PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 14 | 3 |

Tytuł artykułu

Effect of fertilization with nitrogen and seed inoculation with nitragina on seed quality of soya bean (Glycine max (L.) Merrill)

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wpływ nawożenia azotem i szczepienia nitraginą na jakość nasion soi zwyczajnej (Glycine max (L.) Merrill)

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Nitrogen fertilization of soya bean is usually limited to the starter rate. This results from the ability to plant self-supply in atmospheric nitrogen, thanks to symbiosis with nodule bacteria from the genus Bradyrhizobium japonicum. These bacteria do not occur commonly in Polish soils. Therefore it is of great importance to inoculate seed material of soya bean with the bacterial inoculant – Nitragina. In 2011-2013 a strict field experiment was conducted located at the Experimental Station of Varietal Testing in Przecław. The test plant was soya bean of the cultivar Aldana. The following factors were taken into consideration in the one-factorial experiment: the control, Nitragina, the starter rate of nitrogen (25 kg·ha⁻¹), Nitragina with the starter rate of nitrogen (25 kg·ha⁻¹). The aim of this study was to estimate the effect of application of Nitragina and nitrogen fertilization on the chemical composition of soya bean seeds. It was found that the used starter rate of nitrogen had a significant effect on increase in the total protein content in seeds as compared with the control. The ash content increased after the application of the bacterial inoculant – Nitragina. Significant differences in the amino acid composition of soya bean seeds were found only after the combined application of nitrogen fertilization and Nitragina. The seeds then contained the most glutamic acid and methionine and less cysteine. Nitrogen fertilization and the inoculant Nitragina did not have an effect on the content of crude fat, fibre, macroelements, zinc and copper in soya bean seeds. The application of Nitragina with the starter rate of nitrogen increased the iron content as compared with the content determined in seeds of plants fertilized with nitrogen. Manganese concentration decreased after the combined application of Nitragina with the starter rate of nitrogen, as compared with seeds harvested from the control.
PL
Nawożenie azotowe soi ograniczone jest zwykle do dawki startowej. Wynika to z możliwości samozaopatrzenia się roślin w azot atmosferyczny dzięki symbiozie z bakteriami brodawkowymi z rodzaju Bradyrhizobium japonicum. Bakterie te nie występują powszechnie w polskich glebach, dlatego ważnym zabiegiem jest inokulacja nasion siewnych soi szczepionką bakteryjną – Nitraginą. W latach 2011-2013 przeprowadzono ścisłe doświadczenie polowe, zlokalizowane w Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Przecławiu. Rośliną testową była soja zwyczajna odmiany Aldana. W doświadczeniu jednoczynnikowym uwzględniono: obiekt kontrolny, Nitraginę, dawkę startową azotu (25 kg·ha⁻¹), Nitraginę z dawką startową azotu (25 kg·ha⁻¹). Celem badań było określenie wpływu stosowania Nitraginy i/lub nawożenia azotem na skład chemiczny nasion soi. Stwierdzono, że zastosowana dawka startowa azotu istotnie wpłynęła na zwiększenie zawartości białka ogólnego w nasionach w porównaniu z obiektem kontrolnym. Zawartość popiołu zwiększyła się po zastosowaniu szczepionki bakteryjnej – Nitraginy. Istotne różnice w składzie aminokwasowym nasion soi stwierdzono jedynie po zastosowaniu łącznie nawożenia azotem i Nitraginy. Nasiona zawierały wtedy najwięcej kwasu glutaminowego i metioniny, a mniej cysteiny. Nawożenie azotem i szczepionka Nitragina nie miały wpływu na zawartość tłuszczu surowego, włókna, makroelementów, cynku i miedzi w nasionach soi. Zastosowanie Nitraginy z dawką startową azotu zwiększyło natomiast zawartość żelaza w porównaniu z zawartością oznaczoną w nasionach roślin nawożonych azotem. Koncentracja manganu zmniejszyła się po zastosowaniu Nitraginy łącznie z dawką startową azotu w porównaniu z nasionami zebranymi z obiektu kontrolnego.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

14

Numer

3

Opis fizyczny

p.51-59,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Plant Production, University of Rzeszow, Zelwerowicza 4, 35-601 Rzeszow, Poland
  • Department of Plant Production, University of Rzeszow, Zelwerowicza 4, 35-601 Rzeszow, Poland

Bibliografia

  • Bujak, K., Frant, M. (2009). Wpływ mieszanek herbicydów na plonowanie i zachwaszczenie pięciu odmian soi. Acta Agrophys., 13(3), 601-613.
  • Bury, M., Nawracała, J. (2004). Wstępna ocena potencjału plonowania odmian soi (Glycine max (L.) Merrill) uprawianych w rejonie Szczecina. Rośliny oleiste – Oilseed Crops, 25, 415-422.
  • Czapla, J., Nogalska, A., Stasiulewicz, L. (2003). Działanie syntetycznych auksyn na plonowanie i gospodarkę mineralną soi. Acta Sci. Pol. Agricultura, 2(1), 123-131, www.agricultura.acta.utp.edu.pl.
  • Dobek, T. K., Dobek, M. (2008). Efektywność produkcji soi w polskich warunkach. Inż. Rol., 4(102), 233-240.
  • Florek, J., Czerwińska-Kayzer D., Jerzak, M. A. (2012). Aktualny stan i wykorzystanie produkcji upraw roślin strączkowych. Fragm. Agron., 29(4); 45-55.
  • Friedman, M., Brandon, D.L. (2001). Nutritional and health benefits of soy proteins. J. Agric. Food Chem., 49(3), 1069-1086.
  • Hanczakowska, E., Księżak, J. (2012). Krajowe źródła białkowych pasz roślinnych jako zamiennik śruty sojowej GMO w żywieniu świń. Rocz. Nauk. Zoot., 39(2), 171-187.
  • Janda, K., Ulfig, K., Hury, G., Markowska-Szczupak, A. (2013). Zależność pomiędzy wybranymi cechami jakościowymi nasion soi a ich zasiedleniem przez grzyby. Rośliny oleiste – Oilseed Crops, 34(1), 95-102.
  • Jerzak, M.J., Czerwińska-Kayzer, D., Florek, J., Śmiglak-Krajewska, M. (2012). Determinanty produkcji roślin strączkowych jako alternatywnego źródła białka – w ramach nowego obszaru polityki rolnej w Polsce. Rocz. Nauk Rol., seria G, 99(1), 113-120.
  • Kozak, M., Malarz, W., Kotecki, A., Černý, I., Serafin-Andrzejewska, M. (2008). Wpływ zróżnicowanej ilości wysiewu i biostymulatora Asahi SL na skład chemiczny nasion i resztek pozbiorowych soi uprawnej. Rośliny oleiste – Oilseed crops, 29, 217-230.
  • Li, Z., Meyer, S., Essig, J.S., Liu, Y., Schapaugh, M.A., Muthukrishnan, S., Hainline, B.E., Trick, H.N. (2005). High-level expression of maize γ-zein protein in transgenic soybean (Glycine max). Molecular Breeding, 16, 11-20.
  • Lorenc-Kozik, A.M., Pisulewska, E. (2003). Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem i mikroelementami na plonowanie wybranych odmian soi. Rośliny oleiste – Oilseed Crops, 24, 131-142.
  • Martyniuk, S. (2012). Naukowe i praktyczne aspekty symbiozy roślin strączkowych z bakteriami brodawkowymi. Polish J. Agron., 9, 17-22.
  • Michałek, S., Borowski, E. (2006). Plonowanie oraz zawartość tłuszczu, kwasów tłuszczowych i białka w nasionach krajowych odmian soi w warunkach suszy. Acta Agrophys., 8(2), 459-471.
  • Pasternakiewicz, A., Dżugan, M. (2009). Ocena zawartości podstawowych makroskładników w nasionach soi. Zeszyty Naukowe Południowo-Wschodni Oddział Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie i Polskie Towarzystwo Gleboznawcze, Oddział w Rzeszowie, 1, 217-222.
  • Podleśny, J. (2005). Rośliny strączkowe w Polsce – perspektywy uprawy i wykorzystanie nasion. Acta Agrophys., 6(1), 213-224.
  • Vasconcelos, M.W., Clemente, T.E., Grusak, M.A. (2014). Evaluation of constitutive iron reductase (AtFRO2) expression on mineral accumulation and distribution in soybean (Glycine max L). Front Plant Sci., 5, 112.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-1fd0bd5c-c5b2-45f0-a7b7-9fbca4977636
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.