PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2003 | 56 | 1-2 |

Tytuł artykułu

Sekrecja nektaru w kwiatach żywokostu lekarskiego (Symphytum officinale L.) i jego skład chemiczny

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Nectar secretion in the flowers of comfrey (Symphytum officinale L.) and nectar chemistry

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Skład chemiczny nektaru i proces jego sekrecji w kwiatach żywokostu lekarskiego (Symphytum officinale L.) badano w czterech stadiach antezy: I - luźnego pąka przed otwarciem pylników, II - świeżo otwartego kwiatu w początkowym stadium pylenia, III - całkowicie otwartego kwiatu w maksymalnym stadium pylenia, IV - końcowego stadium antezy z wypylonymi pylnikami. Przeciętnie jeden kwiat kwitł 2,5-3 dni. Z dyskoidalnych nektarników żywokostu, znajdujących się u podstawy czterodzielnej zalążni, nektar wydostawał się na powierzchnię przez zmodyfikowane aparaty szparkowe. Masa nektaru i masa cukrów w nektarze różniły się w poszczególnych stadiach antezy i kumulowały się w jej końcowej (IV) fazie. Dominującym cukrem w nektarze była sacharoza, ponad 50% suchej masy. Nektar zawierał także aminokwasy, średnio 0,015 mg/ml.
EN
Nectar secretion and nectar chemistry in the flowers of comfrey (Symphytum officinale L.) were examined in the four stages of anthesis: I-large buds, before pollen exposure; II- freshly opened flowers with the beginning of anther dehiscence; III- completely opened flowers in the maximum of pollen exposure; IV- flowers at the final stage of anthesis, without pollen in the anthers. Individual flower stays fresh 2.5-3 days, on average. Disc-shaped nectaries of S. officinale are located at the base of the four-lobbed ovary. Nectar is released through the modified stomata. Start of nectar secretion was noted at the bud stage. Nectar volume, mass of nectar and sugars differed in the examined stages of anthesis and the biggest values were noted at the final stages. Dominant sugar in nectar was sucrose with smaller amounts of fructose and glucose. The presence of amino acids was also recorded.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

56

Numer

1-2

Opis fizyczny

s.27-36,tab.,fot.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Botaniki, Akademia Rolnicza w Lublinie, ul.Akademicka 15, 20-950 Lublin

Bibliografia

  • Baker G.H., Baker I., 1983. Chemistry of floral nectar. The Biology of Nectaries. New York.
  • Búrquez A., Corbet S.A., 1991. Do flowers reabsorb nectar? Funct. Ecol. 5: 369-379. Dafni A., 1992 Pollination ecology. Oxford University Press.
  • Davis A., 1997. Influence of floral visitation on nectar sugar composition and nectary surface changes in Eucalyptus. Apidologie 28: 27-42.
  • Demianowicz Z., Warakomska Z., 1973. Analiza letnich pożytków pyłkowych Mierzei Wiślanej. Pszczelnicze Zeszyty Naukowe XVII: 39-49.
  • Demianowicz Z., Lecewicz W., Warakomska Z., 1981. Miody rzepakowe Wisły i Krainy Mazowieckiej. Pszczelnicze Zeszyty Naukowe XXV: 155-163.
  • Drašar K., 1975. Včeli pastva. Praha.
  • Fahn A., 1953. The topography of the nectary in the flower and its phylogenetical trend. Phyto- morphology 3: 424-426.
  • Galetto L., Bernardello L., 1992. Nectar secretion pattern and removal effects in six Argentinean Pitcarinioideae (Bromeliaceae). Bot. Acta 105: 292-299.
  • Galetto L., Bernardello L., 1993. Nectar secretion pattern and removal effects in the three species of Solanaceae. Can. J. Bot. 71: 1394-1398.
  • Goulson D., Stout J., Hawson S.A., Allen J., 1998a. Floral display size in comfrey, Symphytum officinale L. (Boraginaceae): relationships with visitation by the three bumblebee species and subsequent seed set. Oecologia 113: 502-508.
  • Goulson D..Hawson S.A., Stout J., 1998b. Foraging bumblebees avoid flowers already visited by conspecifics or by other bumblebee species. Anim. Behav. 55: 199-206.
  • Ne pi M.,Guarnieri M., Pacini E., 2001. Nectar secretion, reabsorption and sugar composition in male and female flowers of Cucurbita pepo. Bot. Gaz. 162: 353-358.
  • Ożarowski A., Jaroniewski W., 1987. Ros'liny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie. Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa.
  • Perci val M. S., 1961. Types of nectar in angiosperms. New. Phytol. 60: 235-281.
  • Pielmeniev V. K., 1985. Medonosnyjerastienia. Moskwa.
  • Rossomando E. F., 1987. High performance liquid chromatography in enzymatic analysis. Willey-Interscience Publication. John Willey and Sons, New York.
  • Smets E., 1986. Localization and systematic importance of the floral nectaries in the Magnolia- tae (Dicotyledons). Bull. Jard. Bot. Nat. Belg. 56: 51-76.
  • Stpiczyńska M., Pielecki J., 2002. Sekrecja, resorbcja i sklad chemiczny nektaru podko- lana zielonawego Platantliera clilorantha (Custer) Rchb. (Orchidaceae). Annales UMCS. Sectio EEE. 10: 173-179.
  • Strzelecka H.,Kowalski J., 2000. Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa. PWN, War­szawa.
  • Baker G.H., Baker I., 1983. Chemistry of floral nectar. The Biology ofNectaries. New York. Búrquez A., Corbet S. A., 1991. Do flowers reabsorb nectar? Funct. Ecol. 5: 369-379. Dafni A., 1992 Pollination ecology. Oxford University Press.
  • Davis A., 1997. Influence of floral visitation on nectar sugar composition and nectary surface
  • changes in Eucalyptus. Apidologie 28: 27-42. Demianowicz Z., Warakomska Z., 1973. Analiza letnich pożytków pyłkowych Mierzei Wiślanej. Pszczelnicze Zeszyty Naukowe XVII: 39-49.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-20e4905a-6915-4073-99b6-cc752372f8d2
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.