PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1985 | 11 | 4 |

Tytuł artykułu

Utilization of penicillinase-producing Micrococcus strains in the technology of fermented milk products. I. Decomposition of penicillin in milk by selected Micrococcus strains

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Możliwości wykorzystania penicylinazo-dodatnich szczepów rodzaju Micrococcus w technologii fermentowanych produktów mleczarskich. I. Rozkład penicyliny w mleku przez wybrane szczepy rodzaju Micrococcus

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Three of the isolated Micrococcus strains demonstrated a high and constant rate of decomposition of penicillin in milk. The strains decomposed penicillin in concentrations ranging from 0.1 to 6.0 IU/cm³ in 2-4 h.
PL
Badano zmiany zawartości penicyliny w .mleku pod wpływem wyselekcjonowanych penicylinazo-dodatnich szczepów ziarenkowców. Stałą i wysoką aktywnością rozkładu antybiotyku charakteryzowały się szczepy: Micrococcus sp. 51p, 64p i 26p. Pozostałe szczepy ziarenkowców charakteryzowały się niższą i zmienną aktywnością rozkładu penicyliny.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

11

Numer

4

Opis fizyczny

p.461-467,fig.,ref.

Twórcy

  • Institute of Food Engineering and Biotechnology, Technical-Agricultural Academy, 10-719 Olsztyn, Poland
autor
  • Institute of Food Engineering and Biotechnology, Technical-Agricultural Academy, 10-719 Olsztyn, Poland

Bibliografia

  • 1. Baird-Parker A. C.: Identification Methods for Microbiologists. Gibbs B. M., Skinner F. A. New York 1966, 59.
  • 2. Bielecka M., Baldock J. D., Kotula A. W.: J. of Food Protection 1981, 44 (3), 194.
  • 3. Borowski J.: Wpływ środowiska na pojawienie się penicylinazo-ujemnych mutantów w populacji penicylinazo-dodatnich szczepów Staphylococcus aureus in vitro i in vivo. PZWL, Warszawa 1963.
  • 4. Kiełsznia R., Sołtys W.: Med. Wet., 1963, (9), 523.
  • 5. Kornacki K., Fetliński A., Rybicka Z., Stefaniak L.: Przegląd Mlecz., 1976, 10, 8.
  • 6. Reiter B., V.azquez D., Newland L. G. M.: J. Dairy Res., 1961, 28, 183.
  • 7. Sorfanow W.: Zycie Wet., 1972, 12, 358.
  • 8. Vazques D., Reiter B.: Dairy Industries 1962, 27, 527.
  • 9. Załęska M., Teisseyre T., Janczura E.: Pożywki bakteriologiczne. Wydawnictwo metodyczne PZH 1973.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-219850c7-4c83-49a2-87a2-3eb9efb410e3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.