PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 20(49) | 4 |
Tytuł artykułu

Ocena wybranych aspektów życia codziennego i czynników determinujących przestrzeganie diety bezglutenowej u osób chorych z celiakią

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Evaluation of selected aspects of daily life and factors determining adherence to a gluten-free diet in patients with celiac disease
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
EN
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
Numer
4
Opis fizyczny
s.356-359,tab.,wykr.,bibliogr.
Twórcy
  • Studenckie Koło Naukowe, Zakład Dietetyki, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu, Wrocław
autor
  • Studenckie Koło Naukowe, Zakład Dietetyki, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu, Wrocław
autor
  • Studenckie Koło Naukowe, Zakład Dietetyki, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu, Wrocław
autor
  • Zakład Dietetyki, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu, Wrocław
Bibliografia
  • 1. Jarosz M, Wojtasik A, Wierzejska R, Taraszewska A, Wolnicka K, Rychlik E. Choroba trzewna. W: Jarosz M. (red.). Praktyczny podręcznik dietetyki. Warszawa: IŻŻ; 2010: 210–223.
  • 2. Andrych K, Marek I, Kryszewski A. Choroba trzewna u dorosłych – Wierzchołek góry lodowej. Wiad Lek. 2006; 59: 359–363.
  • 3. Lee A, Ng D, Diamond B, Ciaccio E, Green P. Living with coeliac disease: survey results from the USA. J Hum Nutr Diet. 2012; 25: 233–238.
  • 4. Lee A, Newman J. Celiac diet: It’s impact on quality of life. J Am Diet Assoc. 2003; 103: 1533–1535.
  • 5. Mustalahti K, Lohiniemi S, Collin P, Vuolteenaho N, Laippala P, Maki M. Gluten-free diet and quality of life in patients with screen-detected celiac disease. Eff Clin Pract. 2002; 5: 105–113.
  • 6. Sverker A, Hensing G, Hallert C. ‘Controlled by food’ – lived experiences of coeliac disease. J Hum Nutr Diet. 2005; 18: 171–180.
  • 7. Ziółkowska B, Mroczkowska D. Dlaczego jemy? Uwarunkowania stosunku do jedzenia w cyklu życia na podstawie analizy wyników wstępnego sondażu. Teraźniejszość – człowiek – edukacja. 2012; 4: 99–114.
  • 8. Green P, Stavropoulos S, Pangagi S, Goldstein S, McMahon D, Absan H i wsp. Characteristics of adult celiac disease in the USA: results of a national survey. Am J Gastroenterol. 2001; 96: 126–131.
  • 9. Hallert C, Sandlund O, Broqvist M. Perceptions of health-related quality of life of men and women living with celiac disease. Scand J Caring Sci. 2003; 17: 301–307.
  • 10. Hallert C, Grännö C, Hultén S, Midhagen G, Ström M, Svensson H i wsp. Living with coeliac disease: controlled study of the burden of illness. Scand J Gastroenterol. 2002; 37: 39–42.
  • 11. Black J, Orfila C. Impact of celiac disease on dietary habits and quality of life. J Hum Nutr Diet. 2011; 24: 582–587.
  • 12. Ciacci C, D’Agate C, DeRosa A, Francese C, Errichiello S, Gasperi V. Self rated quality of life in celiac disease. Dig Dis Sci. 2003; 48: 2216–2220.
  • 13. Mayer M, Greco L, Troncone R, Auricchio S, Marsh M. Compliance of adolescents with coeliac disease with a gluten free diet. Gut. 1991; 32: 881–885.
  • 14. Lee A, Ng D, Zivin J, Green P. Economic burden of a gluten-free diet. J Hum Nutr Diet. 2007; 20: 423–430.
  • 15. Jabłonski S. Lata przedszkolne w cyklu życia ludzkiego. Remedium. 2012; 8: 125–126.
  • 16. Herman D. Jakość pracy przedszkola i jego rola w intensyfikacji oddziaływań opiekuńczych, wychowawczych, dydaktycznych i korekcyjnych. Nauczyciel i Szkoła. 2012; 2: 67–74.
  • 17. Dorn S, Hernandez L, Minaya M, Morris C, Hu Y, Lewis S. i wsp. Psychosocial factors are more important than disease activity in determining gastrointestinal symptoms and health status in adults at a celiac disease referral center. Dig Dis Sci. 2010; 55: 3154–3163.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-1ec489e4-08f1-496c-aad5-d590c56bab95
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.