PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 67 | 1 |

Tytuł artykułu

Frequency of consumption of foods rich in calcium and vitamin D among school-age children

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Background. Calcium is one of the most important minerals for the human body which is essential for healthy bones and teeth. Vitamin D has hormone-like properties in the human body. It is supplied with the diet, but it is also synthesized by the body under exposure to UV radiation. Vitamin D controls calcium and phosphorus metabolism and is responsible for bone modeling and mineralization. Objective. The objective of this study was to evaluate eating habits and food preferences of school-age children meet the demand for calcium and vitamin D, and estimate the frequency of consumption of foods rich in these nutrients. Material and methods. A total of 197 parents of 7- to 9-year-olds attending randomly selected primary schools in Lublin and Świdnik were asked to fill out a questionnaire designed by the authors. The results were processed by the Chi-squared test in the Excel application. Results. Considerable differences in the consumption of milk and dairy products were observed between age groups. In the group of 7-year-olds, 57.5% of children drank milk and ate dairy products at least once a day, whereas in the group of 9-year-olds, only 16.6% of children ate dairy products at least once a day. The intake of foods rich in vitamin D was equally low among the surveyed children. Conclusions. School-age children may be at risk of calcium and vitamin D deficiencies due to low consumption of milk, dairy products and fish, and inadequate vitamin D supplementation. Parents should be educated about nutrition to change the family’s eating habits.
PL
Wprowadzenie. Wapń jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jest podstawowym materiałem budulcowym kości i zębów. Witamina D w organizmie ludzkim ma właściwości hormonu, jej źródło stanowią światło słoneczne, pokarm, suplementacja. Pełni bardzo ważną funkcję w organizmie człowieka, wpływa regulująco na gospodarkę wapniowo-fosforanową oraz modelowanie i mineralizację kości. Cel. Celem badań była ocena nawyków i preferencji żywieniowych dzieci szkolnych pod kątem pokrycia zapotrzebowania na wapń i witaminę D oraz ocena częstości spożycia produktów bogatych w te składniki odżywcze. Materiał i metody. Badania przeprowadzono za pomocą autorskiego kwestionariusza ankiety wśród 197 rodziców dzieci w wieku 7-9 lat uczęszczających do losowo wybranych szkół podstawowych w Lublinie i Świdniku. Przeprowadzono analizę otrzymanych wyników testem chi-kwadrat oraz w programie Excel. Wyniki. Zauważono znaczące różnice w spożyciu mleka i jego przetworów pomiędzy grupami wiekowymi. Wśród 7 latków 57,5 % dzieci piło mleko i spożywało produkty mleczne co najmniej raz dziennie, natomiast w grupie 9 latków tylko 16,6% dzieci przynajmniej 1 raz w ciągu dnia spożywało produkt nabiałowy. Stwierdzono również niską konsumpcję produktów będących źródłem witaminy D. Wnioski. Dzieci w wieku szkolnym mogą stanowić grupę ryzyka zagrożoną występowaniem niedoborów wapnia i witaminy D, co jest konsekwencją niskiego spożycia mleka i produktów mlecznych, ryb oraz brakiem odpowiedniej suplementacji witaminą D. Konieczna jest edukacja żywieniowa rodziców prowadząca do zmiany sposobu żywienia w rodzinie.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

67

Numer

1

Opis fizyczny

p.23-30,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Chemistry, Faculty of Food Science and Biotechnology, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka street 15, 20-950 Lublin, Poland

Bibliografia

  • 1. Bethany A.Y., Rachel K. J.: New school meal regulations and consumption of flavored milk in ten US elementary schools, 2010 and 2013. Prev Chronic Dis 2015;12:E166. doi: 10.5888/pcd12.150163.
  • 2. Buchowski M. S., Aslam M., Dossett C., Dorminy C., Choi L., Acra, S.: Effect of dairy and nondairy calcium on fecal fat excretion in lactose digester and maldigester obese adults. Int J Obes 2009;34:127-135.
  • 3. Cais-Sokolińska D., Borski K.: Intake of calcium contained in milk and dairy products in diets of children and teenagers in Poland in view of other European countries. Acta Sci Pol Technol 2010;9(3):351-362.
  • 4. Charzewska J., Chwojnowska Z., Wajszczyk B.: The risk of shortages of some minerals and vitamins in the diet of schoolchildren around the aged of pubertal [in] Malnutrition and public health. Januszewicz P., Mazur A., Socha J. (red). Wyd. Uniw. Rzeszów 2011:36-46 (in Polish).
  • 5. Czech A., Kęska A.: The nutrient content of rations kindergarten in the spring and autumn. Żyw Człow Metab 2007;34(1/2):567-571 (in Polish).
  • 6. Dawson-Hughes B., Heaney R.P., Holick M.F., Lips P., Meunier P.J., Vieth R.: Estimates of optimal vitamin D status. Osteoporos Int 2005;16:713-716.
  • 7. Dobrzyńska A. i Zespół Ekspertów: Polish recommendations for the prevention of vitamin D deficiency – 2009. Pol Merk Lek 2010;28(164):130-133 (in Polish).
  • 8. Doets E.L., de Wit L.S., Dhonukshe-Rutten R.A., Cavelaars A.E.J.M., Raats M.M., Timotijevic L., Brzozowska A., Wijnhoven T.M.A., Pavlovic M., Totland T.H.: Current micronutrient recommendations in Europe: Towards understanding their differences and similarities. Eur J Nutr 2008;47:17-40.
  • 9. Dolińska B., Mikulska A., Ryszka F.: Calcium absorption promoters. Ann Acad Med Siles 2008;64:89-95 (in Polish).
  • 10. Dolińska B., Woźniak D., Ryszka F.: Calcium absorption in the intestine. Farm Przegl Nauk 2009;10:35-38 (in Polish).
  • 11. Gowin E., Ignaszak-Szczepaniak M., Horst-Sikorska W.: Malnourished but obese. Farm Współ 2010;3:124-128 (in Polish).
  • 12. Grygiel-Górniak B., Puszczewicz M.: Vitamin D – new look in medicine and reumatology. Post Hig Med Dośw 2014;68:359-368 (in Polish).
  • 13. Kaganov B., Caroli M., Mazur A., Singhal A., Vania A.: Suboptimal micronutrient intake among children in Europe. Nutrients 2015;7(5):3524-3535.
  • 14. Kanahara M., Kai H., Okamura T., Wada T., Suda K., Imaizumi T., Sagawa K.: Usefulness of high-concentration calcium chloride solution for correction of activated partial thromboplastin time (APTT) in patients with high-hematocrit value. Thromb Res 2008;121: 781-785.
  • 15. Kovesdy C.P., Kuchmak O., Lu J.L., Kalantar-Zadeh K.: Outcomes associated with serum calcium level in men with non-dialysis-dependent chronic kidney disease. Clin J Am Soc Nephrol 2010;5:468-476.
  • 16. Książyk J.: Anthropometric evaluation of nutritional status. Stand Med 2007,4:499-503 (in Polish).
  • 17. Lappe J.M.: The Role of vitamin D in human health: A paradigm shift complementary. Health Pract Rev 2011;16:58-72.
  • 18. Lin R., White J.H.: The pleiotropic action of vitamin D. BioEssays 2008;26:21-28.
  • 19. Lorenc R.S., Karczmarewicz E.: The importance of proper supply of calcium for the overall health of the body. Medycyna 2000;29/30:14–19 (in Polish).
  • 20. Lorenc R.S., Karczmarewicz E.: The importance of calcium and vitamin D to optimize bone mass and preventing and treating osteoporosis in children. Pediatr Wsp Gastrol Hepatol Żyw Dziecka 2001;3(2):105-109 (in Polish).
  • 21. Marcysiak, M., Zagroba, M., Ostrowska, B., Wiśniewska, E., Marcysiak, M., Skotnicka-Klonowicz, G.: Physical activity and nutritional behaviors of children and adolescents in Ciechanów county. Probl Pielęg 2010;18(2):176-183 (in Polish).
  • 22. Markiewicz R., Borawska M.H., Socha K., Gutowska A.: Calcium and magnesium in the diets of older people from the region of Podlasie. Bromat Chem Toksykol 2009;42(3):629-635 (in Polish).
  • 23. Massey L.K.: Is caffeine a risk factor for bone loss in the elderly? Am J Clin Nutr 2001; 74:569-570.
  • 24. NIH Consensus Development Panel on Optimal Calcium Intake. Optimal calcium intake. JAMA 1994,272:1942- 1947.
  • 25. Ołtarzewski M., Szponar L., Rychlik E.: Calcium intake among children and adolescents in Poland. Żyw Człow Metab 2003;30(1-2):278-283 (in Polish).
  • 26. Orkusz A., Włodarczyk A.: Evaluation of nutritional standards in kindergartens based on ten-day menus. Nauki Inżynierskie i Technologie/Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu 2014;1(12):72-81 (in Polish).
  • 27. Pettifor J.M.: Calcium and vitamin D metabolism in children in developing countries. Ann Nutr Metab 2014;64(2):15-22.
  • 28. Prentice A.: Diet, nutrition and the prevention of osteoporosis. Pub Health Nutr 2004;7(1A):227-243.
  • 29. Rhodes L.E., Webb A.R., Berry J.L., Felton S.J., Marjanovic E.J., Wilkinson J.D., Vail A., Kift R.: Sunlight exposure behaviour and vitamin D status in photosensitive patients: longitudinal comparative study with healthy individuals at U.K. latitude. Br J Dermatol 2014; 171(6):1478-1486.
  • 30. Rowicka G., Strucińska M., Ambroszkiewicz J.: Vitamin D status in children with allergies to cow’s milk protein. Dev Period Med. 2012;16(4):307-312 (in Polish).
  • 31. Strucińska M., Rowicka G., Dyląg H., Riahi A., Bzikowska A.: Dietary intake of vitamin D in obese children aged 1-3 years. Rocz Panstw Zakl Hig 2015;66(4):353-360 [PMID: 26656417; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26656417].
  • 32. Szczepaniak B., Górecka D., Flaczyk E.: Nutritional behaviors and the consumption of milk and dairy products among adolescents from various regions of Poland. Żyw Człow Metab 2003;1(30):588-592 (in Polish).
  • 33. Szponar L., Ołtarzewski M.: Nutritional risk factors for disorders of calcium-phosphate. Stand Med 2007;4(3):322-329 (in Polish).
  • 34. Tukaj C.: The appropriate level of vitamin D condition of health. Post Hig Med Dośw 2008;62:502-510 (in Polish).
  • 35. Wądołowska L., Babicz-Zielińska E., Schlegel-Zawadzka M., Przysławski J., Czarnocińska J.: Preferences, consumption and choice factors for milk and its products among school children. Pol J Food Nutr Sci 2002;2(11/52):81-86.
  • 36. Wranicz J., Szostak-Węgierek D.: Health outcomes of vitamin D. Part II. Role in prevention of diseases. Rocz Panstw Zakl Hig 2014;65(4):273-279 [PMID: 25526571; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25526571].
  • 37. Zmarlicki S.: Dairy and dairy products as a source of calcium. Przem Spoż 2009;63(10):42-46 (in Polish).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-2098d0c0-ac89-4046-87c6-dc2f9b5c6da4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.