PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 64 | 4 |

Tytuł artykułu

Determining the effect of consuming fermented milk drinks on the incidence of constipation, diarrhoea and resistance to respiratory illness

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Background. At present, there are many types of milk fermented drinks/beverages on the market that often contain added probiotic microflora. Numerous studies indicate that such products are frequently consumed by adolescents. Within this group, symptoms of respiratory illness feature prominently as well as various and frequent disorders of the gastro-intestinal system that give rise to either constipation or diarrhoea. Objectives. To determine the effect of consuming fermented milk drinks on the immune systems in teenagers aged 13-16 years through analysing their intakes in relation to how often respiratory illness, constipation and diarrhoea had occurred. Material and methods. A survey was performed on 150 middle-school pupils aged 13-16 years. Correlation coefficients were determined between the frequency of consuming fermented drinks with the incidences of respiratory disease, constipation or diarrhoea. Results. Most subjects declared that their state of health was satisfactory and that they regularly ate meals. Those consuming fermented milk drinks for over a year constituted 88%. It was found that 56% of all subjects drank such beverages at least once daily or several times a week. The decrease observed in consuming these drinks resulted in increasing problems of bowel evacuation ranging from 3% in those drinking daily to 26% that drank less than once monthly. The incidence of respiratory tract illness was seen to rise whenever fewer fermented milk beverages were consumed. Analogous findings were seen also in the incidence of diarrhoea. Subjects also considered that such drinks improved health and yoghurts were the most frequent type of these drinks consumed. Conclusions. Gastro-intestinal function may be enhanced by regular consumption of fermented milk drinks together with a decreased incidence of respiratory tract illness. However, the effect of how often such drinks are consumed on the aforementioned conditions remains unresolved.
PL
Wprowadzenie. Obecnie na rynku dostępnych jest szereg mlecznych napojów fermentowanych. Wiele z nich zawiera dodatkowo mikroflorę probiotyczną. Liczne badania pokazują, że młodzi ludzie chętnie spożywają tego typu napoje. Choroby dróg oddechowych są bardzo częste wśród młodzieży. Spośród dolegliwości układu pokarmowego nierzadkim problemem są zaparcia oraz biegunki. Cel badań. Celem pracy było ocena wpływu spożywania mlecznych napojów fermentowanych na odporność organizmu nastolatków w wieku 13-16 lat poprzez analizę zależności pomiędzy częstotliwością spożywania napojów fermentowanych a występowaniem biegunek, zaparć oraz chorób dróg oddechowych. Materiał i metoda. Analiz dokonywano na podstawie badań ankietowych przeprowadzonych wśród 150 uczniów gimnazjów w wieku 13-16 lat. W pracy wyliczano współczynniki korelacji pomiędzy spożywaniem mlecznych napojów fermentowanych a występowaniem biegunek, zaparć oraz chorób dróg oddechowych. Wyniki. Badana grupa młodzieży w większości deklarowała dobry stan zdrowia oraz regularnie się odżywiała. Udział osób deklarujących spożywanie mlecznych napojów fermentowanych dłużej niż rok wyniósł 88 %. 56 % badanych gimnazjalistów spożywało mleczne napoje fermentowane codziennie lub kilka razy w tygodniu. Spadek częstotliwości spożycia napojów fermentowanych wśród gimnazjalistów spowodował zwiększenie udziału procentowego osób deklarujących problemy z wypróżnianiem z 3 %, dla osób spożywających napoje fermentowane codziennie, do 26 % dla spożywających je rzadziej niż raz w miesiącu. Procentowy udział osób z często występującymi infekcjami dróg oddechowych wzrastał wraz ze spadkiem częstotliwości spożywania mlecznych napojów fermentowanych. Podobne zależności stwierdzono w przypadku występowania biegunek. Ankietowani sądzą, że mleczne napoje fermentowane mogą przyczyniać się do wzmocnienia organizmu. Respondenci spośród mlecznych napojów fermentowanych najczęściej wybierali jogurty. Wnioski. Regularne spożywanie mlecznych napojów fermentowanych może korzystnie wpływać na regulację pracy przewodu pokarmowego oraz rzadsze występowanie infekcji układu oddechowego. Nie wykazano jednoznacznego wpływu długości okresu spożywania mlecznych napojów fermentowanych na oceniane przypadłości.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

64

Numer

4

Opis fizyczny

p.339-344,fig.,ref

Twórcy

autor
  • Department of Milk Technology and Hydrocolloids, University of Life Sciences in Lublin, Skromna Street 8, 20-704 Lublin, Poland
autor
  • Department of Milk Technology and Hydrocolloids, University of Life Sciences in Lublin, Skromna Street 8, 20-704 Lublin, Poland

Bibliografia

  • 1. Adamczyk-Korbel M.: The human immune system and probiotics. Med Pasje 2010;2:18-21 (in Polish).
  • 2. Adamczyk G.: Nutritional behaviour of young consumers on dairy market. Przegl Mlecz 2007;1:44-45 (in Polish).
  • 3. Allen S. J, Okoko B., Martinez E., Gregorio G, Dans L.F.: Probiotics for treating infectious diarrhea (Review). The Cochrane Library 2009;1:1-75.
  • 4. Bengmark S.: Modulation by enteral nutrition of the acute phase response and immune functions. Nutr Hosp 2003;18:1-5.
  • 5. Czajkowska-Kozik J., Szymański A.: The influence of probiotic supplementation on girls’ red blood cell characteristics. Rocz Panstw Zakl Hig 2009;60(4):367-370 (in Polish).
  • 6. Dąbrowska A., Słotwiński R., Kędziora S.: Probiotics – panacea or placebo? Przegl Gastroenterol 2010;5(6):321- 328 (in Polish).
  • 7. Gibson G.R., Beatty E.R., Wang X., Cummings J.H.: Selective stimulation of bifidobacteria in the human colon by oligofrcutose and inulin. Gastroenterology 1995;108:975-982.
  • 8. Heczko P.B., Struś M., Jawień M., Szymański H.: Medical use of probiotics. Wiad Lek 2005;58(11-12):640–646 (in Polish).
  • 9. Jeżewska-Zychowicz M.: The impact of preferences on consumption of milk and milk products among adolescents aged 13-15 years. Acta Sci Pol Technol Aliment 2004;3(2):171-182 (in Polish).
  • 10. Jurikova J., Laparidis K., Bieberlova L.: The popularity of milk and dairy products with families of children attending the primary school in Letovice (Czech Republic). Rocz Panstw Zakl Hig 2008;59(3):327-333.
  • 11. Kudełka W., Marzec M.: Students’ preferences for milk fermented beverages. Zywn Nauk Techol Ja 2004;3(40):63-76 (in Polish).
  • 12. Libudzisz Z.: Probiotics and probiotics in the form of dairy fermented beverages. Pediatr Współcz Gastroenterol Hepatol Żyw Dziec 2002;4(1):19-25 (in Polish).
  • 13. Lydyard P.M., Whelan A., Fanger M.W.: Immunology. Brief lectures. Wyd Nauk PWN, Warszawa 2009 (in Polish).
  • 14. McFarland L.V.: Meta-analysis of probiotics for the prevention of traveler’s diarrhea. Travel Med Infect Dis 2007;5:97-105.
  • 15. Moneta J.: Fermented dairy products supplemented with probiotic bacteria. Przegl Mlecz 2006;1:4-8 (in Polish).
  • 16. Nadolna I., Kunachowicz H.: Fermented dairy beverages and their health benefits. Przegl Mlecz 2002;7:289-292 (in Polish).
  • 17. Nowak D.: Probiotics in food – health aspects. Przegl Mlecz 2010;10:22-25 (in Polish).
  • 18. Nowak M., Trziszka T., Szołtysik M.: Preferencje konsumentów mlecznych napojów fermentowanych. Zywn Nauk Technol Ja 2007;4 (71):77-83
  • 19. Połom A., Rejman K.: Consumer preferences for fermented dairy beverages. Przegl Mlecz 2006;11:4-8 (in Polish).
  • 20. Russo V.F., de Candia F., Riezzo S.: Effects of probiotic Lactobacillus paracasei - enriched artichokes on constipated patients: a pilot study. J Clin Gastroenterology 2010;44(supl. 1):49-53.
  • 21. Stanisz A.: Foundations of statistics for researchers. Part 21: Correlation analysis. Med Prakt 2010;10:176-181 (in Polish).
  • 22. Sullivan A., Barkholt L., Nord C.E.: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis and Lactobacillus F19 prevent antibiotic – associated ecological disturbances of Bacteroides fragilis in the intestine. J Antimicrob Chemother 2003;52:308-311.
  • 23. Tabbers M.M., de Miliano I., Rosenboom M.G.: Is Bifidobacterium breve effective in the treatment of childhood constipation? Results from a pilot study. J Nutr 2011;10:19.
  • 24. Zaręba D., Ziarno M.: Additives in the production of liquid dairy products. Przegl Spoż 2008;3:30-34 (in Polish).
  • 25. Zmarlicki S.: Fermented dairy beverages – selected health aspects. Przegl Spoż 2010;64:4, 30-33 (in Polish).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-222d65e4-dee5-42c8-942a-6ef2e86e9eac
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.