PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 19 | 6 |
Tytuł artykułu

Zastosowanie metody HS-SPME_GC/FID do wykrywania wczesnych zmian oksydacyjnych oleju lnianego

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Application of HS-SPME_GC/FID method to detect early oxidative changes in flax oil
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem pracy była ocena możliwości wykorzystania mikroekstrakcji z fazy nadpowierzchniowej do fazy stacjonarnej (HS-SPME) i chromatografii gazowej z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC/FID) do wykrywania wczesnych zmian oksydacyjnych oleju lnianego. Materiałem do badań były olej lniany tłoczony na zimno: wysokolinolenowy i niskolinolenowy. Przyspieszony proces autooksydacji olejów prowadzono w warunkach termostatowych w temp. 60 °C. Oznaczano zawartość wybranych związków lotnych, liczbę nadtlenkową, anizydynową i wyliczano wskaźnik oksydacji Totox. Stwierdzono, że analiza wybranych lotnych związków metodą HS-SPME_GC/FID, z wykorzystaniem substancji wzorcowych, jest metodą pozwalającą śledzić proces autooksydacji oleju lnianego wysoko- i niskolinolenowego. Zawartość wybranych związków lotnych ogółem może być dobrym wskaźnikiem wczesnych zmian oksydacyjnych oleju lnianego wysokolinolenowego. W przypadku oleju niskolinolenowego oznaczanie wybranych związków lotnych ogółem nie jest korzystne przy określaniu jego wczesnych zmian oksydacyjnych w porównaniu z liczbą nadtlenkową, anizydynową czy wskaźnikiem Totox.
EN
The objective of the research study was to assess whether or not it was possible to apply the headspace-solid phase microextraction (HS-SPME) and gas chromatography with flame-ionization detection (GC/FID) for the purpose of detecting early oxidative changes in flax oil. The research material comprised cold pressed flax oils: high linolenic and low linolenic oil. An accelerated auto-oxidation process of oils was performed under the thermostat conditions, at a temperature of 60 °C. The contents of selected volatile compounds were determined, as were the peroxide and anisidine values, and the Totox value was calculated. It was found that the analysis of selected volatile compounds, performed by an HS-SPME_GC/FID method and with the use of standard substances, was the method to allow the monitoring of the auto-oxidation process of high and low linolenic flax oil. The content of selected volatile compounds may be a good indicator of early oxidative changes in high linolenic flax oil. In the case of low linolenic oil, and compared to the utilization of a peroxide, anisidine, or Totox value, the measuring of selected total volatile compounds is not advantageous when determining the early oxidative changes in it.
Słowa kluczowe
PL
Wydawca
-
Rocznik
Tom
19
Numer
6
Opis fizyczny
s.93-102,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Oddział Technologii Mięsa i Tłuszczu, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, ul.Jubilerska 4, 04-190 Warszawa
  • Oddział Technologii Mięsa i Tłuszczu, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, ul.Jubilerska 4, 04-190 Warszawa
autor
  • Oddział Technologii Mięsa i Tłuszczu, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, ul.Jubilerska 4, 04-190 Warszawa
Bibliografia
  • [1] Abyzaytoun R., Shahidi F.: Oxidative stability of flax and hemp oils. J. Am. Oil Chem. Soc., 2006, 83, 855-861.
  • [2] Cavalli J.-F., Fernandez X., Lizzani-Couvelier L., Loiseau A.-M.: Characterization of volatile compounds of French and Spanish virgin olive oils by HS-SPME: Identification of quality-freshness markers. Food Chem., 2004. 88, 151-157.
  • [3] Drozdowski B.: Lipidy. W: Chemia żywności, sacharydy, lipidy, białka. Red. Z. Sikorski, Wyd. V. WNT, Warszawa 2007, ss. 73-144.
  • [4] Gromadzka J., Wardenecki W.: Dobór optymalnych parametrów metody UV-HS-SPME/GC/FID do oceny stabilności oksydatywnej olejów roślinnych. Żywność. Nauka Technologia. Jakość, 2008, 5, (60), 235-247.
  • [5] Jeleń H., Mildner-Szkudlarz S., Jasińska I., Wąsowicz E.: A headspace-SPME-MS method for monitoring rapeseed oil autooxidation. J. Am. Oil Chem. Soc., 2007, 84, 509-517.
  • [6] Jimenez A., Beltrand G., Aguilera M.P.: Application of solid phase microextraction to the analysis of volatile compounds in virgin olive oils. J. Chromatogr., 2004, 1028, 321-324.
  • [7] Kalua C.M., Allen M.S., Bedgood Jr. D.R., Bishop A.G., Robards K.: Olive oil volatile compounds, flavor development and quality: A critical review. Food Chem., 2007, 100, 273-286.
  • [8] Krist S., Stuebiger E., Bail S., Unterweger H.: Analysis of volatile compounds and triacylglycerol composition of fatty seed oil from flax and false flax. Eur. J. Lipid Sci. Technol., 2006, 108, 48-60.
  • [9] Mannion C., Page S., Bell L.H., Verhoef M.: Components of anticancer diet: dietary recommendations, restrictions and supplements of Bill Henderson Protocol. Review. Nutrients, 2011, 3, 1-26.
  • [10] Mildner-Szkudlarz S., Jeleń H.H., Zawirska-Wojtasiak R., Wąsowicz E.: Application of headspacesolid phase microextraction and multivariate analysis for plant oils differentiation. Food Chem., 2003, 83, 515-522.
  • [11] Mildner-Szkudlarz S., Zawirska-Wojtasiak R., Korczak J., Jeleń H.: A comparison of human and electronic nose response to flavour of various food products of different degree of lipid oxidation. Pol. J. Food Nutr. Sci., 2007, 57 (2), 195-202.
  • [12] PN-ISO 3960:1996. Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby nadtlenkowej.
  • [13] PN-EN-ISO 6885:2001. Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby anizydynowej.
  • [14] Van Ruth S.M., Roozen J.P., Jansen F.J.H.M.: Aroma profiles of vegetable oils varying in fatty acid composition vs. concentrations of primary and secondary lipid oxidation products. Food/Nahrung, 2000, 44, 318-322.
  • [15] Wardenecki W., Michulec M., Curyło J.: A review of theoretical and practical aspects of solid-phase microextraction in food analysis. Int. J. Food Sci. Technol., 2004, 39, 703-717.
  • [16] Wiesenborn D., Kangas N., Tostenson K., Hall III C., Chang K.: Sensory and oxidative quality of screw-pressed flaxseed oil. J. Am. Oil Chem. Soc., 2005, 82, 887-892.
Uwagi
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-23ea0ab9-7556-4922-9dac-d5635c99a2eb
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.