PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 15 | 1 |
Tytuł artykułu

Wpływ wilgotności na proces rozdrabniania nasion wyki ozimej

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Influence of moisture content on grinding process of fodder winter vetch
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W pracy przedstawiono analizę wpływu wilgot­ności na proces rozdrabniania nasion wyki ozimej. Badania wy­konano na laboratoryjnym rozdrabniaczu bijakowym, stosując zmienną prędkość bijaków w zakresie 5000-7000 obr· min-1. Poddana badaniom wyka doprowadzona została do sześciu po­ziomów wilgotności od 8 do 18%. Ocena wariancji wykazała istotny wpływ wilgotności na wskaźniki opisujące proces roz­drobnienia poszczególnych poziomów. Zależności pomiędzy badanymi cechami a wilgotnością nasion opisane zostały równaniami regresji.
EN
The aim of the study was to analyze the influence of moisture content on grinding process of fodder winter vetch. The research was made using a laboratory hammer-mill at the velocity in the range of 5000-7000 rev · min-1. Samples of corn kernels were conditioned to seven moisture levels from 8 to 18 %. The analysis of variance showed a significant effect of mois­ture on the indicators that describe the process of fragmentation of the individual level. The influence of kernel moisture on the analyzed parameters was described in the form of regression equations.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
15
Numer
1
Opis fizyczny
s.35-40,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Eksploatacji Maszyn Przemysłu Spożywczego, Uniwersytet Przyrodniczy, ul.Doświadczalna 44, 20-280 Lublin
autor
  • Katedra Eksploatacji Maszyn Przemysłu Spożywczego, Uniwersytet Przyrodniczy, ul.Doświadczalna 44, 20-280 Lublin
autor
  • Katedra Eksploatacji Maszyn Przemysłu Spożywczego, Uniwersytet Przyrodniczy, ul.Doświadczalna 44, 20-280 Lublin
autor
  • Katedra Eksploatacji Maszyn Przemysłu Spożywczego, Uniwersytet Przyrodniczy, ul.Doświadczalna 44, 20-280 Lublin
Bibliografia
  • Bieliński M.: 1990. Rozdrabnianie tworzyw wtórnych w warunkach ciecia quasi i technologicznego. OWSIMP, Częstochowa.
  • Branland G., Feli I., Leblanc A., Koening J., Bodet C., Mariot D., Mahaut В., 1997. La dureté des blés sélectionnés en France evolution et consequences. Industries des Céréales, Nr 10l, 5-10
  • Ceglarek F., Rudziński R., Płaza A., Buraczyńska D.: 2007. Wartość pokarmowa wyki siewnej uprawianej w siewie czystym i współrzędnym w warunkach siedli­skowych środkowowschodniej Polski. Zeszyty Proble­mowe Postępów Nauk Rolniczych, 516, 19-26.
  • Chachułowa J., Skomlała J.: 1997. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. SGGW Warszawa.
  • Dziki D.: 2007. Ocena energochłonności rozdrabniania ziarna pszenicy poddanego uprzednio zgniataniu. Inży­nieria Rolnicza Kraków, 8(96), 51-58.
  • Golec S., Kwiatkowski M.: 1982. Ocena możliwości doskonalenia procesów technologicznych w przemysło­wym przetwórstwie zbóż przeznaczonych na paszę pod kątem zmniejszenia ich energochłonności w warunkach krajowych. Sprawozdanie etapowe. Motycz.
  • Gumienna M., Czarnecka M., Czarnecki Z.: 2007. Zmiany zawartości wybranych składników żywności w produktach otrzymanych z nasion roślin strączkowych pod wpływem obróbki biotechnologicznej. Żywność. Nauka Technologia. Jakość. 6 (55), 159-169.
  • Laskowski J., Łysiak G. 1997. Stanowisko do badań procesu rozdrabniania surowców biologicznych. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego Nr. 1/2. s. 55-58.
  • Laskowski J., Łysiak G., Skonecki S.: 2005. Mechanical properties of granular agro-materials and food po­wders for industrial practice. Part II. Material properties for grinding and agglomeration. Institute of Agrophysics PAS, Lublin, 29-30.
  • Łysiak G.: 1996. Wpływ właściwości fizycznych su­rowców roślinnych na przebieg procesu rozdrabniania. Praca doktorska.
  • Posner E. S., 1991. Wheat and flour ash as a measure­ment of millability. Cereal ford Word, 36(8), 626-629
  • Potkański A., Rutkowski A., Frankiewicz A., Kuśnierek W., Mikulski S.: 1999. Wykorzystanie nasion wyki jako źródła białka w żywieniu świń i drobiu. Rocz. Nauk. Zoot., 3, 185-197.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-1f8899b3-a887-4e4c-822d-3190674f1378
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.