 2002 - Zeszyty Nauk. Przeg. Hod. 63, 69-79.
  • 4. Carrasco S., Ripoll G., Panea B., Alvarez-Rodriquez J., Joy M., 2009 - Livestock Sci. 126, 112-121.
  • 5. Cifuni G.F., Napolitano E, Pacelli C., Riviezzi M.A., Girolami A., 2000 - Small Rum. Res. 35, 65-70.
  • 6. Czub G., Niżnikowski R., Głowacz K., Rant W., Strzelec E., Świątek M., 2012 - Mat. konf. 77 Zjazd Naukowy PTZ, 115.
  • 7. Dario C., Carnicella D., Dario M., Bufano G., 2008 - Small Rum. Res. 74, 270-273.
  • 8. Groberek J., Niżnikowski R., 2003-Ann. Warsaw Agric. Univ. - SGGW Anim. Sci. 40, 33-44.
  • 9. Groberek J., Niżnikowski R., Pfeffer E., Rawa J., Marciniec M., 2004-Arch. Tierz. Dummerstorf 47, 153-159.
  • 10. Gruszecki T., Lipiec A., Markiewicz J., Skałecka A., 2001 - Rocz. Nauk. Zoot. (supl.) 11, 139-145.
  • 11. Juarez M., Horcado A., Alcalde M., Vorela M., Palvillo O., Molina A., 2009 - Meat Sci. 83, 308-313.
  • 12. Kott R.W., Hatfield P.G., Bergman J.W., Flynn C.R., van Wagoner H., Boles J.A., 2003 - Small Rum. Res. 49, 11-17.
  • 13. Krehbiel C.R., McCoy R.A., Stock R.A., Klepfenstein T.J., Shain D.H., Huffman R.P., 1995 - J. Anim. Sci. 73, 2916-2921.
  • 14. Marino R., Alerizio M., Annicchiarico G., Caroprese M., Muscio A., Santillo A., Sevi A.,. 2008 - Small Rum. Res. 78, 144-151.
  • 15. Martinez-Cerezo S., Sanudo C., Medel I., Olleta J., 2005 - Meat Sci. 69, 571-578.
  • 16. Mroczkowski S., Korman K., Erhardt G., Piwczyński D., Borys B., 2004 - Arch. Tierz. Dummerstorf 47, 114-121.
  • 17. Mustafa M., Chadwik J., Akhtar P., Ali S., Lateef M., Sultan J., 2008 - Turkish J. Vet. Anim. Sci. 32, 191-197.
  • 18. Niżnikowski R., Antczak A., Antczak M., Woźniakowska A., 2002 - Ann. Warsaw Agric. Univ. - SGGW Anim. Sci. 39, 35-40.
  • 19. Niżnikowski R., Marciniec M., Woźniakowska A., 2002 - Ann. Warsaw Agric. Univ. - SGGW Anim. Sci. 39, 29-33.
  • 20. Niżnikowski R., Oprządek A., Strzelec E., Popielarczyk D., Głowacz K., Kuczyńska B., 2010 - Ann. Warsaw Agric. Univ. - SGGW Anim. Sci. 47, 149-159.
  • 21. Niżnikowski R., Oprządek A., Strzelec E., Popielarczyk D., Głowacz K., Kuczyńska?, 2010 - Ann. Warsaw Agric. Univ. - SGGW Anim. Sci. 47, 101-117.
  • 22. Niżnikowski R., Strzelec E., Głowacz K., Popielarczyk D., Kuczyńska B„ 2010-Ann. Warsaw Agric. Univ. - SGGW Anim. Sci. 47, 161-175.
  • 23. Niżnikowski R., Głowacz K., Czub G., Świątek M., Ślęzak M., 2013 - Nauka Przyroda Technologie 7, 4, # 58.
  • 24. Pannampalam E.N., Sinclair A.J., Egan A.R., Blakeley S.J., Leury B.J., 2001 - J. Anim. Sci. 79, 698-707.
  • 25. Parodi P.W., 2004 - Aust. J. dairy Tech. 59, 3-59.
  • 26. Peters K.J., 2006 - REU Technical Series: Sheep and goat production in Central and Eastern Countries 50, 272-277.
  • 27. Radzik-Rant A., 2005 - Modyfikowanie zawartości kwasów tłuszczowych w tkance mięśniowej jagniąt poprzez wzbogacenie diety olejami różnego pochodzenia. Rozprawy Nauk. i Monografie. Wyd. SGGW.
  • 28. Radzik-Rant A., Rant W., Rozbicka-Wieczorek A., Kuźnicka E., 2012 - Arch. Tierz. 55, 285-293.
  • 29. Radzik-Rant A., Rozbicka-Wieczorek A., Czauderna M., Rant W., 2010 - Roczniki Nauk. PTZ 6(4), 353- -361.
  • 30. Radzik-Rant A., Rozbicka-Wieczorek A., Czauderna M„ Rant W., Kuczyńska B., 2011 - Ann. Warsaw Agric. Univ. - SGGW Anim. Sci. 49, 163-172.
  • 31. Rant W., 2013-Wpływ rasy i standardu wagowego na wartość rzeźną tusz i cechy jakościowe mięsa tryczków utrzymywanych w warunkach hodowli zachowawczej. Rozprawy Nauk. i Monografie. Wyd. SGGW.
  • 32. Rhee K.S., Lupton C.J., Ziprin Y.A., Rhee K.C., 2003 - Meat Sci. 65, 693-699.
  • 33. Rizzi L., Simioli M., Sardi L., Monetti P.G., 2002 -Anim. Feed Sci. Tech. 97, 103-114.
  • 34. Rozbicka-Wieczorek., 2011 - Zawartość wybranych składników mleka rodzimych ras owiec. Praca doktorska.
  • 35. Tsiplakou E., Mountzourls K.C., Zerves G., 2006 - Livestock Sci. 105, 74-84.
  • 36. Wijendran V., Hayes K.C., 2004 - Ann. Rev. Nutr. 24, 597-615.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-289d026d-dd10-441f-9c7c-b13e70adee05
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.