PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2016 | 26 | 1 |
Tytuł artykułu

Choroby przechowalnicze ziemniaka

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Okres przechowywania ziemniaków jest bardzo długi, w zależności od ich przeznaczenia może wynosić od 6 (sadzeniaki) do 10 miesięcy (frytki i chipsy). Wymaga to od producentów stworzenia odpowiednich warunków do składowania, tak aby bulwy zachowywały odpowiednią jakość w zależności od kierunku użytkowania. Ze względu na częsty brak profesjonalnych przechowalni ponad połowa zbieranych plonów jest ciągle przechowywana w kopcach, które nie zapewniają właściwych warunków do długotrwałego składowania. Ubytki i straty wywołane nieodpowiednimi warunkami przechowywania oraz chorobami przechowalniczymi są w Polsce ciągle wysokie, w latach 2008-2014 wynosiły średnio ok. 11,2% na każdy milion ton zebranego plonu. Do najgroźniejszych chorób powodujących straty w okresie przechowywania zalicza się zarazę ziemniaka, mokrą i suchą zgniliznę oraz zgnilizny mieszane. W ostatnich latach wzrasta znaczenie chorób skórki bulw, które rozwijając się w okresie przechowywania, obniżają plon i – przede wszystkim – jego jakość. Do chorób skórki, których znaczenie rośnie ze względu na wzrost spożycia ziemniaków przetworzonych, zaliczyć należy parch srebrzysty i antraknozę ziemniaka.
Słowa kluczowe
PL
Wydawca
-
Czasopismo
Rocznik
Tom
26
Numer
1
Opis fizyczny
s.30-34,rys.,fot.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka Boninie, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy, Błonie
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-22c346f3-c137-43be-b0f8-c30582e51069
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.