PL
Bóbr - (Castor fiber) jest największym przedstawicielem rodziny gryzoni. W świetle obowiązujących przepisów prawnych w Polsce gatunek ten jest zaliczany do zwierząt objętych częściową ochroną. System prawny precyzuje sposoby pozyskiwania bobrów. Ze względu na dobrą jakość tuszy i mięsa zwierzęta te, po restytucji, mogą być wykorzystane do celów użytkowych. Bobry charakteryzują się zadowalającą wydajnością rzeźną (54,5%) i bardzo dużym udziałem mięsa w tuszy (73%). Mięso bobrowe wyróżnia się dużą zawartością białka (od 21 % do 22,8%), typową dla mięsa zwierząt łownych. Na uwagę zasługuje mały udział kolagenu w ogólnej ilości białek (ok. 4%). Tłuszcz mięśniowy odznacza się dużym udziałem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (16,51 %). Surowiec ten charakteryzuje się dużą zawartością składników mineralnych, wśród nich żelaza
EN
Beaver - (Castor fiber) is the largest representative of the rodent family. In the light of the applicable legal regulations in Poland, this species belongs to animals that are partially protected. The legal system specifies the methods of obtaining beavers. Due to the good quality of carcass and meat, these animals, after restitution, can be used for utility purposes. Beavers are characterized by satisfactory slaughtering efficiency (54.5%) and a very large share of meat in the carcass (73%). Beaver meat is characterized by a high content of protein (from 21 % to 22.8%), typical for game meat. Noteworthy is the low proportion of collagen in the total amount of proteins (about 4%). Muscle fat is characterized by a high proportion of polyunsaturated acids (16.51%). This raw material is characterized by a high content of minerals, including iron