PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 67 | 03 |
Tytuł artykułu

Bezpieczeństwo żywnościowe na swiecie - współczesne problemy

Autorzy
Warianty tytułu
EN
Food security in the world - contemporary problems
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Do najważniejszych zagrożeń bezpieczeństwa żywnościowego na świecie należą: wzrost liczby ludności na świecie do ponad 9 mld w 2050 r. oraz wzrost globalnego popytu na żywność, zwłaszcza na produkty żywnościowe pochodzenia zwierzęcego, przy zmniejszających się zasobach wody i gruntów. Niekorzystny wpływ na globalne bezpieczeństwo żywnościowe będą miały również zmiany klimatu, zanikanie bioróżnorodności odmian rolniczych, nowe choroby roślin i zwierząt, rosnące ceny energii i żywności, straty i marnotrawienie żywności, a także walka o ziemię uprawną z producentami biopaliw, przemysłem i urbanizacją oraz spekulacje na rynku żywnościowym. Wobec licznych zagrożeń bezpieczeństwa żywnościowego, Unia Europejska jako największa gospodarka świata może odegrać ważną rolę w zapewnieniu globalnego bezpieczeństwa żywnościowego na świecie.
EN
The main threats to global food security include the increase of the world population to over 9 billion by 2050 and the increase global demand for food, especially for food products of animal origin, at the diminishing water and land resources. Adverse impact on global food security will be also exerted by climate change, disappearance of the diversity of agriculture varieties, new plant and animal diseases, rising energy and food prices, food losses and waste, as well as the struggle for cultivated land with the producers of biofuels, industry and urbanization and speculations on the food markets. In the face of numerous threats to food security, the European Union as the largest economy in the world can play an important role in ensuring global food security in the world of limited water and land resources.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
67
Numer
03
Opis fizyczny
s.2,4-7,rys.,wykr.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa
Bibliografia
  • [1] Cotter J., Tirado R.: 2008. Problem: Bezpieczeństwo żywnościowe a zmiany klimatu. Rozwiązanie: Różnorodność biologiczna. Universytet Exeter, Greenpeace, s. 3.
  • [2] Drewnowski A.: 2010. The cost of US foods as related to their nutritive value. The American Journal of Clinical Nutrition 92, s. 1181-1188.
  • [3] Evans A.: 2009. The Feeding of the Nine Billion. Global Food Security for the 21st Century. A Chatham House Report, Royal Institute of International Affairs, London, s. 20.
  • [4] FAO: 2012. The State of Food Insecurity in the World. Economic growth is necessary but not sufficient to accelerate reduction of hunger and malnutrition. Rome, s. 9.
  • [5] FAO: 2011. Global Food Losses and food waste. Rome.
  • [6] FAO: 2010. The State of Food Insecurity in the world. Addressing food insecurity in protracted crises. Rome, s. 11.
  • [7] FAO: 2009. The State of Food Insecurity in the World 2009. Economic crises - impacts and lesson learned. Rome, s. 8.
  • [8] Giovannucci D. et al.: 2012. Food and Agriculture: the future of sustainability. A strategic input to the Sustainable Development in the 21st Century (SD21) project. New York, s. 21.
  • [9] Hossan N. et al. : 2009. Accounts of Crises: Poor People's Experiences of the Food, Fuel and Financial Crises in Five Countries. Institute of Development Studies, Brighton, S.44.
  • [10] International Population Reports WP/02. Global Population Profile: 2002.: 2004. U.S. Government Printing Office, Washington, DC, s. 101-108.
  • [11] Małysz J.: 2008. Bezpieczeństwo żywnościowe strategiczną potrzebą ludzkości. ALMAMER, Warszawa, s. 88.
  • [12] Scott B.: 2011. Barclays PLC & Agricultural Commodities Derivatives. World Development Movement.
  • [13] Stwórzmy lepszą przyszłość. Sprawiedliwość żywnościowa w świecie ograniczonych zasobów: 2011. Oxfam International, Polska Akcja Humanitarna, Warszawa, s. 12 i 15.
  • [14] Świerczyńska U.: 2008. Przyczyny światowego kryzysu żywnościowego oraz jego wpływ na najbiedniejsze kraje świata, [w:] Globalne ocieplenie i kryzys żywnościowy. Fundacja Polskie Centrum Pomocy Międzynarodowej, Warszawa, s. 41.
  • [15] Ustawa z 25 sierpnia 2006 r. DzU 2006, nr 171, poz. 1225.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-28865940-dcb6-49ec-bae5-695b9ffe8e39
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.