PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2013 | 59 | 3 |

Tytuł artykułu

Physico-chemical properties of Rhododendron honey produced in Turkey

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Właściwości fizykochemiczne miodu rododendronowego produkowanego w Turcji

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Rhododendron honey is a monofloral honey and it is collected from the flowers of Rhododendron species widely spreading over many countries, mainly in America, Turkey, Indonesia, Australia. It is belived that Rhododendron honey treats several disorders and is used traditionally as an alternative medicine. The determination of the chemical characteristics of the Rhododendron honey is essential for public health. In this research, the physicochemical characteristics of Rhododendron, chestnut and flower honey samples collected from beekeepers in Turkey were determined and compared. Physico-chemical parameters such as moisture, acidity, sucrose, invert sugar, fructose/glucose, conductivity, diastase and hydroxymethylfurfural were analysed in each honey sample. According to the results obtained, no differences were found in physico-chemical properties of Rhododendron, honey samples, except from moisture and acidity compared with those of chestnut and flower honeys. In order to differentiate Rhododendron honeys, new methods should be developed. This honey should be reintroduced to medicine and used in pharmaceutical industry.
PL
Miód rododendronowy jest miodem jednokwiatowym zbieranym z kwiatów roślin z rodzaju Rhododendron. Jest rozpowszechniony w wielu krajach Ameryki, a także w Turcji, Indonezji i Australii. Uważa się, że miód rododendronowy leczy niektóre zaburzenia i jest używany w medycynie alternatywnej, zatem określenie składu chemicznego miodu rododendronowego jest ważne dla zdrowia społeczeństwa. W pracy określono i porównano cechy fizykochemiczne próbek miodu rododendronowego, kasztanowego i kwiatowego otrzymanego z pasiek w Turcji. W każdej próbce oznaczano cechy fizykochemiczne takie jak wilgotność, kwasowość, poziom sacharozy i cukru inwertowanego, stosunek fruktozy/glukozy, przewodność elektryczna, diastaza i hydroksymetylofurfural. Zgodnie z otrzymanymi wynikami, nie znaleziono różnic w cechach fizykochemicznych próbek miodu z rododendronu, za wyjątkiem wilgotności i kwasowości w porównaniu z miodem z kasztanowca i kwiatowym. W celu wychwycenia cech charakteryzujących tylko miód rododendronowy potrzeba zastosowania nowych metod. Miód ten powinien zostać ponownie wprowadzony do użycia w medycynie i przemyśle farmaceutycznym.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

59

Numer

3

Opis fizyczny

p.88-97,ref.

Twórcy

autor
  • Beekeeping Research Development and Application Center, Duzce University, 81620 Duzce, Turkey
autor
  • Department of Biology, Faculty of Science, Duzce University, 81620 Beci-Duzce, Turkey

Bibliografia

  • 1. Eraslan G, Kanbur M, Silici S, Karabacak M. Beneficial effect of pine honey on trichlorfon induced some biochemical alterations in mice. Ecotoxic Environm Saf 2010; 73:1084-1091.
  • 2. Sanz ML, Gonzalez M, De Lorenzo C, Sanz J, Martinez-Castro I. Carbohydrate composition and physicochemical properties of artisanal honeys from Madrid (Spain): occurrence of Echium sp honey. J Sci Food Agric 2004; 84:1577–1584.
  • 3. Guler A, Bakan A, Nisbet C, Yavuz O. Determination of important biochemical properties of honey to discriminate pure and adulterated honey with sucrose (Saccharum officinarum L.) syrup. Food Chem 2007; 105:1119–1125.
  • 4. Misirlioglu A, Eroglu S, Karacaoglan N, Akan M, Akoz T, Yildirim S. Use of honey as an adjunct in the healing of split-thickness skin graft donor site. Derm Sur 2003; 29:168-172.
  • 5. Molan P. Potential of honey in the treatment of wounds and burns. Am J Clin Derm 2001; 2(1):13-19.
  • 6. Molan P. Re-Introducing honey in the management of wound and ulcers-theory and practice. Ostomy Wound Man Nov 2002a; 48(11):28-43.
  • 7. Orhan F, Sekerel BE, Kocabas CN, Sackesen C, Adalioglu G, Tuncer A. Complemantry and alternative medicine in children with asthma. Ann All Asth Immun 2003; 90:611-615.
  • 8. Molan P. Not all honeys are the same for wound healing. Eur Tissue Repair Soc Bull 2002b; 9:5-6.
  • 9. Bradbear N. Bees and their role in forest livelihoods, A guide to the services provided by bees and the sustainable harvesting, processing and marketing of their products. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome, 2009.
  • 10. Gunduz A, Bostan H, Turedi S, Nuhoglu I, Patan T. Wild flowers and mad honey. Wilderness Environ Med 2007; 18:69-71.
  • 11. Avci M. Ormangülleri (Rhododendron L.) ve Türkiye’deki Doğal Yayilişlari. Istanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Coğrafya Dergisi 2004; 12:13-29.
  • 12. Oztasan N, Altinkaynak K, Akcay F, Gocer F, Dane S. Effects of Mad Honey on Blood Glucose and lipid levels in rats with strptozocin-induced diabetes. Turk J Vet Anim Sci 2005; 29:1093-1096.
  • 13. Silici S. 2010a. Rhododendron (ormangülü) bali hakkinda bilgilendirme toplantisi. http://www.tab.org.tr/downloads/orman_gulu_rhododendronbali.pdf. Accessed 26 March 2012.
  • 14. Erturk O. The Antibacterial and Antifungal Effects of Rhododendron Derived Mad Honey and Extracts of Four Rhododendron Species. Turk J Biol 2009; 33:151-158.
  • 15. Silici S, Sagdic O, Ekici L. Total phenolic content, antiradical, antioxidant and antimicrobial activities of Rhododendron honeys. Food Chem 2010b; 121:238-234.
  • 16. AOAC. Official Methods 969.38, 962.19, 958.09, 980.23, 920.183 and 925.46. In Helrich K. (ed.): 15th ed. Association of Official Analytical Chemists. Arlington, VA, USA, 1990.
  • 17. Lašáková D, Nagy J, Kasperová J. Comparison of water content and electric conductivity in honey of various origin. Folia Veter 2009; 53(1):31-34.
  • 18. Turk Gida Kodeksi. Bal Tebligi. Teblig no:2012/58, Resmi Gazete, 28366. http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/07/20120727-12.htm.
  • 19. Bogdanov S, Peter M. Honey Authenticity: A Review. Swiss Bee Research Centre 2002; 1-20.
  • 20. Kucuk M, Kolayli S, Karaoglu S, Ulusoy E, Baltaci C, Candan F. Biological activities and chemical composition of three honeys of different types from Anatolia. Food Chem 2007; 100:526-534.
  • 21. Oddo LP, Piro R. Main European unifloral honeys: descriptive sheets. Api 2004; 35:38–81.
  • 22. Ghidini S, Mercanti C, Dalcanale E, Pinalli R, Bracchi PG. Italian honey authentication. Ann Fac Medic Vet di Parma 2008; 28:113-120.
  • 23. White JW. Detection of honey adulteration by carbohydrates analysis. J Ass Off Anal Chem 1980; 63:11-18.
  • 24. White JW, Riethof M, Subers M, Kushmir I. Composition of American honey. USDA Tech Bull 1962; 1261:1-124.
  • 25. Oddo LP, Piazza MG, Sabatini AG, Accorti M. Characterization of unifloral honeys. Api 1995; 26:453–465.
  • 26. Devillers J, Morlot M, Pham-Delegue MH, Dore JC. Classification of monofloral honeys based on their quality control data. Food Chem 2004; 86:305–312.
  • 27. Escuredo O, Seijo MC, Fernandez-Gonzalez M. Descriptive analysis of Rubus honey from the north-west of Spain. Intern J Food Sci Tech 2011; 46:2329-2336.
  • 28. Mendes E, Brojo PE, Ferreira IMPLVO, Ferreira MA. Quality evaluation of Portuguese honey. Carbohydrate Poly 1998; 37(3):219–223.
  • 29. Terrab A, Diez MJ, Heredia FJ. Characterisation of Moroccan unifloral honeys by their physico-chemical characteristics. Food Chem 2002; 79:373–379.
  • 30. Oddo LP, Baldi E, Accorti M. Diastatic activity in some unifloral honeys. Api 1990; 21:17-24.
  • 31. Singh N, Bath PK, Narpinder S. Relationship between heating and hydroxymethylfurfural formation in different honey types. J Food Sci Tech 1998; 35:154–156.
  • 32. Zappalà M, Fallico B, Arena E, Verzera A. Methods for the determination of HMF in honey: a comparison. Food Cont 2005; 16:273–277.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-23252881-5e84-4b7a-8089-aa7c5deadf52
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.