PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 32 | 1 cz.1 |
Tytuł artykułu

Zastosowanie wielowymiarowych technik eksploracyjnych w analizie zachowań osób w podeszłym związanych z żywnością. Badania pilotowe. Projekt Senior Food-QOL

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Multidimensional exploration techniques application in the elderly people’s dietary behaviour analysis. Pilot research. Senior Food-QOL project
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem badań była analiza zachowań osób w wieku podeszłym związanych z żywnością z zastosowaniem wielowymiarowych technik eksploracyjnych. Badania przeprowadzono wśród 40 osób (20 kobiet i 20 mężczyzn), w wieku ≥ 65 lat, mieszkających w rejonie Olsztyna. Dane dotyczące zachowań osób starszych zebrano przy pomocy kwestionariusza: Senior Food-QOL i SF-36. Zastosowanie wielowymiarowych technik eksploracyjnych umożliwiło wyodrębnienie i scharakteryzowanie siedmiu typów zachowań związanych z żywnością w badanej populacji osób starszych. Zachowania te w największej mierze zależały od: płci, wykształcenia, stanu cywilnego, stanu zdrowia, stopnia samodzielności, miejsca robienia zakupów, przyzwyczajeń żywieniowych i upodobań smakowych.
EN
The aim of the work was to analyze elderly people's dietary behaviours, using the multidimensional exploration techniques. The research included 40 people (20 women and 20 men), aged ≥ 65, inhibiting the Olsztyn area. Data concerning elderly people's behaviours was gathered using the questionnaires: Senior Food- QOL and SF-36. The multidimensional exploration techniques application enabled to separate and characterize seven dietary behaviour types in the studied elderly people's population. These behaviours depended mostly on: sex, education, marital status, health state, independence degree, shopping place, dietary habits and taste.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
32
Numer
Opis fizyczny
s.205-211,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Katedra Żywienia Człowieka, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn
autor
autor
Bibliografia
  • 1. Gariballa S.E., Sinclair A.J.: Nutrition, ageing and ill health. Brit. J. Nutr., 1998, 80, 7.
  • 2. Good R.A., Lorenz K.: Nutrition, immunity, aging, and cancer. Nutr. Rev., 1988, 46.
  • 3. Haller J., Weggemans RM., Lammi-Keefe CJ. et al.: Changes in the vitamin status of elderly Europeans: plasma vitamins A, E, B-6, B-12, folic acid and carotenoids. Eur. J. Clin. Nutr., 1996, 50, Suppl. 2, S32.
  • 4. Harris N.G.: Nutrition in aging. In Mahan L.K.. Escott-Stump S. Food, nutrition, & diet therapy. USA: W.B. Saunders Company, 2001, lOth ed.
  • 5. http:/groups.yahoo.com/group/senior-foods/.
  • 6. Hu F.B. Willett W.C.: Diet and coronary heart disease: Findings from the nurses' health study and health professionals' follow-up study. J. Nutr. Health Aging, 2001, 5, 3, 132.
  • 7. Kafatos A., Diacatou A., Voukiklaris G. i in.: Hearst Disease risk factor status and dietary changes in the Cretan population over the past 30y: the Seven Countries Study. Am. J. Clin. Nutr., 1997, 65, 1882.
  • 8. Kieszkowska A.: Znaczenie zdrowia dla ludzi starzejących się i starych. Mierniki zachowań zdrowotnych, Warszawa, 2000.
  • 9. Kołajtis-Dołowy A., Kaliński A.: Ocena percepcji prze osoby starsze treści z zakresu żywienia przekazywanych w cyklu edukacyjnych audycji radiowych. Żyw. Człow. Metab., 2001, 28, 4, 306.
  • 10. Narojek L.: Zachowania żywieniowe rodzin wielkomiejskich w nowej sytuacji społeczno-ekonomicznej. Cz.I. Uwarunkowania wyboru podstawowych produktów w rodzinach warszawskich. Żyw. Człow. Metab., 1997,24, 3,264.
  • 11. Pardo B., Misiuna M., Szcześniewska D. i in.: Wiedza mieszkańców Warszawy dotycząca racjonalnego żywienia jako elementu profilaktyki chorób układu krążenia. Czynniki Ryzyka 1999, 2, 3, 29.
  • 12. Schroll K. Carbajal A. Decarli B. et al.: Food patterns of elderly Europeans. Eur. J. Clin. Nutr., 1996, 50, suppl.2, S86.
  • 13. Szponar L., Rychlik E., Kozłowska-Wojciechowska M. i in.: Health quality of food, dietary habits, nutritional education as important public health problems in Poland. Żyw. Człow. Metab., 1998, 25, 2, 176.
  • 14. Zatoński W.: Rozwój sytuacji zdrowotnej w Polsce na tle innych krajów Europy środkowej i wschodniej. Warszawa, Centrum Onkologii, 2001.
  • 15. Ziemlański S., Budzyńska-Topolowska J.: Żywienie a starość. Cz. I. Rola czynnika żywieniowego (energia, białko, tłuszcze, węglowodany) w procesie starzenia się organizmu. Żyw. Człow. Metab., 1994A, XXI, 3, 253.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-1f13d277-5c35-40a4-82a4-fbe6de76962d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.