PL
W pracy opisano walory kulinarne i zdrowotne mięsa wołowego oraz wielkość jego spożycia. Przed¬stawiono czynniki, które wpłynęły na zmiany w tradycyjnym sposobie odżywiania i spowodowały znaczny wzrost sprzedaży usług gastronomicznych. Zaprezentowano wyniki badań potencjalnego rynku wołowiny sudeckiej, zrealizowanych w powiatach: kłodzkim, jeleniogórskim, lubańskim, lwóweckim, wałbrzyskim, dzierżoniowskim i kamiennogórskim. Oszacowano wielkość i strukturę bazy hotelarsko-gastronomicznej, w której można sprzedawać potrawy z wołowiny sudeckiej, oraz wielkość popytu na ten produkt. Omówiono korzyści wynikające ze współpracy producentów wo¬łowiny sudeckiej z restauratorami i przedstawicielami regionalnych władz samorządowych.
EN
The culinary qualities and the healthy benefits of beef meat and the volume of its consumption have been described in the paper. The factors that influenced changes in the traditional diet and resulted in significant increase in sales of catering services have been presented. The results of the potential Sudeten beef market research, conducted in the counties of Kłodzko, Jelenia Góra, Lubań, Lwó¬wek, Wałbrzych, Dzierżoniów and Kamienna Góra, have been also presented. The size and structu¬re of the base of accommodation and catering objects, where Sudeten beef dishes can be sold, and the demand for this product have been estimated. The benefits of cooperation between producers of Sudeten beef and restaurateurs and representatives of the regional authorities have been discussed.