PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 67 | 11 |

Tytuł artykułu

Wykorzystanie promieniowania jonizującego w technologii żywności

Warianty tytułu

EN
Ionizing radiation in food used in special meat processing

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
Investigations are conducted searching for new thermal and non thermal methods of fixing food on account of the increasing consumer interest for natural and partially processed food products. One of the best known unconventional methods of preservation is the radiation process. Ionizing radiation is being used for the reduction of microbiological contamination and extension of food freshness. Furthermore, for the majority of food products the process does not influence their chemical composition nor does it lower their nutritional value. These methods are becoming more frequently used in many countries because of their benefits stemming from the improvement of safety aspects of food products.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

67

Numer

11

Opis fizyczny

s.740-744,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Biotechnologii, Mikrobiologii i Oceny Żywności, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa
autor
autor

Bibliografia

  • 1.Ahn D. U.: Production of volatiles from amino acid homopolymers by irradiation. J. Food Sci. 2002, 67, 2565-2570.
  • 2.Al-Kahtani H. A., Abu-Tarboush H. M., Bajaber A. S., Atia M., Abou-Arab A. A., El-Mojaddidi M. A.: Chemical changes after irradiation and postirradiation storage in tilapia and spanish mackerel. J. Food Sci. 1996, 61, 729-733.
  • 3.Amour J., Gosselin C., Arul J., Castaigne F., Willemot C.: Gamma-radiation affects cell wall composition of strawberries. J. Food Sci. 1993, 58, 182-185.
  • 4.Anon.: Food irradiation: a technology wasted or simply unwanted. Food Eng. Ingred. 2008, 33, 16-19.
  • 5.Arthur T. M., Wheeler T. M., Shackelford S. D., Bosilevac J. M., Nou X., Koohmaraie M.: Effect of low-dose, low penetration electron beam irradiation of chilled beef carcass surface cuts on Escherichia coli O157:H7 and meat quality. J. Food Protect. 68, 666-672.
  • 6.Bibek R.: Fundamental food microbiology. CRC Press Boca Raton, London, New York, Washington 2004, 507-514.
  • 7.Brewer M. S.: Irradiation effects on meat flavour: A review. Meat Sci. 2009, 81, 1-14.
  • 8.Crawford L. M., Ruff E. H.: A review of the food safety of cold pasteurization through irradiation. Food Cont. 1996, 7, 87-97.
  • 9.Dzwolak W.: Radiacyjna obróbka żywności - kierunki zastosowania. Przem. Spoż. 2010, 64, 35-38.
  • 10.Farkas J.: Irradiation for better foods. Trends Food Sci. Technol. 2006, 17, 148-152.
  • 11.Fiszer W.: Promieniowanie jonizujące szansą trwałej i zdrowej żywności. Wyd. PTTŻ - Oddz. Wielkopolski, Poznań 1992, 3-19.
  • 12.Fox J. A.: Influences on purchase of irradiated foods. Food Tech. 2003, 57, 34-37.
  • 13.Gralik J., Warchalewski J. R.: Możliwości wykorzystania promieniowania jonizującego w przemyśle spożywczym. Przem. Spoż. 1999, 53, 31-34.
  • 14.Janowicz M.: Wykorzystanie promieniowania jonizującego w technologii żywności. Przem. Spoż. 2006, 60, 30-37.
  • 15.Jay J. M., Loessner M. J., Golden D. A.: Modern food microbiology. Springer-Verlag, London 2005, 372-394.
  • 16.Kędzia B.: Sposoby zmniejszania zanieczyszczeń mikrobiologicznych w surowcach zielarskich. Cz. II. Wiad. Zielarskie 1998, 40, 23-26.
  • 17.Mattison M. L., Kraft A. A., Olson D. G., Walker H. W., Rust R. E., James D. B.: Effect of low-dose irradiation of pork loins on the microflora, sensory characteristics and fat stability. J. Food Sci., 51, 284-278.
  • 18.Midgley J., Small A.: Review of new and emerging technologies for red meat safety. Meat and Livestock Australia 2006, ABN 39 081 678 364, 31-32.
  • 19.Migdał W.: Jakość mikrobiologiczna przypraw ziołowych dekontaminowanych radiacyjnie. Wyd. Akademii Ekonomicznej, Poznań 1999, z. 156.
  • 20.Molenda J.: Wybrane niekonwencjonalne metody utrwalania żywności. Medycyna Wet. 2007, 63, 1016-1020.
  • 21.Murano P. S., Murano E. A., Olson D. G.: Irradiated ground beef: sensory and quality changes during storage under various packaging conditions. J. Food Sci. 1998, 63, 548-551.
  • 22.Radomyski T., Murano E. A., Olson D. G.: Elimination of pathogens of significance in food by low dose irradiation: a review. J. Food Protect. 1994, 57, 73-86.
  • 23.Rahman M. S.: Handbook of food preservation. CRC Press, Boca Raton, London, New York, Washington 2007, 761-782.
  • 24.Satin M.: Use of irradiation for microbial decontamination of meat: situation and perspectives. Meat Sci. 2002, 62, 277-283.
  • 25.Schindler A. F., Abadie A. N., Simpson R. E.: Enhanced aflatoxin production by Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus after gamma irradiation of the spore inoculum. J. Food Protect. 1980, 43, 7-9.
  • 26.Smith J. S., Pillai S.: Irradiation and food safety. Food Technol. 2004, 58, 48-55.
  • 27.Szczawińska M., Szczawiński J., Szulc M.: Wpływ napromieniowania na przeżywalność pałeczek Salmonella w chłodzonym mięsie. Medycyna Wet. 1982, 38, 655-658.
  • 28.Szczawiński J., Stańczak B., Pęconek J.: Wpływ promieniowania jonizującego na przeżywalność Aeromonas hydrophila w przetworach mlecznych. Medycyna Wet. 2002, 58, 368-370.
  • 29.Szulc M., Pliszka A., Pęconek J.: Wpływ napromieniowania pałeczek Salmonella promieniami X na wytwarzanie enterotoksyny. Medycyna Wet. 1982, 38, 652-655.
  • 30.Vural A., Aksu H.: Effect of gamma irradiation on microbiological and physico-chemical quality of meatballs. Medycyna Wet. 2006, 62, 1011-1015.
  • 31.Vural A., Ciftcioglu G., Aksu H.: Effect of gamma irradiation on microbiological quality of fermented sausages. Medycyna Wet. 2007, 63, 425-427.
  • 32.Weber H.: Technologien für sichere produkte. Fleischwirtschaft 2003, 7, 33-36.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-1eb1dbbb-981a-4d86-bd40-9345f48e7783
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.