PL
Określono wpływ wybranych szczepów drożdży z gatunku Saccharomyces cerevisiae (uwarunkowania genetyczne) oraz zastosowanego rodzaju podłoża hodowlanego (uwarunkowania środowiskowe) na ich przydatność technologiczną. Przeprowadzono hodowlę czterech szczepów drożdży piekarskich na podłożu melasowym podstawowym (próba kontrolna) oraz melasowym wzbogaconym dodatkiem biotyny, tiaminy i magnezu. Po każdej hodowli oznaczano plon biomasy oraz zawartość białek enzymatycznych w biomasie komórkowej drożdży, a także jej aktywność fermentacyjną wyrażoną ilością dwutlenku węgla wydzielonego z ciasta sporządzonego i fermentującego w ściśle określonych warunkach. Wykazano, że przydatność technologiczną szczepów drożdży piekarskich determinują czynniki genetyczne i środowiskowe, przy czym nie zawsze zróżnicowanie genotypowe ujawnia się w postaci tych cech fenotypowych, które decydują o przydatności technologicznej w produkcji drożdży piekarskich Stwierdzono, że dla każdego szczepu należy zawsze zoptymalizować skład podłoża hodowlanego z uwzględnieniem jego cech fizjologicznych.
EN
The aim of the study was the determination of the effect of the selected baker’s yeast strains of Saccharomyces cervisiae (genetic conditioning) and the type of the applied culture medium (environmental conditioning) on their technological usability. Four selected strains of baker’s yeast were cultured on the basic molasses medium (test sample) and molasses medium enriched with biotin, thiamine and magnesium. After each culture the yield of yeast biomass and enzymatic protein concentration were determined in the yeast cellular biomass as well its fermentative activity expressed in the amount of carbon dioxide liberated from the dough during its production and fermentation under precisely defined conditions. It was shown that the technological usability of baker's yeast strains is determined by genetic and environmental factors. It was also revealed that genotypic differentiation does not always become apparent in the form of those phenotypic traits which decide about technological usability in the baker’s yeast production. It was concluded that for each strain the composition of the culture medium considering its physiological properties should always be optimized.