PL
Przyzwyczajenia dotyczące stylu życia kształtują się od dzieciństwa, dlatego tak ważne jest wprowadzanie odpowiednich zachowań żywieniowych już od najmłodszych lat. Właściwe nawyki żywieniowe w tym okresie mają ogromny wpływ na prewencję wielu chorób w wieku dorosłym. Zarówno sposób żywienia, jak i jakość zdrowotna produktów spożywczych są istotnymi czynnikami przyśpieszającymi lub opóźniającymi rozwój wielu schorzeń. Choroby układu krążenia i nowotwory stanowią główną przyczynę zgonów na świecie. Coraz więcej badań wykazuje związek między zapadalnością na nowotwory i choroby serca a zawartością poszczególnych składników w codziennym pożywieniu. Celem pracy była ocena sposobu żywienia dzieci pozostających na diecie tradycyjnej i wegetariańskiej oraz określenie ryzyka występowania u nich chorób układu krążenia i nowotworów w wieku dorosłym przy użyciu wskaźnika Alternative Health Eating Index (AHEI). Badaniem objęto 90 dzieci w wieku 3-9 lat stosujących dietę tradycyjną (n = 44), wegetariańską (n = 35) i wegańską (n = 11). Sposób żywienia oceniono przy użyciu kwestionariusza ankiety, składającego się z 90 pytań zamkniętych. Dotyczył on częstotliwości spożycia poszczególnych produktów spożywczych przez dzieci w ciągu ostatniego roku. Kwestionariusz oceniono przy użyciu wskaźnika AHEI. Dzieci stosujące diety wegetariańskie miały niższe ryzyko rozwoju chorób układu krążenia i nowotworów w wieku dorosłym w porównaniu z badanymi odżywiającymi się w sposób tradycyjny. Wiązało się to z różnicami, zarówno ilościowymi, jak i jakościowymi, w doborze produktów spożywczych do diety. W celu poprawy sposobu żywienia dzieci odżywiających się w sposób tradycyjny zaleca się wprowadzenie działań edukacyjnych.
EN
Lifestyle habits are formed from childhood, so it is important to the development of appropriate eating behavior from an early age. Proper eating habits during this period have a huge impact on the prevention of many diseases in adulthood. Both diet and health food products somehow are important factors accelerating or delaying the development of many diseases. Cardiovascular diseases and cancer are the leading cause of death worldwide. More and more research shows a correlation between the incidence of cancer and heart disease and the content of individual ingredients in everyday foods. The aim of this study was to assess children's omnivores and vegetarian diet, traditional risk and to determine their occurrence in cardiovascular disease and cancer in adulthood by using the index Alternative Health Eating Index (AHEI). The study involved 90 children aged 3_9 years using the traditional diet (n=44), vegetarian (n=35) and vegan (n=ll). Assessed diet using a questionnaire consisting of 90 closed questions. It concerned the frequency of consumption of various food products for children over the last year. The questionnaire assessed using the indicator AHEI. Children using vegetarian diets have lower risk of developing cardiovascular disease and cancer in adulthood, compared with nourishing studied in the traditional manner. This was associated with differences in both quantitative and qualitative, in the selection of foods to the diet. In order to improve children's traditional diets recommended to implement educational activities.