PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2016 | 23 | 1 |

Tytuł artykułu

Effect of nitrogen fertilisation and microbial preparations on quality and storage losses in edible potato

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wpływ nawożenia azotem i preparatów mikrobiologicznych na kształtowanie się jakości oraz strat przechowalniczych ziemniaka jadaalnego

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The effect of nitrogen fertilisation and microbial preparations on the content of dry matter, starch, total protein and nitrates (V), raw potato tuber flesh tendency to darkening and the size of edible potato tuber storage losses was assessed in field experiments. The experimental factors were nitrogen fertilisation levels: 0, 60, 120 and 180 kg N ha–1 and preparations: BactoFil B 10, Effective Microorganisms EM and UGmax soil fertiliser. The level of nitrogen fertilisation and application of microbial preparations had a significant effect on shaping the chemical composition and storage durability of potato tubers, however no influence of these factors was noted for the intensity of raw tuber flesh darkening. Increase in nitrogen fertilisation level was accompanied by a decrease in the content of dry matter and starch, whereas total protein and nitrate contents were increasing. Moreover, nitrogen fertilisation caused a significant increase in natural depletion in tubers during a 6-month storage period. The influence of microbial preparations on the tuber chemical composition was different than nitrogen fertilisation effect. Application of BactoFil B 10 preparation favoured accumulation of dry matter and starch in tubers, application of Effective Microorganisms EM preparation contributed to an increase in starch and nitrate content, whereas after using UGmax soil fertiliser a significantly lower total protein content was registered than in the case of the control.
PL
W badaniach polowych oceniano wpływ nawożenia azotowego oraz preparatów mikrobiologicznych na kształtowanie się zawartości suchej masy, skrobi, białka ogółem i azotanów, skłonności do ciemnienia miąższu bulw surowych oraz wielkości strat przechowalniczych bulw ziemniaka jadalnego. Czynnikami doświadczenia były poziomy nawożenia azotem: 0, 60, 120 i 180 kg N·ha–1 oraz preparaty: BactoFil B 10, Efektywne Mikroorganizmy EM oraz Użyźniacz Glebowy UGmax. Poziom nawożenia azotowego oraz aplikacja preparatów mikrobiologicznych miały istotny wpływ na kształtowanie się składu chemicznego i trwałość przechowalniczą bulw ziemniaka, nie stwierdzono natomiast wpływu tych czynników na intensywność ciemnienia miąższu bulw surowych. Wraz ze wzrostem poziomu nawożenia azotowego zmniejszała się zawartość suchej masy i skrobi, a zwiększała ilość białka ogółem i azotanów. Nawożenie azotowe powodowało ponadto istotne zwiększenie ubytków naturalnych bulw w czasie 6 miesięcznego okresu przechowywania. Wpływ preparatów mikrobiologicznych na kształtowanie się składu chemicznego bulw był odmienny niż nawożenia azotowego. Aplikacja preparatu BactoFil B 10 sprzyjała gromadzeniu suchej masy i skrobi w bulwach, zastosowanie preparatu Efektywne Mikroorganizmy EM przyczyniło się do zwiększenia zawartości skrobi i azotanów, natomiast po zastosowaniu preparatu Użyźniacz Glebowy UGmax stwierdzono istotnie mniejszą niż w obiekcie kontrolnym zawartość białka ogółem.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

23

Numer

1

Opis fizyczny

p.67-78,fig.,ref.

Twórcy

  • Department of Crop Production, University of Agriculture in Krakow, Al.Mickiewicza 21, 31-120 Krakow, Poland

Bibliografia

  • Bártowa V., Bárta J., Diviš J., Švajner J., Peterka J., 2009. Crude protein content in tubers of starch processing potato cultivars in dependence on different agro-ecological conditions. J. Cent. Eur. Agric., 10(1), 57-66.
  • Bélanger G., Walsh J.R., Richards J.E., Milburn P.H., Ziadi N., 2003. Nitrogen fertilization and irrigation affects tuber characteristics of two potato cultivars. Am. J. Pot. Res., 79(4), 269-279.
  • Blecharczyk A., Małecka I., 2000. Response of potatoes to organic and mineral fertiliser in a longterm experiment (in Polish). Folia Univ. Agric. Stet., Agric., 84, 41-45.
  • Bombik A., Stankiewicz C., Starczewski J., 2003. Genotype-environment interaction in the evaluation of selected potato quality characteristics (in Polish). Biul. IHAR, 226/227, 539-546.
  • Eldrege E.P., Holmes Z.A., Mosley A.R., Shock C.C., Stieber, T.D., 1996. Effects of transitory water stress on potato tuber stem-end reducing sugar fry colour. Am. Pot. J., 73, 517-530.
  • Eremeev V., Keres I., Tein B., Lääniste P., Selge A., Luik A., 2009. Effect of different production systems on yield and quality of potato. Agron. Res., 7, 245-250.
  • Gąsiorowska B., Zarzecka K., 2002. Potato harvest date and storage losses of potato tubers (in Polish). Pam. Puł., 130, 203-211.
  • Jarych-Szyszka M., 2006. Influence of nitrogen fertilization on nitrate content in potato tubers (in Polish). Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2(47), 76-84.
  • Kaaber L., Martinsen B.K., Brathen E., Shomer I., 2002. Browning inhibition and textural changes of pre-peeled potatoes caused by anaerobic conditions. Lebensmittel-Wissenschaft Technology, 35, 526-531.
  • Kołodziejczyk M., 2013. Phenotypic variation of yielding, chemical composition and quality characteristics of medium-late and late cultivars of edible potato (in Polish). Acta Agrophys., 20(3), 411-422.
  • Kołodziejczyk M., 2014. Effectiveness of nitrogen fertilization and application of microbial preparations in potato cultivation. Turk. J. Agric. For., 38, 299-310.Leja M., 1989. Chlorogenic acid as the main phenolic compound of mature and immature potato tubers stored at low and high temperature. Acta Physiol. Plant., 11, 201-206.
  • Leszczyński W., 2002. The influence of fertiliser and pesticide use on potato quality (in Polish). Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 489, 47-64.
  • Lisińska G., 2006. Technological value and quality of Polish potatoes (in Polish). Zesz. Prob. Post. Nauk Rol., 511, 81-94.
  • Maciejewski T., Szukała J., Jarosz A., 2007. Influence of biostimulator Asahi SL and Atonik SL on qualitative traits of potato tubers (in Polish). J. Res. App. Agric. Engin., 52(3), 109-112.
  • Murnice I., Karklina D., Galoburda R., Santare D., Skrabule I., Costa H.S., 2011. Nutritional composition of freshly harvested and stored Latvian potato varieties depending on traditional cooking methods. J. Food Compos. Anal., 24, 699-710.
  • Pal S., Bhattacharya A., Konar A., Mazumdar D., Das A.K. 2008. Chemical composition of potato at harvest and after cold storage. Int. J. Veg. Sci., 14(2), 162-176.
  • Pińska M., Wojdyła T., Rolbiecki S., Czekanowski C., Rolbiecki R., 2009. Effect of supplementary irrigation and nitrogen fertilisation on the quality of early potato cultivars (in Polish). Infr. Ekol. Ter. Wiej., 6, 245-256.
  • Porter G.A., Opens G.A., Bradbury W.B., McBurnie J.C., Sisson J.A., 1999. Soil management and supplemental irrigation effects on potato. I. Soil properties, tuber yield, and quality. Agron. J., 91, 416-425.
  • Sawicka B., 2000. The influence of production technology on potato tuber quality (in Polish). Pam. Puł., 120, 391-401.
  • Sawicka B., Kuś J., Barbaś P., 2006. Darkening of potato tubers flesh in the organic and integrated production systems (in Polish). Pam. Puł., 142, 445-457.
  • Sawicka B., Michałek W., Pszczółkowski P., 2011. Determinants of yield potential of medium-late and late potato cultivars in central eastern Poland (in Polish). Biul. IHAR, 259, 219-228.
  • Sądej W., Przekwas K., Bartoszewicz J., 2004. Effects of long-term differentiated fertilisation on changes in the yield and chemical composition of potato tubers (in Polish). Annales UMCS, Sec. E, Agric., 59(1), 83-92.
  • Stankiewicz C., Bombik A., Rymsza K., Starczewski J., 2008. An impact of selected agrotechnological operations on protein and exogenous amino acid content in potato tubers of Irga and Ekra cultivars during their storage (in Polish). Zesz. Prob. Post. Nauk Rol., 530, 281-291.
  • Trawczyński C., Bogdanowicz P., 2007. Utilization of soil fertiliser in ecological aspect of potato cultivation (in Polish). J. Res. App. Agric. Engin., 52(4), 94-97.
  • Wojdyła T., Pińska M., Rolbiecki A., Rzekanowski C., Rolbiecki R., 2009. Effect of irrigation and nitrogen fertilisation on the amount of losses during the storage of early potato cultivar tubers (in Polish). Infr. Ekol. Ter. Wiej., 6, 257-266.
  • Wszelaczyńska E., Janowiak J., Spychaj-Fabisiak E., Pińska M., 2007. Influence of fertilisation on selected qualitative properties of Bila potato tubers (in Polish). Acta Sci. Pol., Agric., 6(4), 91-96.
  • Zahibi-e-Mahmoodabad, R., Jamaati-e-Somarin, S., Khayatnezhad, M., Gholamin, R., 2011. Protein yield of potato tuber as affected by plant density and nitrogen fertilizer. Adv. Environ. Biol., 5(1), 173-176.
  • Zgórska K., Grudzińska M., 2012. Changes in selected quality parameters of potato tubers during storage (in Polish). Acta Agrophys., 19(1), 203-214.
  • Zimnoch-Guzowska E., Flis B., 2006. Genetic background of quality traits of potato (in Polish). Zesz. Prob. Post. Nauk Rol., 511, 23-36.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-23d326c3-4473-4aea-94ee-22acd1a14ade
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.