PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 18 | 1 |
Tytuł artykułu

Zmiany poziomu emisji gazów cieplarnianych w produkcji rolnej

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Changes in greenhouse gas emissions in agricultural production
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Podjęto próbę przedstawienia zmian poziomu emisji gazów cieplarnianych z sektora rolniczego oraz objaśnienie przyczyn tych zmian. Ocieplanie klimatu jest problemem globalnym. To zjawisko jest wypadkową wielu czynników, na które wpływ ma również człowiek. Jedną z głównych przyczyn tego zjawiska jest emisja do atmosfery tzw. gazów cieplarnianych – GHG (greenhouse gas emission). Istotną częścią światowej emisji tego rodzaju gazów są te pochodzenia rolniczego.
EN
Issues related to the emission of harmful substances into the atmosphere are still very current theme and focusing the attention of representatives of scientific and political spheres. Implementation of many solutions aimed at reducing the release of these compounds in every sector of the global economy. Also in the agricultural sector actions made for this purpose. Particular attention should be paid to the issue of production technology considering greenhouse gas emissions in agriculture. EU farmers’ investment in modern machinery and adherence to the principles of cross-compliance and good agricultural practices have played an important role in reducing harmful emissions into the atmosphere. However, the risks associated with maintaining food security on a global scale will continue to significantly affect the level of intensity of use of natural resources by the agricultural sector, which will translate into the level of greenhouse gas emissions in this sector of the economy.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
18
Numer
1
Opis fizyczny
s.214-218,rys.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Wydział Nauk Ekonomicznych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa
Bibliografia
  • Adamowicz Mieczysław. 2012. „Wspólna Polityka Rolna Unii Europejskiej w kontekście zmian klimatu na świecie”. Zeszyty Naukowe SGGW. Polityki Europejskie, Finanse i Marketing 8 (57): 17-20.
  • Bezyk Yaroslav, Izabela Sówka. 2015. Trendy i prognozy emisji wybranych gazów cieplarnianych w Europie. [W] Interdyscyplinarne zagadnienia w inżynierii i ochronie środowiska. Tom 6, red. A. Kotowski, K.
  • Piekarska, B. Kaźmierczak, 25-26. Wrocław: Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej.
  • Bukowski Maciej (red.). 2013. 2050.pl the journey to thr low-emission future, http://np2050.pl/files/pliki/raport_low-emission_poland_2050.pdf, 25.
  • Burja Camelia. 2012. “Greenhouse gas emissions from agriculture: a comparative analysis between countries that recently joined the EU”. Annales Universitatis Apulensis Series Oeconomica 14 (2): 589-598.
  • FAO. 2006. Livestock’s Long Shadow: Environmental issues and options.1-24.Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations, http://www.fao.org/3/a-a0701e.pdf.
  • Kolasa-Więcek Alicja. 2011. “Prognozowanie wielkości emisji CH4 z fermentacji jelitowej oraz hodowli zwierząt gospodarskich z wykorzystaniem sztucznej sieci neuronowej flexible byesian models”. Journalof Research and Applications in Agricultural Engineering 56 (2): 90-93.
  • McKinsey&Company. 2010. Ocena potencjału redukcji emisji gazów cieplarnianych w Polsce do 2030 roku.. Warszawa: McKinsley&Company Poland, http://www.piio.pl/dok/raport_mckinsey_pelna_wersja_pl.pdf.
  • MŚ (Ministerstwo Środowiska). 2003. Polityka klimatyczna Polski. Strategie redukcji emisji gazów cieplarnianych w Polsce do roku 2020. Dokument przyjęty przez Radę Ministrów 4.11.2003 roku. Warszawa, 6-23.
  • Pliszka Tadeusz. 2010. „Efekt szklarniowy grozi katastrofą”. Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy. Spójność Społeczno-Ekonomiczna a Modernizacja Gospodarki 17: 289-290.
  • Roszkowski Andrzej. 2011. „Technologie produkcji zwierzęcej a emisje gazów cieplarnianych”. Problemy Inżynierii Rolniczej 2 (2011): 83-97.
  • Zieliński Marek. 2014. „Emisja gazów cieplarnianych a efektywność funkcjonowania polskich gospodarstw specjalizujących się w produkcji roślinnej”. Zeszyty Naukowe SGGW. Problemy Rolnictwa Światowego 14 (3): 226-227.
  • http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-26e451af-c53f-4cb8-aaea-e365036be80c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.