EN
The econometric model can be a precise instrument for analysing the impact of natural environment deterioration on the fishing economy. The paper presents the results of empirical studies regarding the influence of water quality changes (water pollution) in Charzykowskie Lake on the fisheries management. We have developed the economic-ecological models, which explain, from the point of view of the fisheries management, the changes of economic yield of fishing in the conditions of increased water pollution and optimum content of various substances in the water of the lake. In the empirical studies we conducted, we have analysed the impact of environmental factors on the natural structure of fish caught in Charzykowskie Lake. The empirical results show that most measures of water pollution cause changes in the structure of caught fish. Also, it can be clearly concluded that the increase in the pollution level of the lake supports the increase in proportion of the caught species that yield lower economic benefits, while it inhibits the increase in the caught volume of species that are more economically valuable. Hence the conclusion that the actions aimed at limiting the pollution of the lake will stimulate the increase in the share of species that are much more economically viable. This type of structural changes testify to a particular kind of competition between fish species having different environmental requirements, although the empirical results of econometric modelling suggest the existence of such competition also in the group of fish sharing similar needs regarding the quality of their habitat. Consequently, this situation determines the nature of the impact on the fisheries management of Charzykowskie Lake. When we take into account the changes in the structure of fish population in Charzykowskie Lake within the observed variability range of the model’s variables, there also exist neutral factors that were potentially considered to be actively impacting the changes in the caught fish structure indicators. The proposed procedures of optimisation can serve as an instrument for programming the effectiveness of fisheries management in order to maintain ecological balance.
PL
Model ekonometryczny może być precyzyjnym narzędziem analizy wpływu pogorszenia stanu środowiska naturalnego na efekty gospodarowania. W pracy przedstawiono wyniki badań wpływu zanieczyszczenia wód Jeziora Charzykowskiego na skutki gospodarki rybackiej. Zostały wykonane modele gospodarczo -ekologiczne, tłumaczące zmiany efektów ekonomicznych połowów w jeziorze w warunkach wzrostu zanieczyszczenia wody i optymalnego poziomu zawartości różnych substancji w wodzie jeziora, z punktu widzenia gospodarki rybackiej. W przeprowadzonych badaniach empirycznych analizowano oddziaływanie czynników środowiskowych na strukturę naturalną odławianych ryb w Jeziorze Charzykowskim. Wyniki empiryczne wskazują, że większość miar zanieczyszczenia wód powoduje zmiany struktury odłowów ryb. Przy czym widać wyraźnie, że zwiększenie stopnia zanieczyszczenia jeziora sprzyja powiększaniu proporcji odłowów gatunków dających mniejsze korzyści ekonomiczne, a hamuje wzrost frakcji połowów gatunków cenniejszych gospodarczo. Tym samym działalność ograniczająca zanieczyszczenia jeziora sprzyja zwiększeniu udziału gatunków zdecydowanie bardziej efektywnych ekonomicznie. Tego typu zmiany strukturalne świadczą więc o swoistej konkurencji między gatunkami ryb o odmiennych wymaganiach środowiskowych, chociaż rezultaty empiryczne modelowania ekonometrycznego sugerują istnienie tego rodzaju konkurencji również w grupie ryb o zbliżonych potrzebach dotyczących jakości siedliska. Sytuacja taka determinuje zatem charakter skutków w gospodarce rybackiej J. Charzykowskiego. Z punktu widzenia zmian struktury populacji ryb w Jeziorze Charzykowskim w obserwowanym przedziale zmienności zmiennych modelu istnieją też czynniki neutralne, które potencjalnie uznawano za aktywnie uczestniczące w zmianach wskaźników struktury odłowów ryb. Zaproponowane procedury optymalizacji mogą być instrumentem programowania efektywności gospodarki rybackiej w celu utrzymania równowagi ekologicznej.