The assessed milk was derived from cows of Jersey breed and their crosses. Milk technological usefulness was determined on the basis of experimental production of cottage cheese using two methods of production: acid-rennin and acid.
Department of Cattle Breeding, The August Cieszkowski Agricultural University of Poznan, Wojska Polskiego 71A, 60-625 Poznan, Poland
Bibliografia
Berg G. (1991): Technological properties of milk related to genetic polimorfism of k-casein and B-laktoglobulin. In: Materiały 42 EAAP, Berlin: 6-7.
Covington C. (1988): The extra benefis of Jersey milk to producers, processors and consumers. In: Materiały Sympozjum "Breeding Jersey cattle and results of their crossing with other breeds in some countries". Poznań-Iwno 6-7 July: 39-51.
Gidlewicz J., Rosochowicz Ł., Wołoszyński W. (1991): Wpływ zróżnicowanego udziału genów rasy jersey, czarno-białej i holsztyńsko-fryzyjskiej na cechy użytkowe pierwiastek trójrasowych. Zesz. Nauk. PTZ Chów Hod. Bydła 3: 154-158.
Kaczmarek A., Antkowiak I., Dorynek Z. (1991): Niektóre wskaźniki dotyczące produkcyjności nowej populacji bydła w oparciu o rasę jersey. Zesz. Nauk. PTZ Chów Hod. Bydła 3: 137-147.
Kaczmarek A., Antkowiak I., Weber J., Helak H. (1994): Jerseye i ich wpływ na hodowlę i produkcję mleka w Wielkopolsce. Zesz. Nauk. AR Wroc. 245. Konf. II: 201-211.
Karolczuk J., Kunachowicz H., Daniewski P., Secaulsla B. (1975): Wpływ obróbki termicznej mleka na wartość odżywczą twarogu. Rocz. Inst. Przem. Mlecz. 1: 45-52.
Kiszą J. (1993): Ilościowe i jakościowe aspekty produkcji mleka w Polsce. In: Materiały Konferencji Regionalnej „Stan i perspektywy hodowli bydła i mleczarstwa w Wielkopolsce". Fundacja Spółdzielczości Wiejskiej, Regionalny Ośrodek Usług Spółdzielczych, Poznań: 1-22.
Kiszą J., Goszczyński J., Sojko W., Paluch P. (1988): Wpływ krzyżowania wybranych ras bydła na skład, właściwości fizykochemiczne i przydatność technologiczną mleka. Rocz. Inst. Przem. Mlecz. 1: 83-98.
Klostermeyer H., Buchberger J. (1991): Structure and properties of milk proteins. In: Materiały 42 EAAP, Berlin: 2-3.
Krogulec J. (1989): Czynniki wpływające na wydatek serów twarogowych niedojrzewających. Przegl. Mlecz. 6: 16-18.
Lykke Т., Pedersen J. (1991): The production of casein by, the red danish, their danish friesian and danish Jersey breeds. In: Materiały 42 EAAP, Berlin: 14-15.
Pedersen J. (1991): Selection to increase frequency of kappa-casein variant В in dairy cattle. In: Materiały 42 EAAP, Berlin: 18-19.
Rapczyński Т., Hoppe K.W., Hołodyński M. (1988): Wpływ wybranych czynników na przebieg produkcji serów twarogowych metodą klasyczną. Przegl. Mlecz. 11: 4-7.
Reklewski Z., Przybylska-Kluczek H. (1994): Przegląd badań nad celowością zwiększania tłuszczu i białka w mleku. Przegl. Nauk. Lit. Zootech. 2: 19-24.
Rooy de J., Oldenbroek K. (1988): A comparision of production characteristics and profitability of Jersey and Holstein Priesians. In: Materiały Sympozjum "Breeding Jersey cattle and results of their crossing with other breeds in some countries". Poznań-Iwno 6-7 July: 24-38.
Rosochowicz Ł., Wołoszyński W., Dorynek Z. (1988): Wytworzenie populacji bydła o wysokiej koncentracji składników mleka. In: Materiały Sympozjum „Hodowla bydła Jersey i wyniki jego krzyżowania z innymi rasami w niektórych krajach". Poznań-Iwno: 100-114.
SAS® user's guide. Statistics, Version 7 Edition. (1991). SAS Inst., Cary, NC.
Śmietana Z., Szpendowski J., Bohdziewicz K., Świgoń J. (1994): Ogólne zasady produkcji twarogów i serków. Przegl. Mlecz. 1-2: 7-9, 41-43.
Tomaszewska D. (2001): Mleczarstwo u progu nowych wyzwań - rozmowa z prof. Zbigniewem Śmietaną dziekanem Wydziału Nauki o Żywności UW-M. Przegl. Mlecz. 4: 149-151.
Wołoszyński W. (1991): Użytkowość mieszańców jersey x czarno-biała i holsztyńsko-fryzyjska X jersey x czarno-biała w trzech pierwszych laktacjach. Zesz. Nauk. PTZ Chów Hod. Bydła 3: 148-153.
Żuraw J., Chojnowski W., Surażyński A., Jęsiak Z., Bałachowska H., Sek J. (1994): Wpływ enzymów koagulujących na wydatek sera. Przegl. Hod. 9: 18-21.