PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 497 | 1 |
Tytuł artykułu

Kolekcja zasobów genowych grzybów uprawnych rosnących w stanie dzikim

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Collection of genetic resources of cultivated mushrooms growing in wild state
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W pracy została przedstawiona aktualna kolekcja grzybów uprawnych dziko rosnących w Polsce, znajdujących się w Instytucie Warzywnictwa w Skierniewicach. W kolekcji banku genów znajduje się 465 obiektów reprezentujących 6 gatunków grzybów uprawnych dziko rosnących w Polsce: pieczarka szlachetna (Agaricus bitorquis) - 25 obiektów, pieczarka dwuzarodnikowa (Agaricus bisporus) - 26, pieczarka polowa (Agaricus arvensis) - 93, boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus) - 103, pierścieniak uprawny (Stropharia rugosoannulata) - 48, płomienica zimowa = zimówka aksamitnotrzonowa (Flammulina velutipes) - 170 obiektów. Przedstawiono także sposoby pozyskiwania grzybów uprawnych dziko rosnących, metody otrzymywania grzybni z zarodników, z plektenchymy oraz sposoby ich długoterminowego przechowywania.
EN
In the work the actual of genetic resources collection of cultivated mushrooms growing in wild state in Poland founding at Research Institute of Vegetable Crops - Skierniewice. Germplasm collection include 465 accessions from 6 species of cultivated mushrooms growing in wild state in Poland. Collected materials belongs to following species: Agaricus bitorquis - 25 accessions, Agaricus bisporus - 26, Agaricus arvensis - 93, Pleurotus ostreatus - 103, Flammulina velutipes - 170, Stropharia rugoso-annulata - 48. The methods wild of mushroom collecting methods of mycelium obtainment from spores, plectenchyma, and also methods of long term storage were presented either.
Słowa kluczowe
PL
Wydawca
-
Rocznik
Tom
497
Numer
1
Opis fizyczny
s.147-155,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Pracownia Grzybów Uprawnych, Instytut Warzywnictwa im.Emila Chroboczka, ul.Konstytucji 3 Maja 1/3, 96-100 Skierniewice
autor
  • Pracownia Zasobów Genowych, Instytut Warzywnictwa im.Emila Chroboczka, ul.Konstytucji 3 Maja 1/3, 96-100 Skierniewice
Bibliografia
  • Gumińska B., Wojewoda W. 1985. Grzyby i ich oznaczanie. PWRiL, Warszawa: 505 ss.
  • Henning B. 1986. Atlas grzybów. PWRiL, Warszawa: 103 ss.
  • Klan J., Vančura. 1981. Grzyby. PWRiL, Warszawa: 224 ss.
  • Kochman J. 1981. Zaiys mikologii dla fitopatologów. SGGW, Warsszawa: 320 ss.
  • Lasota W., Klawitter M. 1988. Diagnostyka laboratoryjna zatruć grzybowych. PZWL, Warszawa: 112 ss.
  • Negruckij S.F. 1984. Mikologija biologiji i ekologija gribov DonGY. Doncck: 122 ss.
  • Smyk B. 1953. Zaiys mikrobiologii praktycznej. UJ, Kraków: 118 ss.
  • Szymański J. 1985. Kontrola czystości mikrobiologicznej podstawą produkcji grzybni pieczarki. Ożarów Mazowiecki: 28 ss.
  • Wąsowska D. 1971. Wpływ podłoży i pH na kiełkowanie zarodników pieczarki hodowlanej (Agaricus bisporus) uprawianej w Polsce. Biul. Warzyw. XII: 280-295.
  • Wojewoda W., Szymański J. 1998. Zasoby genowe wybranych grzybów uprawnych dziko rosnących w Polsce Południowo-Wschodniej. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 463: 173-182.
  • Zabłocka W. 1948. Grzyby kapeluszowe Polski. PZWS, Warszawa: 214 ss.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-27a41ef2-b715-4795-a944-3ce153ee8a5f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.