PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 558 |
Tytuł artykułu

Wpływ ilości ziarniaków pszenicy na efekt akustyczny podczas procesu kompresji

Warianty tytułu
EN
The influence of quantity of wheat kernels on acoustic effect during process compression
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Opracowano analizę wpływu ilości materiału poddawanego kompresji na wybrane deskryptory emisji akustycznej ziarna pszenicy odmian: Parabola, Legenda i Smuga. Ziarniaki pszenicy o wyrównanych wymiarach w ilości 1, 5 i 10 ziaren zgniatano w maszynie wytrzymałościowej Zwick z prędkością 20 mm·min⁻¹. Emisję akustyczną w zakresie częstotliwości od 0,1 do 18 kHz rejestrowano metodą kontaktową. Uzyskana w pracy energia akustyczna korelowała z twardością ziarna (r = 0,94). Zwiększenie ilości badanego ziarna powodowało kilkakrotny spadek wartości współczynnika zmienności uzyskiwanych deskryptorów dźwięku. Ze wzrostem ilości zgniatanego ziarna wzrastały całkowita energia EA i liczba zdarzeń EA, zmniejszała się amplituda i średnia energia pojedynczego zdarzenia. Ilość zgniatanego ziarna nie miała wpływu na średni czas zdarzenia EA ani na wartość częstotliwości, przy których pojawiały się maksima na widmach dźwięku. Wzrost ilości materiału nie miał wpływu na energię typową dla największej liczby zdarzeń EA.
EN
The aim of this work was to analyze the influence of quantity of compressed wheat grains on the acoustic emission descriptors. 1, 5, and 10 grains of three varieties of wheat v. Parabola, Legenda and Smuga were investigated. The uniaxial compression tests were carried out using the Universal Testing Machine Zwick with a speed of 20 mm·min⁻¹. Acoustic emission was registered within the range 0.1-18 kHz using a contact method. Acoustic energy correlated well (r = 0.94) with the hardness of wheat grain. Increasing quantity of grains caused severeal times decrease of the variation coefficient. Acoustic energy and the number of acoustic events increased with the increasing quantity of grains. The quantity of compressed grain had no influence either on the average time of lasting of acoustic event or on the frequency of maximum energy of spectral characteristics. Increasing the quantity of material had no effect on the typical energy for the biggest number of EA events.
Słowa kluczowe
PL
Wydawca
-
Rocznik
Tom
558
Opis fizyczny
s.63-71,tab.,wykr.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
  • Zakład Technologii Zbóż, Katedra Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
Bibliografia
  • Amoodeh M.T., Khoshaghaza S., Minaei S. 2006. Acoustic on-line grain moisture meter. Computers and Electronics in Agricult. 52: 71-78.
  • Duizer L. 2001. A review of acoustic research for studying the sensory perception of crisp, crunchy and crackly textures. Trends in Food Science & Techn. 12: 17-24.
  • Gąsiorowski H. (Red.) 2004. Pszenica, chemia i technologia. PWRiL Poznań: 265-281.
  • Gondek E., Jakubczyk E., Cacak-Pietrzak G. 2009. Właściwości akustyczne wybranych odmian pszenicy ozimej. Post. Techn. Przetw. Spoż. 19(1): 53-56.
  • Gondek E., Jakubczyk E., Cacak-Pietrzak G. 2010a. Wpływ aktywności wody na deskryptory emisji akustycznej wyznaczone metoda kontaktową. Post. Techn. Przetw. Spoż. 20/36(1): 50-54.
  • Gondek E., Jakubczyk E., Cacak-Pietrzak G. 2010b. Właściwości akustyczne ziarna pszenicy o zróżnicowanej strukturze bielma. Acta Agrophysica 15(4): 257-267.
  • Gondek E., Jakubczyk E., Cacak-Pietrzak G. 2010c. Emisja akustyczna masy ziarna o zróżnicowanej aktywności wody. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 553: 99-117.
  • Hickling R., Wei W. 1995. Sound transmission in stored grain. Applied Acoustics, 45: 1-8.
  • Jakubczyk T., Haber T. (Red.) 1983. Analiza zbóż i przetworów zbożowych. Wyd. SGGW-AR Warszawa: 339 ss.
  • Luyten H., Van Vliet T. 2006. Acoustic emission, fracture behavior and morphology of dry crispy foods: A discussion article. J. of Texture Studies 37: 221-240.
  • Marzec A., Jakubczyk E., Cacak-Pietrzak G. 2008. Próba zastosowania metody emisji akustycznej do badania wybranych odmian pszenicy jarej i ozimej. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4(59): 161-167.
  • Massie D., Slaughter D., Abbott J., Hruschka W. 1993. Acoustic, single-kernel wheat hardness. Transacctions of ASAE 36: 1393-1398.
  • PN-ISO 712/2002. Zboża i przetwory zbożowe - Oznaczanie wilgotności.
  • Ranachowski Z. 2009. Opis oprogramowania do rejestracji i analizy sygnałów EA generowanych w trakcie badania próbek żywności. Instrukcja (dostępna w KIŻiOP SGGW).
  • Zdunek A., Konstankiewicz K. 2001. Emisja akustyczna w badaniach procesów pękania tkanek roślinnych. Acta Agrophys. 55: 57-65.
Uwagi
PL
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-27a1a4fe-bfd7-4351-a0c8-b08176ea6b38
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.