PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 41 | 3 |
Tytuł artykułu

Ocena zwyczajów żywieniowych oraz stanu odżywienia dzieci ze szkół podstawowych w mieście i na wsi

Warianty tytułu
EN
Assessment of the selected dietary habits and nutritional assessment of children from primary schools in the city and in the countryside
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Wprowadzenie. Prawidłowy sposób żywienia to jeden z ważniejszych czynników środowiskowych, wpływający na zdrowie oraz samopoczucie człowieka. Najbardziej narażone na skutki nieprawidłowego odżywiania się są dzieci i młodzież. Cel pracy. Porównanie zwyczajów żywieniowych oraz stanu odżywienia dzieci mieszkających w mieście i na wsi. Materiał i metody. Badanie przeprowadzono w latach 2011-2012, w wybranych losowo szkołach podstawowych na terenie województwa łódzkiego, w klasach V-VI. Badaniem objęto łącznie 200 dzieci z terenów miejskich i wiejskich. Do analizy wyników wykorzystano autorską ankietę. Wyniki. Na podstawie analizy przeprowadzonych badań stwierdzono, że miejsce zamieszkania ma istotny wpływ na sposób odżywiania się dzieci. Dzieci z terenów wiejskich częściej korzystają ze stołówki szkolnej niż dzieci z miasta. Dzieci z miasta chętniej kupują słodycze i chipsy w sklepiku szkolnym, zaś dzieci mieszkające na wsi soki i produkty fast food. Różnica jest również w częstotliwości spożywania poszczególnych produktów, takich jak: napoje gazowane oraz dania typu fast food. Badani swoją wiedzę na temat zdrowego żywienia czerpią z rożnych źródeł, najczęściej z rozmów z rodzicami. Wnioski. Otrzymane wyniki potwierdzają konieczność wprowadzenia w szkołach zajęć promujących zdrowe odżywianie.
EN
Introduction. Proper method of nutrition is one of the most important environmental factors that has a significant value on the health and state of mind and well-being. Children and young people are the most susceptible group to results of incorrect nutrition. Aim. The aim of this work is to present differences in the method of alimentation among children who live in the city and in the countryside. Material and methods. All researches have been done in 2011-2012, in randomly selected primary schools on the area of province of Lodz, in forms 4-6. The study included 200 children. Author’s questionnaire was used to an analysis. Results. On the basis of the analysis it was established that the place of living has an essential influence on the method of nutrition of the children. The children from the countryside (48%) more often benefit from the school canteen than their mates from the city (31%). The children from the city buy sweets and crisps in school shop more often than the children from the countryside, who buy juice and fast foods. Between the meals, children from the city eat vegetables and fruits (64%) and salty snacks (20%) more often than children from the countryside (respectively 40% and 10%). Differences also occur in the frequency of consuming fish, fizzy drinks and Fast Food. Children get the knowledge about healthy nutrition from different sources, most of the conversations with their parents. Also, to varying degrees, children take part in the extra curriculum. Conclusion. Results of this research corroborate the fact that it is significant to introduce lessons which will present the healthy nutrition to pupils at schools.
Słowa kluczowe
PL
Wydawca
-
Rocznik
Tom
41
Numer
3
Opis fizyczny
s.143-154,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Zakład Żywienia Klinicznego i Diagnostyki Gastroenterologicznej, Uniwersytet Medyczny w Łodzi, pl.Hallera 1, 90-647 Łódź
  • Zakład Żywienia Klinicznego i Diagnostyki Gastroenterologicznej, Uniwersytet Medyczny w Łodzi, pl.Hallera 1, 90-647 Łódź
autor
  • Zakład Żywienia Klinicznego i Diagnostyki Gastroenterologicznej, Uniwersytet Medyczny w Łodzi, pl.Hallera 1, 90-647 Łódź
autor
  • Zakład Żywienia Klinicznego i Diagnostyki Gastroenterologicznej, Uniwersytet Medyczny w Łodzi, pl.Hallera 1, 90-647 Łódź
Bibliografia
  • 1. M. Jarosz (red.): Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia. Warszawa, Instytut Żywności i Żywienia, 2008, 15-175.
  • 2. M. Krawczyński (red.): Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie. Kraków, Wydawnictwo Help-Med, 2008, 1-124.
  • 3. Woś H., Staszewska-Kwak A.: Żywienie dzieci. Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2008, 11-84
  • 4. Strasburger V.C.: Children, Adolescents, and Advertising. Pediatrics 2006, 118, 6, 2563-2569
  • 5. Wawrzyniak A.: Częstotliwość zakupu produktów spożywczych w sklepikach szkolnych w kontekście nieprawidłowości masy ciała uczniów. Hyg. Publ. Health, 2010, 45, 2, 73-176
  • 6. Urbańska I., Czarniecka-Skubina E.: Częstotliwość spożycia przez młodzież produktów spożywczych oferowanych w sklepikach szkolnych. Żywność Nauka Technologia Jakość, 2007, 3, 52, 193-204.
  • 7. Mojska H., Świderska K., Stoś K., i wsp.: Produkty fast food jako źródło soli w diecie dzieci i młodzieży. Probl. Hig. Epidemiol., 2010, 914, 556-559.
  • 8. Jarosz M., Kłosiewicz-Latoszek L.: Otyłość, zapobieganie i leczenie. Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2009, 10-25, 32-58.
  • 9. Wójta-Kempa M., Lewandowska O.: Środowiskowe uwarunkowania otyłości u dzieci ze szczególnym uwzględnieniem środowiska szkolnego. Piel. Zdr. Publ., 2011, 1, 4, 333-342.
  • 10. Roszko-Kirpsza I., Olejnik B., Zalewska M., i wsp.: Wybrane nawyki żywieniowe a stan odżywienia dzieci i młodzieży regionu Podlasia. Probl. Hig. Epidemiol., 2011, 92, 4, 799-805
  • 11. Pieszko-Klejnowska M., Stankiewicz M., Niedoszytko M., i wsp.: Ocena sposobu odżywiania się gimnazjalnej młodzieży zamieszkującej wieś i miasto. Ped. Współ. Gastroenterol. Hepat. Żyw. Dziecka, 2007, 9, 1, 59-62.
  • 12. Kołłajtis-Dołowy A., Matysiuk E., Boniecka I.: Zwyczaje żywieniowe wybranej grupy dzieci 11-12 letnich z Białegostoku. Żywność Nauka Technologia Jakość, 2007, 6, 55, 335-342
  • 13. Wajszczyk B., Charzewska J., Chabros E.: Jakościowa ocena sposobu żywienia młodzieży w wieku pokwitania. Probl. Hig. Epidemiol., 2008, 89, 1, 85-89
  • 14. Stefańska E., Falkowska A., Ostrowska L.: Wybrane zwyczaje żywieniowe dzieci i młodzieży w wieku 10-15 lat. Rocz. Państw. Zakl. Hig., 2012, 63, 91-98
  • 15. Boniecka I., Michota-Katulska E., Ukleja A., i wsp.: Zachowania żywieniowe wybranej grupy dzieci w wieku szkolnym w aspekcie zagrożenia otyłością. Przegl. Lek., 2009, 66, 1, 49-51.
  • 16. Marcysiak M., Zagroba M., Ostrowska B., i wsp.: Aktywność fizyczna a zachowania żywieniowe dzieci i młodzieży powiatu ciechanowskiego. Probl. Pielęg., 2010, 18, 2, 176-183
  • 17. Sochacka-Tatara E., Stypuła A.: Zaburzenia odżywiania wśród uczniów szkół krakowskich - część ogólnopolskich badań zaburzeń odżywiania wśród młodzieży. Probl. Hig. Epidemiol., 2010, 91, 3, 591-596
  • 18. Szczepańska W, Piórkowska K., Niedworok E.: Konsumpcja słodyczy i napojów wysoko słodzonych w aspekcie występowania otyłości na przykładzie dzieci zamieszkujących obszary miejskie i wiejskie. Endokrynologia Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii, 2010, 6, 2, 78-84
  • 19. Wojtyła A., Byliński P., Bojar I.: Aktywność fizyczna młodzieży gimnazjalnej w Polsce. Probl. Hig. Epidemiol., 2010, 92, 2, 335-342
  • 20. Chabros E., Charzewska J., Rogalska-Niedźwiedź M., i wsp.: Mała aktywność fizyczna młodzieży w wieku pokwitania sprzyja rozwojowi otyłości. Probl. Hig. Epidemiol., 2008, 89, 1, 58-61.
Uwagi
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-21b804aa-7bdb-4bb1-9fc6-b82fd53da026
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.