PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 20 | 5 |

Tytuł artykułu

Skład mineralny treści jaj kur ras zachowawczych z chowu ekologicznego

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Mineral composition of contents in table eggs from autochthonous hen breeds bred under ecological conditions

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Jaja wyróżniają się znaczną wartością odżywczą i stanowią składnik wielu produktów żywnościowych. Wynika to z zawartości w ich treści wielu niezbędnych dla życia składników, w tym także mineralnych. Skład mineralny jaja kurzego jest zmienny i w znacznej mierze zależy od czynników żywieniowych oraz genetycznych. Celem badań było porównanie zawartości dziewięciu makro- i mikroelementów w treści jaj kur wybranych ras zachowawczych: Zielononóżka kuropatwiana, Żółtonóżka kuropatwiana, Rhode Island Red i Sussex, utrzymywanych w warunkach gospodarstwa ekologicznego i żywionych w jednakowy sposób. Wybrane pierwiastki oznaczono metodą AAS. Wykazano istotne zróżnicowanie jaj pod względem zawartości pierwiastków, zależne od rasy kur. Największą zawartość magnezu (161,13 mg·kg⁻¹), miedzi (1,46 mg·kg⁻¹) i selenu (0,35 mg·kg⁻¹) stwierdzono w treści jaj kur Sussex. Jaja kur Rhode Island Red zawierały najwięcej potasu (1377,02 mg·kg⁻¹), żelaza (47,63 mg·kg⁻¹) i manganu (151,50 mg·kg⁻¹). Zielononóżka kuropatwiana znosi jaja, w treści których wykazano największą zawartość cynku (23,33 mg·kg⁻¹), a w przypadku Żółtonóżki kuropatwianej – sodu (1820,92 mg·kg⁻¹) i wapnia (618,21 mg·kg⁻¹).
EN
Eggs stand out because of their considerable nutritional value; they constitute a component of many food products. This is for the reason that they contain many necessary ingredients for life including minerals. The mineral composition of table eggs changes and depends, to a large extent, from nutritional and genetic factors. The objective of the research study was to compare the content of nine macro- and microelements in the contents of eggs from the selected autochthonous hen breeds: Greenleg Partridge, Yellowleg Partridge, Rhode Island Red, and Sussex, which were kept under ecological conditions and fed in a uniform way. The selected elements were determined using an AAS method. As regards the content of elements, a significant differentiation of eggs was found depending on the hen breed. The highest amounts of the following elements were found in the contents of Sussex eggs: magnesium (161.13 mg·kg⁻¹), copper (1.46 mg·kg⁻¹), and selenium (0.35 mg·kg⁻¹). The eggs pf the Rhode Island Red hens had the highest content of potassium (1377.02 mg·kg⁻¹), iron (47.63 mg·kg⁻¹), and manganese (151.50 mg·kg⁻¹). The Greenleg Partridge hen laid eggs the contents of which had the highest level of zinc (23.33 mg·kg⁻¹) and the Yellowleg Partridge hen laid eggs with the contents containing the highest amounts of sodium (1820.92 mg·kg⁻¹) and calcium (618.21 mg·kg⁻¹).

Wydawca

-

Rocznik

Tom

20

Numer

5

Opis fizyczny

s.42-51,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Zarządzania Jakością Żywności, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, ul.Wojska Polskiego 28, 60-637 Poznań
autor
  • Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy, Stacja Zasobów Genetycznych Drobiu Wodnego w Dworzyskach, 62-036 Kórnik
  • Katedra Chemii, Wydział Technologii Drewna, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ul.Wojska Polskiego 28, 60-637 Poznań
autor
  • Katedra Zarządzania Jakością Żywności, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, ul.Wojska Polskiego 28, 60-637 Poznań
  • Katedra Zarządzania Jakością Żywności, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, ul.Wojska Polskiego 28, 60-637 Poznań

Bibliografia

  • [1] Bourre J.M., Galea F.: An important source of omega-3 fatty acids, vitamins D and E, carotenoids, iodine and selenium: a new natural multi-enriched egg. J. Nutr. Health. Aging, 2006, 10 (5), 371-376.
  • [2] Cerovská J., Bílek R., Zamrazilová H., Hoskovcová P., Vosátková M.: Changes in iodine supply in adult Czech population after iodine deficit eradication and causes. Random study of adults in two regions in the Czech republic with in between period of 5 years. Vnitr. Lek., 2006, 52 (10), 858-863.
  • [3] Franke K., Schöne F., Berk A., Leiterer M., Flachowsky G.: Influence of dietary iodine on the iodine content of pork and the distribution of the trace element in the body. Eur. J. Nutr., 2008, 47 (1), 40-46.
  • [4] Gornowicz E., Węglarzy K., Bereza M.: Ocena jakości jaj oraz analiza efektywności ekonomicznej ich pozyskiwania w aspekcie rolnictwa ekologicznego. W: Wyniki badań z zakresu rolnictwa ekologicznego w 2010 roku. Wyd. MRiRW, Warszawa 2011, ss. 275-284.
  • [5] Greengard O., Sentenac A., Mendelsohn N.: Phosvitin, the iron carrier of egg yolk. Biochem. Biophys. Acta., 1964, 19 (90), 406-407.
  • [6] Gutierrez M.A., Takahashi H., Juneja L.R.: Nutritive evaluation of hen eggs. In: Hen Eggs, Their Basic and Applied Science. Ed. T. Yamamoto, L.R. Juneja, H. Hatta, M. Kim. CRC Press. New York 1997, pp. 25-35.
  • [7] Jamroz D.: Możliwość sterowania jakością produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego poprzez żywienie zwierząt. Zesz. Nauk. AR Wrocław, Zootechnika, 2004, 42 (505), 99-105.
  • [8] Jiang B. Mine Y.: Preparation of novel functional oligophosphopeptides from hen egg yolk phosvitin. J. Agric. Food Chem., 2000, 48, 990-994.
  • [9] Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. IŻŻ, Warszawa 1998.
  • [10] Marzec Z., Kunachowicz H., Iwanow K., Rutkowska U.: Tabele zawartości pierwiastków śladowych w produktach spożywczych. IŻŻ, Warszawa 1992.
  • [11] Michaud L, Guimber D., Mention K., Neuville S., Froger H., Gottrand F., Turck D.: Tolerance and efficacy of intravenous iron saccharate for iron deficiency anemia in children and adolescents receiving long-term parenteral nutrition. Clin. Nutr., 2002, 21 (5), 403-407.
  • [12] Pingel H., Jeroch H.: Egg quality as influenced by genetic, management and nutrional factor. Proceedings of the VII European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products, Poznan, Poland, 1997, pp. 13-27.
  • [13] Pisulewski P.: Wartość odżywcza jaj kurzych oraz współczesne metody jej kształtowania. W: Jajczarstwo – nauka, technologia, praktyka. Red. T. Trziszka. Wyd. AR Wrocław 2000, ss. 189-217.
  • [14] Seuss-Baum I.: Nutritional evaluation of egg compounds. In: Bioactive egg compounds. Ed. R. Huopalathi, R. Lopez-Fandino, M. Anton, R. Schade. Springer, Berlin 2007, pp. 117-144.
  • [15] Skrivan M.V., Skrivanova M., Marounek M.: Effects of dietary zinc, iron and copper in layer feed on distribution of these elements in eggs, liver, excreta, soil and herbage. Poult. Sci., 2005, 84, 1570-1575.
  • [16] Smulikowska S., Rutkowski A.: Normy żywienia drobiu. Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz. Red. S. Smulikowska, A. Rutkowski. Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN, Jabłonna 2005.
  • [17] Titchenal C.A., Dobbs J.: A system to assess the quality of food sources of calcium. J. Food Compos. Anal., 2007, 20 (8), 717-724.
  • [18] Trziszka T.: Budowa i skład chemiczny jaja. W: Jajczarstwo – nauka, technologia, praktyka. Red. T. Trziszka. Wyd. AR Wrocław 2000, s.147.
  • [19] Wira T., Górecki H., Dobrzański Z.: Investigations on selenium additives obtained as feed microelements. Prace Naukowe Inst. Technol. Nieorg. i Nawozów Miner. Politechniki Wrocławskiej, 1996, 45, 223-230.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-2325094f-e3d1-432b-9999-455b93ddc0e6
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.