PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 17 | 3 |

Tytuł artykułu

Content of minerals in grain of spring wheat cv. Koksa depending on cultivation conditions

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Zawartość składników mineralnych w ziarnie pszenicy jarej odmiany Koksa w zależności od warunków uprawy

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
A study has been undertaken to determine the effect of different cultivation conditions for spring wheat cv. Koksa on the total ash, P, K, Mg, Ca, Fe, Zn, Mn, and Cu in wheat grain. The study was conducted at Uhursk Experimental Farm (51o18’12½N, 23o36’50½E) of the University of Life Sciences in Lublin, in 2008-2010. The experimental factors were: 1) systems of soil tillage: ploughing and ploughless, 2) doses of nitrogen: 90 and 150 kg ha–1, and 3) preceding crop: pea and soy. The objective was to evaluate the impact of different soil tillage systems, doses of nitrogen fertilizers and preceding crops on the content of mineral components in the grain of spring wheat cv. Koksa. The study demonstrated that ploughless tillage increased the content of total ash, Zn and Cu, while ploughing tillage raised the content of K, Mg and Mn in the grain. A standard dose of nitrogen (90 kg ha–1) facilitated the accumulation of K, Fe, Zn and Cu, whereas a higher nitrogen dose (150 kg N ha–1) elevated the content of total ash and Mn in grain of spring wheat. The grain of wheat cultivated after pea was characterized by a higher content of Ca, Fe and Zn, whereas that cultivated after soy contained more total ash, K and Mn.
PL
Badano wpływ zróżnicowanych warunków uprawy pszenicy jarej odmiany Koksa na zawartość w ziarnie popiołu całkowitego oraz P, K, Mg, Ca, Fe, Zn, Mn i Cu. Badania prowadzono w latach 2008-2010 w Gospodarstwie Doświadczalnym Uhrusk (51°18’2”N, 23°36’50"E) należącym do Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Czynnikami doświadczenia były: 1) systemy uprawy roli: płużny i bezpłużny, 2) dawki azotu: 90 i 150 kg ha-1, 3) przedplony: groch i soja. Celem badań była ocena wpływu zróżnicowanych systemów uprawy roli, wielkości dawek nawozów azotowych i przedplonów na zawartość składników mineralnych w ziarnie pszenicy jarej. Wykazano, że bezpłużna uprawa roli wpłynęła na zwiększenie w ziarnie zawartości popiołu całkowitego, Zn i Cu, natomiast płużna uprawa — K, Mg i Mn. Standardowa dawka azotu (90 kg ha—1) sprzyjała gromadzeniu w ziarnie K, Fe, Zn i Cu, natomiast wysoka dawka (150 kg N ha—1) zwiększała udział popiołu całkowitego i Mn. W ziarnie pszenicy uprawianej po grochu stwierdzono większą zawartość Ca oraz Fe i Zn, natomiast uprawianej po soi — więcej popiołu oraz K i Mn.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

17

Numer

3

Opis fizyczny

p.517-523,ref.

Twórcy

autor
  • Chair of Herbology and Crop Plant Techniques, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland
autor
  • Chair of Biochemistry and Toxicology, University of Life Sciences in Lublin, Lublin, Poland

Bibliografia

  • Adamczewski K., Matysiak K. 2002. Key to identification of plant of monocotyledons and dicotyledons on the BBCH scale. IOR Poznań, pp.114. (in Polish)
  • Budzyński W., Bielski S., Borysewicz J. 2008. Influence of nitrogen fertilization on technological quality of winter wheat grain. Fragm. Agron., 1(97): 39-49. (in Polish)
  • Cubadda, R., Fabriani, G., Tranquilli, G. B. 1969. Variability of ash content of durum wheat in relation to locality and ripening time. Food Sci. Technol., 20: 253-63.
  • Gontarz D. 2006. The yield and technological quality of wheat grains (Triticum aestivum L.) and durum wheat (Triticum durum Desf.) depending on the level of agricultural technology and forecrop. AR Lublin, pp. 95, doctoral dissertation. (in Polish)
  • Jackowska I., Borkowska H. 2002. The influence of nitrogen fertilization on the content of trace elements in grain of same winter wheat cultivars. Ann. UMC, sect. E, 57: 87-91.
  • Kraska P. 2011. Tillage systems and catch crops as factors creating physical and chemical properties of spring wheat grain cultivar Zebra. Acta Agroph., 17(1): 117-133. (in Polish)
  • Morris C.F., Li Shuobi, King G.E., Engle D.A., Burns J.W., Ross A.S. 2009. A comprehensive genotype and environment assessment of wheat grain ash content in Oregon and Washington: analysis of variation. Cereal Chem., (86)3: 307-312.
  • Paris P., Gavazzi C. 1972. The ash content of durum wheat in northern Italy. Food Sci. Technol. Abstracts Tecnica Molitoria, 23 (22): 709-728.
  • Peltonen J., Virtanen A. 1994. Effect of nitrogen fertilization on the physicochemical and functional properties of bread wheats. Cereal Chem., 62: 427-430.
  • Ranhort G.S., Gerroth J.A., Glaser B.K., Lorenz K.J. 1995. Baking and nutritional qualities of a spelt wheat sample. Lebensm. Wiss. Technol., 28: 118-122.
  • Ruibal-Mendieta N.L., Delacroix D.L., Mignolet J.M.P., Marques C., Rozenberg R., Petitjean G., Habib-Jiwan J.L., Meurens M., Qeentin-Leclerco J., Delzenne N.M., Larondelle Y. 2005. Spelt (Triticum aestivum ssp. spelta) as a source of breadmaking flours and bran naturally enriched in oleic acid and minerals but not phytic acid. J. Agric. Food Chem., 53: 2751-2759.
  • Wooding A.R., Kavale S., MacRitchie F., Stoddard F.L., Wallace A. 2000. Effects of nitrogen and sulfur fertilizer on protein composition mixing requirements, and dough strength of flour wheat cultivars. Cereal Chem., 77(6): 798-807.
  • Woźniak A. 2007. Technological parameters of winter wheat cv. Korweta in crop rotation with different wheat participation. Acta Agroph., 10(1): 247-255. (in Polish)
  • Woźniak A. 2010. Effect of chemical plant protection on grain quality of spring wheat. Progr. Plant Protect. / Post. Ochr. Rośl., 50 (2): 1010-1013. (in Polish)

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-243e8946-6c06-4f0c-9f2a-9b1e59a39148
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.